Snodde målgest – från Molins

Mehmeti: Han ljuger rakt av

FOTBOLL

Agon Mehmeti är inte bara måltjuv, han är också målgesttjuv.

Det här är den sanna historien om ”duvan”.

...eller?

– Det enda jag kan säga är att Molins ljuger rakt av, säger Mehmeti.

Agon Mehmeti gör ”duvan” i tisdagens match mot BP. En målgest som egentligen är lagkamraten Guillermo Molins.
Agon Mehmeti gör ”duvan” i tisdagens match mot BP. En målgest som egentligen är lagkamraten Guillermo Molins.

Efter 4–0 mot BP frågade alla om fotot.

På Wilton Figueiredos inrådan hade Agon Mehmeti plockat åt sig en kamera och plåtat sina lagkamrater som firade 2–0-målet. Någon borde ha frågat om den andra målgesten han gjorde.

– Jag håller för mig själv vad den betyder. Det har att göra med mina nära och kära, men mer vill jag inte dela med mig, säger han.

Men det finns en symbolik?

– Ja. Förmodligen. Men jag håller det hemligt. Vi får se efter säsongen om det kommer fram, säger Mehmeti.

Allt började med en tanke i juli: kanske kan man korsa tummarna? Kanske vrida handflatorna mot bröstet och vifta med fingrarna? Ja, det ser bra ut, den målgesten kör jag på.

Pratade om ”duvan”

Men det var inte Agon som tänkte så, utan Guillermo Molins.

Inför hemmamötet med AIK demonstrerade mittfältaren glatt fladdret för lagkamraterna. Mehmeti såg och inspirerades. Sådär kunde han också göra. Han brukade ju annars bara dunka sig mot bröstet vid mål.

41 minuter in i matchen kom läget. AIK:s Antonio Flavio tappade bollen, Mehmeti fick läget och satte den enkelt. I glädjeruset kopplade han ihop tummarna, vred handflatorna...

– Har Molins sagt att det är hans? Det är en lögn. När jag skulle starta matchen sa Molins ”gör jag mål gör jag den här”, men jag sa ”vi får se vem som gör mål först”. Så blev det jag. Det är klart jag gjorde gesten. Men så blev han sur.

Men det är ju stöld. Han sa det först.

– Ja, han sa det först, men han gjorde den inte först. Jag gjorde den före.

Sedan dess har Mehmeti gjort fem mål till. Alla har firats med de viftande fingrarna. Molins har gjort två mål men inte firat med något mer koreograferat än att storma mot den egna bänken.

Inte sur

– Jag måste komma på en ny. Han hann göra mål före mig, så nu går det inte att göra den mer, säger Molins.

Är du sur?

– Nej. Absolut inte.

Agon vill inte säga vad den betyder. Är det en fågel?

– Det är en duva. Jag har tatuerat en duva på armen. Det är förklaringen.

FAKTA

Andra kända målgester i allsvenskan

Niklas Skoog, Västra Frölunda

Kanske var allt en ordvits. Så fort Skoogen satte ett mål föll han som en fura ner i gräset. Armarna åt sidorna, totalt utan fruktan. När han senare flyttade till Malmö pensionerade han ”fallet” och har senare motiverat att han var ”ung och dum som hade den målgesten”.

Issa Manglind, Trelleborg

Det få vet är att Issa var ett hardcorefan av amerikansk fotboll. Från NFL stal han gesten att låtsas ha en hammare och dundra ner den i gräset. 1993 bytte han till en bågskyttegest, men slutade då göra mål. Så senare samma säsong var den trygga hammaren tillbaka.

John guidetti, Brommapojkarna

1998 visade Brian Laudrup upp en klassisk Chelsea-målgest för världen. Han firade genom att slänga sig primadonnelikt i gräset och vila huvudet mot ena handen. En då sexårig John Guidetti måste ha kollat, för han tog efter gesten mot Halmstad tidigare i år. Det fanns en viktig skillnad –Guidetti gjorde inte målet. Det var självmål.