VÄGEN TILL 16:E GULDET

Det moderna spelet
Ungdomarna Nätverket ”Det här är ett delmål – vi ska vinna fler titlar”

Inför säsongen 2010 stod laget och föreningen Malmö FF vid ett vägskäl. Då formulerade man målsättningen som blev nyckeln till framgångarna.
Inför säsongen 2010 stod laget och föreningen Malmö FF vid ett vägskäl. Då formulerade man målsättningen som blev nyckeln till framgångarna.Foto: jimmy wixtröm
FOTBOLL

MALMÖ. – Vi kan och vi vill vinna.

En självklar inställning för ett allsvenskt fotbollslag med ambitioner kan man tycka, men det var just detta som Malmös spelare och ledare samman-fattade sin inställning med inför årets säsong.

Det fanns all anledning till att precisera målsättningen.

Efter två säsonger med ofta fantastiskt spel utan resultat stod klubben vid ett vägskäl. Skulle man våga fortsätta spela vad de flesta ser som rolig fotboll eller skulle man gå över till svenskt resultatbaserad inställning att vinna på motståndares misstag?

MFF valde att tro på sig själva.

– Vi har spelat en attraktiv fotboll och det sportsliga har också lyckats. Det är inte ofta det sker, säger Hasse Borg.

Mannen som värvat samtliga i dagens guldlag. Han som byggde upp MFF till vad klubben är i dag och som ändå blev en av syndabockarna för de uteblivna resultaten efter guldet 2004.

Ett guld som format dagens framtidstroende MFF tack vare de erfarenheter det gav.

”Allt var uppnått”

– Mitt första år i MFF-styrelsen var 2004 då vi vann guld efter 16 år men det var precis som att det tog slut där. Allt var uppnått. Etablerade lag blir aldrig nöjda. De vinner, firar och jobbar vidare. Det måste vi etablera nu, säger nuvarande ordföranden Håkan Jeppsson med en segeröl i näven.

MFF jagade länge i skuggan av Helsingborgs fantastiska vårsäsong.

Suveräna innermittfältsduon Wilton Figueiredo och Ivo Pekalski, blixtrande snabbe anfallaren Daniel Larsson, mittbacksstrategen Daniel Andersson och lugne målvakten Johan Dahlin skapade en trygghet i det talangfulla Malmölaget som inte bara vågade spela ut utan även det här året fick utdelning i mål.

MFF är laget som mest av alla spelat sitt eget spel i match efter match utan att bry sig om hur motståndaren agerar.

– Vi har ett jättebra lag i dag men vi vet inte vad som händer i december. Vi kan inte tacka nej om stora klubbar kommer och erbjuder mycket pengar, säger Hasse Borg.

Det är där MFF är nu efter guldet.

I framtiden.

Logiskt sett har man inte råd till en Champions League-satsning.

– Det kanske är bra. Får vi ett gäng som verkligen håller ihop blir det fan så mycket bättre. Jag har varit med ett antal år och ibland var det som att det var ett antal lag som sprang in på planen. Det var grupperingar och kemi som inte stämde, säger styrelseledamoten Erling Pålsson som äger 25 procent av Swedbank stadion och är mannen som födde idén till Malmös sponsororganisation Nätverket.

När Nätverket startades hade MFF omkring fem miljoner kronor i sponsorintäkter. I år drog man in mellan 60 och 70 miljoner.

– Med ett hårt och aktivt arbete ska vi lätt kunna plocka in 25–30 miljoner till. Det gäller att komma bort från ordet sponsring. Vi måste hitta ett reklamvärde för företagen. Det ska inte kosta någonting att vara med i Nätverket, det ska företagen tjäna på genom rätt affärer. En affärsmöjlighet i gruppen, säger Pålsson.

Fest nu – sedan fortsätter jobbet

MFF vinner guldet tack vare prestationer av många väldigt unga spelare: Guillermo Molins, Jiloan Hamad, Ivo Pekalski, Pontus Jansson, Agon Mehmeti ger ett snitt på runt 20 år – och resten av truppen är inte heller precis lastgammal.

