Wesslén kan sitta kvar – styrelsen bröt mot avtal

FOTBOLL

Maktkampen i Hammarbys styrelserum ledde till att ordföranden Henrik Wesslén fick gå.

Men Sportbladet kan nu avslöja en överenskommelse som gör avskedandet ogiltigt.

– Jag kan inte kommentera det där, säger Per Magnusson, som valdes till ny ordförande.

Sportbladet avslöjade maktkampen i Hammarbys styrelserum som ledde till att Henrik Wesslén avsattes som ordförande. Med fyra röster mot tre valde bolagsstyrelsen att ersätta Wesslén med Anschutz Entertainment Groups (AEG) svenska representant Per Magnusson.

Men Sportbladet kan nu avslöja att beslutet är verkningslöst. En överenskommelse mellan Hammarby Fotboll AB och föreningen Hammarby IF FF stoppar allt.

Vill inte uttala sig

Avtalet säger att det är Hammarby IF FF, som äger 51 procent av Hammarby Fotboll AB, som ska utse ordföranden i bolaget. AEG har, med sina 49 procent av aktierna, ingen talan i frågan.

– Utgångspunkten är normalt att föreningen ska ha ordförandeposten. Det är överenskommelsen mellan aktie­ägarna och föreningen, bekräftar Per Magnusson.

Men kan bolagsstyrelsen då ta det här beslutet?

– Jag har inga kommentarer till det. Det är så här det ser ut. Du får nöja dig med det.

Men överenskommelsen innebär enligt Sportbladets uppgifter att Henrik Wesslén fortfarande är ordförande för bolaget Hammarby Fotboll AB, som är de som styr Hammarbys elitfotbollsverksamhet.

– Jag har inga kommentarer, säger Wesslén.

Nu kan i stället Wesslén slå nästa slag i maktkampen. Vid dagens styrelsemöte i Hammarby IF FF förväntas föreningen rösta bort sin egen representant Per Apelgren från hans post som ledamot i bolagets styrelse.

Vill ha en mer lojal ledamot

Apelgren var den som gick emot övriga representanter för föreningen i bolagsstyrelsen för att i stället rösta tillsammans med AEG i frågan om Linus Hallenius ska säljas till Genoa och i den verkningslösa avsättningen av Wesslén.

Föreningen vill nu ersätta Apelgren med en mer lojal ledamot för att åter­igen ta kontroll över styrelserummet.

FAKTA

Det säger klubbens avtal

Hammarby IF FF äger 51 procent av aktierna i Hammarby Fotboll AB och ska utse fyra representanter och ordföranden i bolagets styrelse.

I dag är dessa:

Henrik Wesslén (ordförande)

Kent Hertzell

Alexander Östlund

Per Apelgren

AEG ska utse tre representanter i Hammarby Fotboll AB:s styrelse.

I dag:

Per Magnusson

Jan Kienappel

Detlef Kornett