Sprickan i allsvenskan

Klubbarna splittras av fredagsmatcher: ’Sämsta speldagen’

FOTBOLL

Allsvenskan ska framöver spela matcher på fredagskvällar.

Något som många klubbar är negativa till – men som också skapar oenighet.

– Det är dåligt, precis som alla helgmatcher. Men fredagar är sämsta dagen. Det är svårt att locka både företag och familjer, säger Kent Olsson, ordförande i IFK Göteborg.

publikfest eller publikflykt? Storklubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och AIK är skeptiska till att spela hemmamatcher på fredagar. Men i år blir det verklighet.
publikfest eller publikflykt? Storklubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och AIK är skeptiska till att spela hemmamatcher på fredagar. Men i år blir det verklighet.Foto: Foto: BILDBYRÅN

Under första halvan av den kommande säsongen så ska i princip en match per omgång spelas på fredagar. Något som många klubbar är negativa till, men det skapar samtidigt en oenighet.

– Det är värt att prova, absolut. Det är viktigt att lägga matcherna när publiken vill se, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Vill inte spela hemma

Men samtidigt visar Sportbladets enkät att det är sju klubbar som är helt emot att spela på fredagar, medan övriga i någon grad är positivt inställda, eller kan tänka sig att testa.

– För vår del är det inte bra med hemmamatcher på fredagar, men vi har inga problem med att spela borta då, säger Malmös vd Pelle Svensson.

De argument som är mest frekventa mot fredagar som speldag är att man kommer få svårt att locka besökare till arenorna.

– Vi tror att både privatpersoner och företag hellre går på fotboll på andra veckodagar, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Tror på sommaren

Men flera klubbar är positiva till att testa fredagar och se hur det slår ut.

– Är det på sommaren kan det hända att det kommer mer folk, om det är bra väder, säger Leif Lindstrand, ordförande Gefle.

– Det kan vara intressant att titta närmare på. I så fall under perioden maj-september, säger Mikael Kaller, klubbdirektör Halmstad.

FAKTA

Enkät: Är fredagsmatcher i allsvenskan bra eller dåligt?

Annela Yderberg, vd AIK

– Det är absolut inte bra. Vi tror inte att vår publik vill se fotboll då. Det kan också vara en större säkerhetsrisk att spela på fredagar. Men framför allt tror vi att både privatpersoner och företag hellre går på andra veckodagar.

Alf Johansson, VD Djurgården

– Jag tror det kan vara bra med några få, då man kan skapa något runt dem.

Bosse Johansson, ordförande Elfsborg

– Det är värt att prova, absolut. Det är viktigt att lägga matcherna när publiken vill se.

Mats Persson, sportchef Gais

– Min egen ståndpunkt är att det är intressant. Vi är i underhållningsbranschen och folk vill kanske ta en öl på läktaren för att sedan gå ut på stan en sväng. Det kan vara en finess. Men samtidigt finns det ju andra faktorer. Barnfamiljer tycker kanske inte att det är lika roligt med fredagsmatcher.

Leif Lindstrand, ordförande Gefle

– Det vet jag inte. Det kommer att visa sig. Om det är bra eller dåligt kommer att bero på när matcherna spelas. Är det på sommaren kan det hända att det kommer mer folk, om det är bra väder.

Mikael Kaller, klubbdirektör Halmstad

– Kan vara intressant att titta närmare på. I så fall perioden maj-september.

Claes Ohlsson, ordförande Helsingborg

– Det är mindre bra. Framförallt företagssidan är svår att locka.

Sonny Karlsson, sportchef BK Häcken

– För oss är det inte bra. Vi får inte speciellt mycket publik då. Folk vill göra annat på fredagskvällarna. Vi vill helst ha vardagsmatcher, men det har Uefa stoppat effektivt. Jävla Europacuper och allt vad det är som gör att vi inte får spela.

Kent Olsson, ordförande IFK Göteborg

– Dåligt, precis som alla helgmatcher. Men fredagar är sämsta dagen, svårt att locka både företag och familjer.

Peter Hunt, ordförande IFK Norrköping

– Både och. Många företag har aktiviteter kring matcherna, och då är fredagsmatcher en nackdel. Men lyckas man göra dagarna permanenta en gång för alla är det bra, även om kanske fredagar är dåligt på sommaren. Helgen kan ju vara helig för många som kanske ska ut på landet till exempel.

Johnny Petersson, ordförande Kalmar

– Vi är inte konservativa, men veckomatcherna är bäst. Men vi kan tänka oss att testa.

Pelle Svensson, VD Malmö

– För vår del är det inte bra med hemmamatcher på fredagar, men vi har inga problem att spela borta då. Vi vet dock att måndag, tisdag, onsdag är bäst för oss att spela hemma på.

Jörgen Martinsson, ordförande Mjällby

– För oss är det dåligt. Vår publik reser långt på Listerlandet, så helgmatcher är bäst för oss.

Andreas Temiz, ordförande Syrianska

– Helst hade vi spelat lördag-söndag, men man får rätta sig efter tv-avtal och sådana saker. Jag tror inte det innebär en större risk – de flesta matcherna spelar det ingen roll för.

Per-Anders Abrahamsson, ordförande Trelleborg

– För oss är helgmatcher inte så negativt, som för klubbar med loger till företagen. Det spelar inte så stor roll, men vi är inte så glada i helgmatcher, vi tycker mer om kvällsmatcherna i veckorna.

Björn Åqvist, ordförande Örebro

– Rent allmänt är vi kritiska till hur säsongsplaneringen blir, att man måste ta hänsyn till Uefa och så vidare. En stor del av de matcher som spelas kommer att spelas på dagar som inte är idealiska. Vi föredrar vardags-matcher om vi får välja, så fredagar är vi emot. Många av de evenemang vi ordnar för samarbetspartners och sponsorer blir svårare att anordna på fredagar.