Laul: Dålig start – då kommer han i sommar

Pehrsson kliver garanterat in – och vill välja en egen stab

FOTBOLL

Vem fan är Lennart Wass?

Den frågan ställde många när doldisen tog över Djurgården ihop med lika anonyme Carlos Banda för ett år sedan.

Magnus Pehrsson lär tänka i samma banor när han kliver in i verksamheten någon gång under 2011.

Managern vill rimligen handplocka den tränarstab han ska chefa över på Kaknäs.

Klar för Djurgården – till 2012 Magnus Pehrsson presenterades i går som ny manager för Djurgården. Men blir kvar i Danmark till 2012 – om inget oväntat inträffar.
Klar för Djurgården – till 2012 Magnus Pehrsson presenterades i går som ny manager för Djurgården. Men blir kvar i Danmark till 2012 – om inget oväntat inträffar.

Till att börja med är det ett intressant drag av Djurgården att knyta upp ett av Sveriges mest spännande tränarnamn i föreningen.

Det gick att se det komma.

Pehrsson är vad man skulle kunna kalla ordföranden Tommy Jacobsons och sportsligt ansvarige styrelseledamoten Ingvar ”Putte” Carlssons ”manager-baby”: redan 2004 började han som tränarlärling i Dif:s dåvarande samarbetssklubb Åtvidaberg. Jacobsons och Carlssons våta dröm har hela tiden varit att en dag låta honom styra Djurgårdsskutan (även om den gått på grund ett par gånger här emellan).

Nu är Pehrsson i alla fall klar som Manager...eller ”nu” är fel ord eftersom kontraktet börjar gälla först januari 2012. Fram till dess ska Pehrsson betrakta verksamheten från bostaden i Ålborg samtidigt som han lever på avtalad jättelön från den ekonomiskt kapsejsade danska klubben varifrån 34-åringen sparkades tidigare i höst.

Jag vet inte om jag tror på att det dröjer så länge i verkligheten.

Skulle bli ohållbart

Ett hypotetiskt men inte omöjligt scenario: föreställ er en vårsäsong där Djurgården sjunker under strecket.

Alla inblandade lär snabbt tröttna på att ständigt få frågor av media och supportrar vad Magnus Pehrsson – den återvändande sonen och framtida frälsaren – tycker ska göras åt nedflyttningshotet.

Det skulle bli en ohållbar situation, det inser vem som helst.

En negativ säsongsstart och Magnus Pehrsson kliver garanterat in i verksamheten redan till sommaren. Från den dagen borde han vilja sätta sin egen tränarstab.

Då finns ingen garanti för att Lennart Wass fortfarande har en roll. Carlos Banda bör sitta mer säkert med tanke på att han bara för någon månad sedan förlängde sitt kontrakt till utgången av 2012 (även om det står 2011-12-31 under Banda och 2012-12-31 under Wass på officiella hemsidan).

Wass ryker

Det är inte första gången Lennart Wass behandlas på ett utifrån betraktat märkligt sätt.

Mitt under årets säsong bestämdes att sportchefen Stefan Alvén skulle ha hand om laguttagningarna. Tränarduon svalde och kämpade på, och när allsvenskan summerades hade Djurgården gjort en säsong som i alla fall inte var sämre än målsättningen, en tiondeplats.

Där ligger väl också förklaringen till den något märkliga lösningen. Att ta in Pehrsson med entourage nu och samtidigt sparka ut Wass hade skapat en del oreda i en förening som likt Stockholmskollegorna AIK och Hammarby haft alldeles för många olika namn på diverse tränarposter senaste åren.

Men förr eller senare ryker Lennart Wass.

Och återgår till anonymiteten.

FAKTA

TRE PUNKTER SOM SKA GÖRA DJURGÅRDEN BÄTTRE

Mer fokus på talanger:

Klubben ska ha en av landets bästa fotbollsutbildningar. Stort fokus ska ligga på individuell utveckling. Målet är att 40 procent av a-lagsspelarna ska komma från ungdomsverksamheten.

Bättre träningsmotstånd:

I somras mötte Djurgården Spartak Moskva, Bröndby och Mallorca. Den trenden kommer att fortsätta: klubben vill ha internationellt motstånd av hög kvalité på försäsongerna och under uppehållen.

Tydlig värvningspolicy:

Djurgården ska köpa spelare som passar in i truppen. De utländska spelarna ska helst vara engelskspråkiga. Spanska går också bra eftersom den chilenskättade Carlos Banda finns i ledarstaben.