Ursäkten: Konstgräs

Utspelat – då skyller Dif på underlaget: ’Blir en annan matchbild’

Mikael Dahlberg och Jan Tauer deppar efter förlusten.
Foto: Andreas Bardell
Mikael Dahlberg och Jan Tauer deppar efter förlusten.
FOTBOLL

Assyriska var överlägset Djurgården i går och vann med 2–0. Efteråt var konstgräset en av djurgårdarnas förklaringar till förlusten.

– Det går fortare, matchbilden blir inte på samma sätt som på gräs, säger Mikael Dahlberg.

Djurgården kom till matchen med tre raka segrar. Men mot Assyriska funkade ingenting och Superettanlaget var betydligt bättre. Djurgården hann inte med när Assyriska satte fart på bollen.

”De straffar oss”

– Vi blev för långa till en början. Sen så gäller det när det går så fort som det gör här, så det som man kan uppleva att man är i press på gräs, så går bollen mycket fortare här och då säljer man sig lätt. Det straffar de oss för, säger Mikael Dahlberg som menar att det påverkar närkamperna också:

– Det går fortare, matchbilden blir inte på samma sätt som på gräs. Det var nästan inga närkamper, man hinner inte riktigt in.

Även tränaren Andrée Jeglertz menar att Assyriska utnyttjade underlaget.

– Det går snabbt härute. Vi var beredda på det. De spelade igenom oss flera gånger, det var en väldigt dålig prestation av oss, säger han.

”Är för ängsliga”

Förutom de två målen hade Assyriska flera chanser till ytterligare mål. Samtidigt skapade Djurgården bara en enda målchans, en chans som Filip Bergman rensade undan på mållinjen. Jeglertz är lika besviken på anfallsspelet som på försvaret:

– Vi är för ängsliga. Det är en stor besvikelse. Sen har vi bara ett skott på mål under 90 minuter. Och har vi bara ett skott på mål på söndag också gör vi inte mål.

På söndag spelas returen på Stockholms Stadion. Och för Djurgården är det nu lika viktigt att hålla nollan som att göra mål framåt. Släpper djurgårdarna in ett mål på söndag måste de göra fyra mål framåt.

– Det gäller att vara smart. Vi måste vara väldigt noggranna. Men vi har 90 minuter på oss och vi ska göra två mål, säger Jeglertz.

FAKTA

HÄR ÄR 2000-TALETS KVALMATCHER

2008 BP (Superettan)–Ljungskile (Allsvenskan) Match 1: 0–0. Match 2: 1–1. (BP vinner på fler bortamål)

2006 BP (S)–Häcken (A) 2–0, 2–1

2005 Gais (S)–Landskrona (A) 2–1, 0–0

2004 Örgryte (A)–Assyriska (S) 1–2, 1–0 (Örgryte vinner på fler bortamål. Assyriska också till allsvenskan på grund av att Örebro tvångsnedflyttades)

2003 Gif Sundsvall (A)–Häcken (S) 2–1, 0–1 (Sundsvall vinner på fler bortamål)

2002 IFK Göteborg (A)–V Frölunda (S) 1–1, 2–0

2001 IFK Norrköping (A)–Mjällby (S) 1–2, 3–1

2000 Häcken (A)–Mjällby (S) 2–3, 3–2 (Häcken vinner efter straffläggning, 3–2)

2007 spelades det inget kval eftersom allsvenskan utökades till 16 lag 2008.