Malmö FF i stor kris – Han får en miljon

”Jag vill gärna hjälpa till”

Pelle Svensson
Pelle SvenssonFoto: Bildbyrån
FOTBOLL

Albir/STOCKHOLM. Pelle Svensson säger att han tar fullt ansvar för att Malmö FF backar 30 miljoner kronorunder säsongen.

Själv kan han plocka ut en fallskärm på runt en miljon kronor.

– Min önskan är att allt går bra för Malmö men man måste se om sin situation, säger den avgående vd:n.

Malmö FF blöder. I december meddelade klubben att man skulle gå back tio miljoner under säsongen 2010. I går kallade man till presskonferens för att meddela att det verkliga resultatet inte var minus tio – utan minus trettio.

Väljer att avgå

På presskonferensen blev det också känt att vd:n Pelle Svensson avgår. Men det beror inte på det ekonomiska läget, enligt Svensson själv som i stället hävdar att det handlar om den ögonsjukdom som han lider av.

– Läkarna säger att mina ögon smälter. Hornhinnorna är så tunna att de ger vika och spricker. Jag ser jättedåligt, säger han.

– Men jag tar fullt ansvar för vår ekonomiska situation.

Får tolv månaders lön

Men trots de röda siffrorna går han inte lottlös. Precis som brukligt för verkställande direktörer har han rätt till en fallskärm om han slutar sin tjänst. I det här fallet handlar det om tolv månaders lön vilket enligt Sportbladets uppgifter blir runt en miljon kronor.

– Det har jag inte ens tänkt på, säger Pelle Svensson som menar att det inte är säkert att han kommer att utnyttja den. Han vet heller inte om han kommer bli sjukskriven.

– Vi får se vad läkarna säger om det. Kan jag jobba så kommer jag göra det, jag har ett himmelsblå hjärta och vill gärna hjälpa till.

Men inte som vd?

– Nej, det är uteslutet. Jag avgår i rollen som vd men är fortfarande anställd. Sedan får vi se om jag kan hitta en ny roll i klubben. Men det är inte mitt beslut.

MFF:s ordförande Håkan Jeppsson har ingen förståelse för om någon anser att fallskärmen är provocerande.

– Nej, egentligen inte. Vissa oinvigda individer reagerar alltid. Men vi vet inte vad som händer med Pelle framöver, säger Jeppsson.

”Inget jag funderat på”

Om Pelle Svensson skulle börja på en annan tjänst i klubben ändras villkoren.

– Rent formellt är ett avgångsvederlag kopplat till rollen som vd. Har jag en annan anställningsform gäller andra regler, säger Svensson.

Skulle du kunna avstå ett avgångsvederlag med tanke på ditt ljusblå hjärta och klubbens situation?

– Det är ingenting jag ens funderat på eftersom vi inte vet hur det blir. Min önskan är att allt går bra för Malmö men man måste se om sin situation.

FAKTA

DÄRFÖR BACKAR MFF SÅ MYCKET

SM-guldet

Man missade att budgetera för guldbonusar – en kostnad på åtta miljoner kronor enligt ordföranden Håkan Jeppsson. Även planinvasionen och guldfirandet kostade en del.

– Ska man hårddra det så är det inte jättelönsamt att vinna SM-guld, säger Jeppsson.

Arenan

Den enskilt största punkten. Malmö har dragit på sig alldeles för stora kostnader kopplade till Swedbank Stadion.

– Det var första ”hela året” med arenan vilket får stort genomslag i budgeten. Men många saker kostade väldigt mycket, bland annat ett parkeringshus, säger Jeppsson.

Sparprogrammet

Under säsongen skar Malmö ner i personalstyrka vilket ska spara pengar på sikt. Men i år blev det dyrt.

Jeppsson:

– Vi hoppas se effekterna under 2011. Då budgeterar vi för ett positivt resultat.

Valutaförluster

Kronan har stärkts mot euron vilket varit dåligt för Malmö. Klubben har flera spelaraffärer (bland annat försäljningen av Toivonen och så kallad solidaritetsbidrag för Zlatans övergångar) som betalat ut i euro samtidigt som MFF budgeterar i kronor – en skillnad på runt två miljoner kronor 2010.

– Vi har inte valutasäkrat, säger Jeppsson.

Dålig intern struktur

Jeppsson:

– Vår organisation är inget jätteproblem, men vi måste bli bättre på att rollfördela.