Elfsborgs superduo

Linderoth ska bli nästa tränare

FOTBOLL

Elfsborg har redan knutit åt sig den gamle VM-hjälten Klas Ingesson.

Nu är nästa landslagslegendar på väg in.

– Det blir jävligt bra om Tobbe kommer, säger Ingesson.

Klas Ingesson är redan klar som ungdomstränare i Elfsborgs organisation. Nu försöker laget knyta till sig ännu en legendar – Tobias Linderoth.
Klas Ingesson är redan klar som ungdomstränare i Elfsborgs organisation. Nu försöker laget knyta till sig ännu en legendar – Tobias Linderoth.Foto: bildbyrån, bibbi johansson

I måndags blev det klart att Klas Ingesson ska börja jobba som en av tränarna till Elfsborgs U21-lag. Tanken är att han ska bidra med erfarenhet och karaktär, förklarar han när Sportbladet ringer upp.

Och apropå karaktär: när den gamle mittfältskämpen svarar i telefonen sitter han typiskt nog i en skogsmaskin någonstans i Östergötland omgiven av djupa skogar och 15 minusgrader.

Ska sköta U-17-laget

Dags för en ny hobby?

– Ha ha, ja ska bli skitskoj att jobba med ungdomar, säger Ingesson som nu hoppas att Tobias Linderoth också ska tacka ja till klubbens erbjudande.

– Tanken är att Tobbe ska ha hand om årgången under, U17-laget, och vara med lite kring fotbollsgymnasiet.

– Vi känner inte varandra så mycket, men Tobbe är min typ av spelare. Jag tror båda vi vet att det inte räcker med att vara bra som 16-åring, att det inte är någon gräddfil till framgången. Jag spelade själv i Ödeshög tills jag var 18, sen ringde jag till Göteborg och sa att jag var jävligt bra, ha ha.

”Funderar veckan ut”

Enligt Sportbladets uppgifter kommer Ingesson att tjäna runt 20 000 kronor på sitt nya jobb.

Och en sak är klar: det är inte pengarna som styr.

– Hade jag berättat vad jag tjänat hade du trott att jag var dum i huvudet, säger Ingesson.

Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson är mycket nöjd med att ha knutit till sig den gamle mittfältskämpen. Nu håller han tummarna för ytterligare en tung rekrytering.

– Jag vill inte föregripa något eftersom Tobias ska fundera veckan ut. Men om det blir som vi vill med Klas och Tobias lär vi inte kunna undgå att fostra karaktärsspelare. Det passar perfekt, tidigare har vi kanske varit lite för snälla på planen.

FAKTA

Storsatsar på tränarna

Tobias Linderoth

Kommer endast att jobba halvtid till att börja med. Ska vara en del av en duo som har hand om U17-laget. Två träningar i veckan plus match. Tjänar cirka 10?000 kronor i månaden.

Klas Ingesson

Får en heltidstjänst. Blir en av tre tränare U21 och U19-laget. Deltar på tre–fyra träningar i veckan plus match. Tjänar ­cirka 20 000 kronor i månaden.

Teddy Lucic

Är också aktuell – men först nästa år:

– Vi har pratat med Teddy också. Det är klart det finns en roll för honom i organisationen men han behöver ett år att distansera sig från fotbollskarriären, ­säger Stefan Andreasson.

Elitansvarig Elfsborg U

Jan Mak

U21 + U19

Jesper Bengtsson

Klas Ingesson

Reima Haukka

U17

Jan Mak

Tobias Linderoth

Stefan Andreasson:

– Förebilden är Holland och Barcelona som har ex-spelare i varje årskull på ungdomssidan. Vi gör en satsning på ungdomarna för att Elfsborg ska bli det naturliga valet för landets talanger.