Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bekräftat: Han får lämna IFK Göteborg

Ekonomin ansträngd: ”Vi får inte ihop balansen”

GÖTEBORG. Det stormar i Göteborg.

Samtidigt som stormen Helga drar in över staden sparkar IFK Göteborg sin klubbdirektör Martin Kurzwelly och går mot ett nytt stort ekonomiskt minusresultat.

– Det ekonomiska läget är ansträngt, men det är ingen fara för elitlicensen, säger ordföranden Karl Jantun.

I fjol gick IFK Göteborg back med tio miljoner kronor. Och också i år går klubben mot ett svagt resultat, om än ett något mindre minusresultat än 2014.

Det får nu följder. I veckan gjorde man sig av med tre tjänster, bland annat kocken Fredric Bergstrand, mäkta populär i spelartruppen. Och i dag kom nästa smäll - klubbdirektören Martin Kurzwelly får sparken.

– Vi presenterar nu ett åtgärdspaket för att vi inte ska hamna i kris. Vi vill betona att ekonomin är under kontroll. Det här paketet innebär ekonomisk återhållsamhet, med det självklara målet att få ett mer välmående IFK Göteborg, säger Karl Jantun.

Med på pressmötet på Kamratgården fanns även Kurzwelly och kassören Ulf Ivarsson.

– Vi känner oss i dag trygga med både det egna kapitalet och elitlicensen. Nu omorganiserar vi och får därmed ner kostnadsmassan, säger Ivarsson.

Räcker det då? Nästa år måste ni åtminstone gå plus minus noll för att inte bli av med elitlicensen?

– Det är därför vi vidtar åtgärder. Vi känner oss i dag trygga med både det egna kapitalet och elitlicensen.Utgångspunkten är att vi ska ha en ekonomi i balans i slutet av 2016. I år har publikintäkterna ökat, men vi har lägre intäkter på företagssidan. Det har varit lite kärvare där.

”Vi får inte ihop balansen”

Så era marginaler är väldigt små nu.

– Vi har ett eget kapital som är intakt när vi går ur 2015.

Intakt, alltså att ni har ett eget kapital?

– Att vi har ett tillräckligt eget kapital, och har en ekonomi som gör att vi inte är kortsiktigt beroende från en dag till en annan. Vår position är inte så stark som jag skulle önska, men jag känner att vi kan arbeta i ordnad form.

Ytterligare ett sånt här minusresultat fixar ni inte alltså?

– Det blir för mycket spekulation att svara på de delarna.

Ordföranden var öppen med att IFK Göteborgs ekonomi har problem.

– Vi får inte ihop balansen. Vi har en förhoppning om att större intäkter ska komma och har därför en kostnadsmassa därefter. Och det har inte funkat nu under några år. Ska man vara krass så har det aldrig fungerat i den här föreningen, utan det är alltid transfernettot som har räddat resultatet. Vi har nu en målsättning om att nå åtminstone noll, och sen använda transfernettot som en kapitalbas som ger oss handlingsutrymme. Mats Gren har en idealtrupp för vad truppen borde kosta, och där är vi en bit ifrån. Truppen är för dyr. Vi började bygga om den i fjol, men det tar tid med olika kontrakt.

Men har ni den tiden då? Det egna kapitalet är snart borta och då är elitlicensen i fara för 2017?

– Elitlicensen är garanterad för nästa år. Och sen har vi de här åtgärderna och kan göra en del truppförändringar.

”Kanske kommer in någon kines”

Sänker ni den sportsliga målsättningen? Är det uteslutet med nyförvärv, som Tobias Hysén?

– Nej, vår målsättning ligger kvar. Och nyförvärv, det kanske kommer in någon kines eller nåt, haha. Vår sportsliga ambition ligger fast.

Förutsättningarna förändras nu också i och med flytten in till nybyggda Serneke Arena. Men det gör också att kostnaderna för IFK Göteborgs akademi stiger ytterligare.

– Ja, så är det. Men där kommer vi också få in en del intäkter.

Samtidigt ökar också kraven på akademichefen, förre mästertränaren Roger Gustafsson.

– Det kommer att göras en del strukturella förändringar, Rogers program ska bli klart tidigare, i dag ska spelarna vara klara för elitspel vid 16 års ålder. Nu ska de vara klara redan vid 14 år. Vi måste få in del moment tidigare för att få dem redo för a-lagsspel. Vi har inte fått in den mängd spelare från akademin som vi vill. Men med de förutsättningar vi har nu med nya arenan så finns det inga ursäkter längre.

 

LÄS OCKSÅ PLUS Gren: ”Jag ger mig tre, fyra år”  

IFK Göteborg Karl Jartun Herrallsvenskan
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet