Aftonbladet
Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

”Ingenjörens”första mål för Djurgården

Ett steg närmare kontrakt för kenyanen

Michael Olunga gjorde sitt första mål för Djurgården.   Michael Olunga gjorde sitt första mål för Djurgården. Foto: Bildbyrån

Om Daniel Berntsens mål var sensationellt hårt var Michael Olungas mål uppseendeväckande löst.

Efter Djurgårdens 2-2 mot rumänska Steaua kom den provspelande kenyanen ett steg närmare kontrakt.

– Han stärkte sina aktier, säger sportchefen Bosse Andersson.

Tre år i rad har Steaua vunnit rumänska ligan. Nu är de mitt i säsongen, tre omgångar återstår, men i vinteruppehållet passar tabellfyran på att spela en träningsturnering i Turkiet.

Motståndare i torsdagens träningsmatch var Djurgården, som är långt från serieform.

Inledningsvis var skillnaden uppenbar. Efter tre minuter nickade den kapverdianske landslagsmannen Fernando Varela in 1–0 efter generöst markeringsspel av Sam Johnson och Jacob Une Larsson. En kvart senare rann en boll igenom Tim Björkström, till en framrusande Jugurtha Hamroun som satte 2–0.

Fin träff av Berntsen

Men sedan var det som att Djurgården vaknade och gnuggade gruset ur ögonen. Michael Olunga, som blev årets spelare i Kenya i fjol och nu är på provspel, vred om i straffområdet och tofflade in reduceringen med en boll som knappt orkade över mållinjen.

I början av andra halvlek spelade Daniel Berntsen in till Olunga som hade hela målet att sikta på, men avslutade rakt på motståndarmålvakten.

I nästa läge pangade Berntsen på själv i stället, vilket var rätt beslut. Bollen studsade upp precis före tillslaget vilket gav norrmannen överskruv, vilket gjorde att skottet flög högt men sjönk strax under ribban.

Spelar i landslaget

2–2 stod sig matchen ut.

Efter lägret ska sportchefen Bosse Andersson avgöra om Olunga, som kallas Ingenjören för att han läser till civilingenjör, ska erbjudas kontrakt.

– I matchen tycker jag att han gjorde det han har visat hela tiden. Han är stark, håller kvar bollen, värderar bra, men det är klart att han är stressad i vissa avslut, säger sportchefen.

Han sa vid ankomsten att han vid varje klubbyte har behövt några matcher för att anpassa sig. Syntes det nu?

– Absolut. Det är han ödmjuk och säger. Han har fått jobba i motvind i alla klubbar han kommit till, samma sak med landslaget, men sedan växt in i det och blivit självskriven.

Så till den viktiga frågan: kom han ett steg närmare eller längre bort från ett kontrakt?

– Vi kan inte ha högre förväntningar än så här. Han gör mål och vi får ett bra resultat mot Steaua Bukarest. Min bedömning, utifrån att ha sett matchen på tv, är självklart att han stärkte aktierna.

Daniel Berntsen Djurgården

ALLSVENSKANS GULDSTRID
Tippa din egen sluttabell

Vem tror du vinner allsvenskan i fotboll?

Tippa resultatet i de återstående matcherna för guldkandidaterna för att se din sluttabell.

OBS! Du måste tippa samtliga matcher i alla omgångar för att kunna se sluttabell och dela din tabell på Facebook.

Under pågående tippning kan du uppdatera tabellen för att se ställning utifrån dina ifyllda resultat (när du uppdaterat tabellen kan du ej ändra redan ifyllda resultat).

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet