Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Största tappet på 30 år

”Betydligt värre än vi räknat med”

Publiksiffrorna pekar rakt nedåt för lagen i allsvenskan. Exempelvis har IFK Göteborg tappat omkring sex tusen åskådare per match. Publiksiffrorna pekar rakt nedåt för lagen i allsvenskan. Exempelvis har IFK Göteborg tappat omkring sex tusen åskådare per match.

Det största publikraset på 30 år.

De allsvenska klubbarna är chockade – de flesta ligger långt under sin egen publikbudget.

– Nu måste vi vakna och jobba ihop som fan. Annars kommer det att gå åt helvete för svensk fotboll, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson.

Varningsklockorna ringde redan före säsongen.

Att allsvenskan utökades med två lag och det långa EM-uppehållet gjorde att ett visst tapp var förväntat.

Men läget är dystrare än så.

Alla har sämre snitt

Alla lag som spelade allsvensk fotboll i fjol – även de som slåss om guldet – har ett sämre publiksnitt än i fjol. Bara nykomlingarna har av naturliga skäl förbättrat sig.

I nuläget klarar endast tre av 16 lag sin egen publikbudget.

Raset, snittet har försämrats med 2 000 åskådare, är det största i allsvenskan sen säsongen 1978. När säsongen summeras i november kan läget vara ännu värre, att inga storstadsklubbar finns med i guldstriden tyder på det.

Klubbarna blöder

I rena pengar rör det sig om tiotals miljoner. De allsvenska klubbarna blöder.

– Det här är betydligt värre än vad vi hade räknat med. Nu måste vi börja fajtas, kavla upp ärmarna och jobba för att vända på det här. Vi kommer inte att sitta med armarna i kors, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef), intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och Superettan.

Skälen som klubbarna själva anger är många. Allt från landslagsuppehåll till flyttade matcher, huliganism och Sveriges dåliga insats i EM.

– Vi kommer att analysera läget, både lokalt och centralt. Det är viktigt att vi inser allvaret i tid. Jag kan säga att frågan är mycket högt prioriterad hos oss, säger Tommy Theorin.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet