”Skytteligan är bara en bonus”

Glödhete Alexander Gerndt om förbannelsen kring skytteligan, gulddrömmarna och det ständiga leendet

FOTBOLL

Han leder skytteligan och i dag ska han – och Mjällby – skjuta SM-guldet till Helsingborg.

Men glödhete Alexander Gerndt fruktar inte de allsvenska skyttekungarnas förbannelse.

– Äh, när jag kom till Helsingborg sa man att ”kolla de andra spelarna som lämnat Gefle – de har floppat totalt”. Jag tycker att jag gjort det helt okej, säger Helsingborgs frälsare.

Foto: jimmy wixtröm

Sportbladets Jimmy Wixtröms bild här intill säger väl det mesta just nu om Alexander Gerndt:

En lika glödhet som lugn skyttekung med Lennart Johanssons pokal inom räckhåll.

Det enda som saknas för att göra bilden komplett av gotlänningen är väl leendet.

För Gerndt ler. Nästan alltid.

Hade skrattfest mot Åtvidaberg

Ni som såg tv-bilderna i Fotbollskväll på Gerndts skruvade frispark i Åtvidabergmatchen för två veckor sedan förstår vad vi menar. Bilderna visar hur skyttekungen ler hela tiden från det att han lägger bollen till rätta tills den ligger i Åtvidabergsmålet.

– (Skratt) Jag har också sett det. Jag kände att det var ett bra läge för mig. Sedan tror jag att ”Chrisse” (Christoffer Andersson) sa något till mig om att jag skulle vända på bollen för att den var lite skitig där. Men det gjorde inte så mycket.

Du ler ofta på plan?

– Det kan vara jobbigt för motståndaren att se. Ställer man sig upp och ler lite även när de smällt på en så kan det kan vara lite frustrerande för dem. Det är bra att ha ett litet smajl att ta fram då och då (skratt).

Du har naturligtvis haft många anledningar att le i höst. Men ändå – du ler och skrattar mycket utanför plan också?

– Jag är en positiv person. Jag tycker inte så mycket är så jobbigt.

Lugnet då – var kommer det i från?

– Jag är uppväxt på det sättet, vi stressar inte upp oss så mycket utan löser det mesta. Sedan har man fått perspektiv på saker med tanke på vad man varit med om.

Fruktade förlamning

Gerndt överlevde tsunamin och några år senare fruktade han i flera dagar att han blivit förlamad i benen efter en kollision på träningsplanen.

– Det är inte så mycket som verkligen är viktigt. Det är mycket som bara är en hobby. Det viktiga är att man har sin familj och det man behöver.

Gerndt hade bara gjort tre mål på 38 allsvenska matcher inför den här säsongen.

Nu har han gjort 20 på en säsong, åtta för Gefle och tolv för Helsingborg. Det är sju år sedan någon gjorde så många mål i allsvenskan på en säsong (Niklas Skoog, 22 mål 2003).

Varför har det lossnat i år?

– Det är mycket självförtroende. Och att verkligen ha viljan att komma någonstans.

Har du inte haft den viljan tidigare?

– Jag har alltid jobbat hårt men inte förstått riktigt vad som krävs för att komma någonstans. Innan har det gått helt okej även om jag inte lagt ner samma jobb som nu.

Det är Ulf Stillman – tyngdlyftningstränaren på Gotland och Gerndts mentor som Sportbladet berättade om i fredags – som fått honom att inse vad som krävs.

– Sedan betyder det mycket att komma till Helsingborg, få utvecklas i den här miljön och spela med så duktiga fotbollsspelare.

Vad är dina styrkor som målskytt?

– Usch, svårt att tala om det själv. Men jag har ett relativt bra tillslag och sedan har jag lyckats stå på rätt plats ganska många gånger i år.

Men plötsligt står du på rätt plats

bara?

– Att spela i Helsingborg är väldigt enkelt med tanke på vilka duktiga fotbollsspelare man får spela med. De läser av en direkt och vet var man vill ha bollarna. Det är inte svårt alls.

Men Gerndt har ju inte bara spelat i topplaget HIF utan halva säsongen i bottenlaget Gefle.

Detta gör för övrigt Gerndt unik om han blir allsvensk skyttekung i år – aldrig tidigare har en spelare vunnit skytteligan efter att gjort mål för två olika allsvenska klubbar under säsongen.

”Tacksam mot Gefle”

– Men vi spelade ganska bra i Gefle. Många underskattade oss och det skapade mycket ytor. Då kunde vi göra lite mål. Jag är tacksam också mot spelarna i Gefle.

Vad skulle en seger i skytteligan betyda för dig?

– Det är bara en bonus. Vi krigar om SM-guldet och det är det vi lägger fokus på.

Ni har förstås inte gett upp SM-guldet?

– Nej, nej. Vi ligger ju på samma poäng som Malmö och Mjällby har slagit Malmö två gånger i år och kan förhoppningsvis göra det igen.

Det verkar vila en förbannelse över titeln som allsvensk skyttekung på 2000-talet.

Få målkungar har gjort en lika bra säsong igen, några karriärer har mer eller mindre havererat, många har drabbats av skador redan året därpå och ett par har hamnat i klammeri med rättvisan (se tillägg här intill).

Du fruktar inte förbannelsen, Alexander?

– Äh, när jag kom till Helsingborg sa många att ”kolla de andra spelarna som lämnat Gefle – de har floppat totalt”. Jag tycker att jag gjort det helt okej i alla fall. Vad som har hänt med folk tidigare har ingenting med mig att göra. Det handlar om vilket jobb jag lägger ner, det är det som kommer att fälla avgörandet.

FAKTA

Skytteligaförbannelsen – år för år

2000 Fredrik Berglund, Elfsborg (18 mål)

Tredje länken i pannbandsligan. Men medan Anders Svensson och Tobias Linderoth växte ut till två av Sveriges bästa fotbollsspelare på 2000-talet har Berglund aldrig kunnat upprepa succésäsongen 2000. Bytt klubb sju gånger sedan 2001 och återvänt till Elfsborg två gånger. Nu i Stabaek.

2001 Stefan Selakovic, Halmstad (15)

Försvann direkt till Heerenveen. Spelade där i tre år utan att karriären tog riktig fart och Selakovic försvann ur landslagsdiskussionen. Kom hem till IFK Göteborg i januari 2005 och har sedan dess varit en nyckelspelare i Blåvitt. Åtalades 2006 i den stora skattehärvan kring klubben men friades.

2002 Peter Ijeh, Malmö (24)

Fick en strulig säsong 2003 och gick som Bosman under stor uppståndelse till IFK Göteborg. Misslyckades i Blåvitt och sommaren 2005 hamnade han i en brottsutredning med Blåvittledare om skumraskaffärer vid övergången till klubben. Ijeh friades men lämnade för FC Köpenhamn. I FCK gick det tungt, han lämnade efter ett år och gjorde sedan 3,5 säsonger i Viking Stavanger. Spelade i Superettan i år där han sköt upp Syrianska i allsvenskan.

2003 Niklas Skoog, Malmö (22)

Guldhjälte året därpå men säsongerna därefter kantades av skador. Lånades ut till Mjällby 2008. Lade av i mars 2009 efter att blivit utfryst av MFF.

2004 Markus Rosenberg, Halmstad (14)

Tog ”Zlatansteget” från Malmö till Ajax och hade några mycket bra år där och i Werder Bremen. Var med i trupperna till VM 2006 och EM 2008. Men han är numera inte med i landslagsdiskussionerna och är sedan i somras utlånad till Racing Santander.

2005 Gunnar Heidar Thorvaldsson, Halmstad (16)

Har bara gjort tio ligamål sedan han lämnade Halmstad för Hannover våren 2006. Skadad och misslyckad i Bundesliga, utlånad till Vålerenga, värvad till Esbjerg, utlånad till Reading i Englands andraliga och därefter Fredrikstad i Norge.

2006 Ari da Silva Ferriera, Kalmar (15)

Hade en tung start våren efter och gjorde inte mål förrän i mitten av juni 2007. Kalmar lyckades ändå sälja honom till AZ Alkmaar för 40 miljoner kronor. Ari lyckades aldrig fullt ut i Holland och såldes i januari i år somras till Spartak Moskva.

2007 Razak Omotoyossi, Helsing-borg/Marcus Berg, IFK Göteborg (14)

Omotoyossi lämnade HIF för saudiska Al-Nassr sommaren 2008. Gjorde bara nio matcher där, bröt kontraktet och skrev ett år senare på ett treårskontrakt med Metz i franska andraligan. Blev bänkspelare och Metz rev kontraktet i somras. Efter att provspelat för Blackpool och Swansea i England ska han numera vara klubblös. Berg är en av få av 2000-talets skyttekungar som inte misslyckats. Han såldes redan i augusti 2007 till Groningen, där han gjorde succé och såldes till Hamburg. Men sejouren där blev tung och han är nu utlånad till PSV Eindhoven. Given i landslagstrupperna, men platsar inte i startelvan.

2008 Patrik Ingelsten, Kalmar (19)

Gick till Heerenveen efter succésäsongen. Platsade aldrig och såldes två år senare till norska Viking Stavanger. Drabbades av svår knäskada i augusti i år.

2009 Tobias Hysén, IFK Göteborg/Wanderson, Gais (18)

Hysén har haft problem med skador och gått från startspelare i landslaget förra hösten till att abonnera platsen på läktaren i år. Wanderson hamnade ofrivilligt både i en transfersoppa mellan Gais och Feyenoord och en uppmärksammad agentskandal. I somras skeppades han i väg till saudiska Al Ahli och ett liv i lyx men långt borta från den heta fotbollsmarknaden.