Sättet man vunnit på är Malmös verkliga framtidshopp. Ett modernt spel med mycket bollinnehav och fart i såväl löpningar som bolltempo.

– Vi firar nu, spelarna ska ha semester, men klubben, företaget, föreningen Malmö FF ska jobba vidare. Det här är ett delmål. Vi ska vinna titlar. Förberedelserna för 2011, allsvenskan, Europa, börjar nu. Det är inte så att vi ska ha två månaders champagnedrickande nu.

– Jag vill att vi etablerar en vinnarkultur och en organisation så att man inte bara ser MFF som ett steg på vägen ut i Europa utan att man vill vara med här och vinna. Du ska alltid vilja vara bäst. Men man måste ha en bred trupp. Jag tycker att vi haft mer utmaningar än HIF den här säsongen. Fler skador, fler avstängningar och därför tvingats matcha en bredare trupp, som man måste ha, säger Håkan Jeppsson.

Derbyt på Swedbank stadion mellan MFF och HIF är en av allsvenskans mest upphaussade matcher någonsin. Malmö gav ett styrkebesked, som trots att lagen även efter 18-årige Dardan Rexhepis succé med ett mål och en målgivande passning inte kunde skiljas åt förrän i sista omgången, sa att MFF var seriens bäst spelande lag.

Guldfesten började att planeras och rutinerade Hasse Borg surade.

– Man ska inte göra så. Tur var att även HIF planerade en guldfest. Då blev jag lugn. Annars hatar jag sånt. Låt oss spela färdigt först. Det är samma med allt som pågår runt spelare, med förlängningar av kontrakt och allt hit och dit. Man kan inte göra sånt under den här perioden. De måste ha full fokus på det som sker och så får man ta resten efteråt, säger Hasse Borg.

”Finns ingen annan modell”

Malmö hade det tuffaste restprogrammet men vann övertygande med 4–0 över Häcken och körde programenligt över BP och behöll vinnarsätet inför sista omgången.

Där Mjällby aldrig blev någon match.

16:e SM-guldet och en framtid med Sveriges bästa arena och ett väntande Champions League-kval.

– Vi kan och vi vill vinna.

MFF tänker gå in i framtiden med sin nygamla framgångsmodell.

– Det finns ingen annan modell i Sverige. Vi kan inte köpa tre 20-miljonersspelare som gör skillnad. Vi måste bygga på våra egna talanger, säger ordföranden Håkan Jeppsson.

Måste bli Sveriges storlag

Året går mellan tio och tjugo miljoner i förlust.

– Vi har ekonomin under kontroll. Det är arenan som kostar. Ett SM-guld är ett SM-guld och vi märker redan hur intresset ökat. Vi har redan tagit in flera stora sponsorer som vi inte haft tidigare till nästa år, vilket är helt kopplat till framgången.

Malmö drar redan in mest av alla klubbar i Sverige på direkta företagsintäkter, mellan 60 och 70 miljoner.

För att ta ytterligare steg måste MFF bli Sveriges storlag.

– Vi ska hylla vår hemvist, att vi kommer från Malmö och Skåne, men vi måste bli lite mindre provinsiella. De största huvudkontoren finns ju tyvärr inte här. Reklammässigt kan vi vara ett ansikte för hela Sverige, säger Håkan Jeppsson.

För MFF kommer fotbollen alltid att vara det primära men som företagsanpassad storklubb kommer man att öppna sig för verksamheter även utanför sporten.

Men det handlar om fram-tiden.

Nu ska guldet njutas i några veckor.

Ett SM-guld MFF tänker prenumerera på.

FAKTA

Säsongen match för match – alla målen, hjältarna och snackisarna

Gais–Malmö FF 0–0

Det var premiär, det var ett blivande mästarlag men det var definitivt inte någon fotbollsfest. En dålig match på en usel plan.

