Aftonbladet
Dagens namn: Vera, Veronika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

IFK:s dröm: Samuelsson

Blåvitt vill sno Kalmars succéman: Vill gå framåt så snabbt som möjligt

Hetaste Namnet Svante Samuelsson, klubbdirektör i Kalmar FF, är högt upp på IFK Göteborgs önskelista till posten som klubbdirektör då Seppo Vaihela avgått.   Hetaste Namnet Svante Samuelsson, klubbdirektör i Kalmar FF, är högt upp på IFK Göteborgs önskelista till posten som klubbdirektör då Seppo Vaihela avgått. Foto: Bildbyrån

Både ordföranden och klubbdirektören lämnar IFK Göteborg.

Så nu jagar Blåvitt inte bara spelare hos andra allsvenska föreningar.

Högt upp på önskelistan över nya klubbdirektörer finns – Kalmar FF:s Svante Samuelsson, 40.

Förutom spelare som inte får förlängda kontrakt har misslyckandet med en sjundeplats i allsvenskan inte resulterat i några andra synliga förändringar på den sportsliga sidan i IFK Göteborg.

Däremot lämnar klubb­direktören Seppo Vaihela av privata skäl föreningen och ordföranden Kent ­Olsson har avböjt omval på grund av att han inte får ihop livspusslet.

Två tunga positioner som måste fyllas.

– Processen är i gång och vi pratar med många i och kring föreningen utan att sätta upp någon specifik kravprofil på en ny ord­förande, säger valberedningens ordförande ­Gunnar Larsson.

– Vi är i slutfasen med att sätta ihop en kravspecifikation på klubbdirektörstjänsten. Den kommer vi gå igenom snart inom styrelsen. Vi vill gå framåt i så högt tempo som möjligt ­utan att stressa, säger ­styrelseledamoten Ulf Ivarsson.

”Är intressant”

Sportbladet har talat med ett stort antal personer i och kring Blåvitt. De senaste årens misslyckanden i allsvenskan påverkar indirekt tankarna kring den nye klubbdirektören, som ska ha en större fotbollskompetens än tidigare för att på så sätt skapa en bättre balans, och ibland motvikt, till ­starke sportchefen Håkan Mild.

En förhandsfavorit till jobbet – tidigare storspelaren Magnus Erlingmark:

– Jag har inte fått någon förfrågan, och det är hypotetiska frågor, men visst skulle det vara ett intressant uppdrag, säger Erlingmark.

Vad är viktigast i rollen?

– Att vara en samman­hållande länk mellan ­ekonomi och sport. Att se vad vår produkt är, det som våra kunder, publiken, betalar för. Dit når IFK med rätt sammansättning ledare och spelare, som ska tycka att det de håller på med är roligt. Att jobba ­under ständig press är inte bra, säger Erlingmark.

”Han kan Blåvitt”

Flera personer menar dock att IFK Göteborg behöver lyfta blicken och se utanför Göteborg vid rekryteringen.

Sportbladet kan avslöja att Kalmar FF:s Svante Samuel­sson är ett av namn­en högt upp på listan över tänkbara klubbdirektörer.

– Samuelsson har både den sportsliga och affärsmässiga kompetensen och har gjort ett fantastiskt arbete med Kalmar FF, bland annat med deras nya arena, säger en källa. Dessutom är han uppvuxen i Göteborgsområdet och kan Blåvitt.

Samuelsson säger till Sportbladet:

– Jag har inte hört något och är inställd på nästa ­säsong med Kalmar FF. Dessutom skulle det vara svårt att flytta på familjen med barn som går i skolan och som trivs i Kalmar.

En outsider som klubbdirektör är advokaten och spelarrådgivaren Carl Fhager, som på kort tid lyckades bra i rollen i Häcken.

IFK Göteborg har till och med 31 mars på sig att värva spelare.

De här två nyckelpositionerna måste vara tillsatta långt innan.

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet