Aftonbladet
Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Här är Blåvitts krav på nya ordföranden

Har kandidat klar: ”Namnet har kommit från flera medlemmar”

Karl Jartun lämnar posten som ordförande för IFK Göteborg.   Karl Jartun lämnar posten som ordförande för IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån

IFK Göteborgs blivande ordförande är van vid att leda en medlemsstyrd organisation, har god kunskap om föreningsliv och känsla för att leda en elitklubb.

Valberedningens kandidat är också ett av klubbmedlemmarnas förslag.

– Namnet har kommit från flera medlemmar. Det känns som att vi har bra förankring, säger valberedningens ordförande Joakim Brinkenberg.

Efter all turbulens, ett ekonomiskt stålbad, försäljning av Kamratgården och uppsägning av personal ska IFK Göteborg börja om.

Ett led i det är en delvis ny styrelse.

Göteborgs-Posten avslöjade att ordförande Karl Jartun inte ställer upp för omval och att kassören Ulf Ivarsson avgår, med ett år kvar på sitt mandat.

Duon bekräftade sedan uppgifterna på IFK Göteborgs hemsida.

”Lämpligt med en nystart”

För valberedningens ordförande Joakim Brinkenberg var det förstås ingen överraskning.

– Man kan väl säga att detta är inget konstigt. Vi har under flera månader jobbat med valberedningsfrågorna, säger han.

Enligt Joakim Brinkenberg fattar Karl Jartun sitt beslut i samråd med valberedningen. Och den turbulenta hösten, med stark kritik från medlemshåll, har påverkat.

– Vi har utan konflikt resonerat oss fram till att det är lämpligt med en nystart för föreningen. Det har varit två tuffa år, det är läge för en annan person, säger Joakim Brinkenberg.

Kassören avgår

Kassören Ulf Ivarsson har ett år kvar på sitt mandat, men väljer att avgå på grund av tidsmässiga skäl. Enligt vad Sportbladets erfar är det ett beslut som ligger i linje med valberedningens önskemål.

Något Joakim Brinkenberg kommenterar så här:

– Vi har ingen möjlighet att ändra på något som medlemmarna bestämt. Ulf har själv fattat ett beslut. Men det är ingen överraskning för oss heller. Jag är nöjd med att Ulf fattat sitt beslut. Vi är nöjda med styrelsen (förslaget) som vi kommer att presentera.

Årsmötet är den 7 mars och redan före torsdag kommer IFK Göteborgs valberedning att presentera sina kandidater. Sedan är det upp till medlemmarna att rösta.

Men går medlemmarna på valberedningens förslag så blir det en person som stämmer överens med den kravprofil som är satt.

– Det finns några egenskaper som är viktiga. Som att det finns god kunskap om föreningsliv och föreningsverksamhet och en bra känsla för att leda elitförening. Ett tydligt ledarskap och vana av att leda medlemsstyrda organisationer. Att personen har det blåvita hjärtat och engagemanget, säger Joakim Brinkenberg.

Egenskaper som sittande Karl Jartun inte uppfyllt, han kom med begränsad erfarenhet från styrelsearbete inom föreningslivet.

”Namnet har kommit från flera medlemmar”

– Det har aldrig varit så tydligt hur medlemmar kan leda och påverka. Medlemmarna vill ha insyn och dialog. Det går inte att blunda för. Det är en allmän reflektion. Och sen kan ingen kan säga att informationen varit pricksäker eller lyckad, det tycker styrelsen inte heller har skötts ordentligt, fortsätter Joakim Brinkenberg.

Valberedningen har under hösten och vintern varit intensivt uppvaktad av IFK:s medlemmar och namnet som nu kommer att föreslås har också funnits med bland IFK-anhängarnas mejl och telefonsamtal.

– Det har kommit från flera medlemmar. Och det är ett förslag som vi har haft under en lång tid. De har förhoppningsvis lika stort förtroende som vi själva har, säger Joakim Brinkenberg.

IFK Göteborg Karl Jartun
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet