Vädjar till domaren – för att slippa avstängningar

Hamad: Det är viktigt att domaren tillåter mer

FOTBOLL

Fem stjärnor riskerar avstängning – nu ställs de mot den domare som ligger i topp i att vifta med korten.

Därför har Malmöspelarna en önskan till Martin Ingvarsson:

– Vissa domare varnar för mycket. Den här matchen kommer det vara mycket känslor, så han måste tillåta mer än vanligt, säger Jiloan Hamad.

Martin Ingvarsson är den domare som delat ut näst flest gula kort i allsvenskan. I kväll kan det bli avgörande då fem MFF-spelare riskerar avstängning.
Martin Ingvarsson är den domare som delat ut näst flest gula kort i allsvenskan. I kväll kan det bli avgörande då fem MFF-spelare riskerar avstängning.Foto: Foto: BILDBYRÅN

Sju gula kort förra veckan. Sex gula och två röda för ett par omgångar sedan.

Av alla allsvenskans domare är Martin Ingvarsson näst flitigast med varningar – och etta när det gäller utvisningar. I dag dömer han ett Malmö som inte bara måste vinna mot BP, utan också hålla igen i närkamperna.

– Vi måste gå ut aggressivt och vara lugna, säger Jiloan Hamad.

Hur går det ihop?

– Det kommer hända massor av grejer på planen. BP slåss för att inte åka ur, vi slåss för guldet. Så det kommer vara mycket känslor. Därför är det viktigt att domaren tillåter mer. Som under ett derby.

Fem i riskzonen

Fem av Malmös största profiler är en varning från avstängning i avgörande matchen mot Mjällby. Hamad är en av dem, de andra är ännu mer tongivande: Wilton Figueiredo, Ivo Pekalski, Ricardinho och Daniel Andersson. Enligt Hamad är det inte svårt att upptäcka skillnaden på en domare som för en dialog och en som hellre famlar efter korten.

Vill ha dialog

– Jag visste inte att Ingvarsson ger mycket varningar, men man märker det där ganska fort. Efter första kvarten och de första närkamperna ger några domare en varning för att få kontroll. Andra säger till några gånger först, vilket jag föredrar, säger Hamad.

Hur mycket har Roland Nilsson pratat med er om att hålla igen?

– Inte mycket. Vi vet att vi inte har råd att göra

något dumt, det behöver inte han säga.

Hur gör man för att inte bli varnad?

– Bra fråga. Det viktiga är att inte försöka ge igen på en tackling. Du ska gå in för att vinna varje närkamp, men aldrig hämnas. Men en del domare gör fel. De ska tillåta att det smälls på mer, för ibland ser det överdrivet ut när två spelare har uppe farten och en går omkull.