CUPKNALLEN

1/12
FOTBOLL

Hammarbys Europadröm lever.

Efter straffdramatik mot Kalmar väntar cupfinal – men dessförinnan håller superettanlaget tummarna för Helsingborg.

– Det vore ju det optimala, om vi får möta SM-guldmedaljörerna. Då är vi ju garanterade en Europakvalplats, säger tränaren Roger Franzén.

I kväll ställs allsvenska guldkandidaten Helsingborg mot Mjällby i den andra semifinalen i Svenska cupen.

Då håller Hammarby andan.

– Absolut. Och vinner de mot Mjällby kommer de nog höra av sig, säger förre Helsingborgsspelaren Andreas Dahl, som fortfarande har kontakt med flera av sina gamla lagkamrater.

Anledningen till alla hållna tummar: Går Helsingborg till cupfinal – och dessutom tar hem allsvenskan – är Hammarby garanterat en kvalplats till Europa League. Även om det blir förlust i finalen.

Detta eftersom HIF då i stället kvalar till Champions League.

– Det vore såklart det optimala, om vi får möta SM-guldmedaljörerna, säger Bajentränaren Roger Franzén.

– Men hur som helst är det en inspirerande uppgift att få spela final, vilket lag vi än möter.

Han tog över superettanlaget när Michael Borgqvist hoppade av i september. I serien blev det en åttondeplats, men i cupen har Hammarby briljerat.

”Billiga mål”

I går var Kalmar FF fjärde allsvenska lag att få tacka för sig.

– Vi förlorar inte så mycket på straffläggningen. Utan på att vi släpper in väldigt billiga mål, säger Kalmartränaren Nanne Bergstrand.

Han fick se Hammarby ta ledningen på en hörna i 26:e minuten (Marcus Törnstrand) och trots en rad farliga fasta situationer utökade hemmalaget till 2–0 genom Sebastian Castro-Tello före paus.

I andra pressade Kalmar på och kunde både reducera och kvittera – men efter en mållös förlängning fick det allsvenska laget ändå se ge sig efter straffar.

Syndabock i bortalägret: Paulus Arajuuri, som missade i sjätte omgången. Hjälte i Hammarby: Christer Gustafsson, som klivit fram när skyttekungen Linus Hallenius går skadad.

– I kväll ska vi ut och festa.

Hela laget förtjänar en fest i kväll. Det här är det största jag har varit med om, jublar 22-åringen.

FAKTA

SÅ KAN BAJEN NÅ EUROPA LEAGUE

Lag 1–3 i allsvenskan, samt vinnaren av Svenska cupen, är garanterade platser i kvalet till Europaspel.

Vinnaren av allsvenskan får kvala till Champions League.

Vinnaren av cupen får kvala till Europa League.

Om samma lag vinner både allsvenskan och cupen går kvalplatsen till Europa League till cuptvåan, eftersom cupsegraren redan kvalar till Champions League.

Så når Hammarby Europa League-kvalet

Scenario 1: Hammarby möter Mjällby i cupfinalen. Då måste Bajen vinna för att nå Europa-spel.

Scenario 2: Hammarby möter ett Helsingborg som är klara svenska mästare. Då är Hammarby garanterade en kvalplats – oavsett utgång av finalen.

Scenario 3: Hammarby möter ett Helsingborg som slutat tvåa i allsvenskan. Då krävs seger för Hammarby för en kvalplats. Vinner HIF cupfinalen kvalar de till Europa Leauge som cupvinnare. Lagets andraplats i allsvenskan (och dess EL-kvalplats) går till allsvenska fyran.

Sammanställning: Lisa Edwinsson