Malmö FF–Örebro 3–0

1–0 Agon Mehmeti (21), 2–0 Agon Mehmeti (27), 3–0 Guillermo Molins (69).

En klassmatch. MFF rullade upp ett chanslöst Örebro och efter två Agon-mål blev det rögad ål-fest på Swedbank Stadion.

Gefle–Malmö FF 1–3

0–1 Robert Åhman Persson (11), 0–2 Robert Åhman Persson (58), 0–3 Daniel Andersson (62), 1–3 Alexander Gerndt (78).

En oväntat enkel seger och en oväntad matchhjälte: mittfältaren Åhman Persson, som dumpades till AIK under sommaren.

Malmö FF–Halmstad 1–1

0–1 Michael Görlitz (49), 1–1 Robert Åhman Persson (71).

RÅP gjorde mål igen, men den här gången räckte det bara till en poäng. Halmstad backade hem och stängde effektivt ytorna.

Kalmar–Malmö FF 2–3

1–0 Abiola Dauda, 1–1 Edward Ofere (15), 2–1 Tobias Eriksson (16), 2–2 Wilton Figueiredo (53), 2–3 Markus Halsti (58).

I paus valde ”Rolle” att byta ut RÅP mot Pekalski vilket gav grepp om mittfältet. Markus Halsti avgjorde med en hörnnick.

Malmö FF–Häcken 3–1

1–0 Edward Ofere (7), 1–1 Paulinho (25), 2–1 Daniel Andersson (56), 3–1 Guillermo Molins (57).

Ricardinho gjorde comeback efter skada och det blev seger direkt. En billig straff i början av andra dödade spänningen.

Helsingborg–Malmö FF 2–1

0–1 Wilton Figueiredo (4), 1–1 Adrian Gashi (9), 2–1 Marcus Nilsson (21).

En stjärnsmäll. HIF stressade hårt och högt och vann rättvist trots en tidig Malmö-ledning. Marcus Lantz dominerade mitten.

Malmö FF–Djurgården 2–1

1–0 Daniel Larsson (11), 2–0 Daniel Larsson (63), 2–1 Kasper Hämäläinen (84).

Ivo Pekalskis första match från start gav tre poäng. Daniel Larsson hade stor show och siffrorna var definitivt i underkant.

Göteborg–Malmö FF 0–2

0–1 Daniel Larsson (21), 0–2 Guillermo Molins (69).

En riktigt tung skalp av MFF som spelade ut Göteborg trots en usel plan. Larsson och Molins satte varsin pärla i krysset.

Malmö FF–Trelleborg 2–0

1–0 Jimmy Durmaz (25), 2–0 Guillermo Molins (86).

Ytterligare två riktigt snygga mål när Malmö vann mot lillebror. Durmaz var allra vackrast: ett distansskott i krysset.

Elfsborg–Malmö FF 2–2

0–1 Jimmy Durmaz (26), 0–2 Wilton Figueiredo (35), 1–2 Denni Avdic (36), 2–2 Denni Avdic (86).

Wilton missade en straff men till sist var Elfsborg närmast segern. En högklassig allsvensk match!

MFF–Åtvidaberg 3–1

1–0 Agon Mehmeti (19), 1–1 Prince Eboagwu (22), 2–1 Guillermo Molins (25), 3–1 Wilton Figueiredo (78).

Trots ett hårt matchande – fem matcher på tretton dagar – tog Malmö tre nya poäng. Utan att imponera vann man med 3–1.

Mjällby–Malmö FF 4–2

1–0 Mostapha El Kabur (11), 2–0 Mostapha El Kabir (22), 3–0 Daniel Löfquist (44), 3–1 Daniel Larsson (51), 3–2 Pontus Jansson (57), 4–2 Daniel Nicklasson (90).

En stjärnsmäll. El Kabir, som senare skulle göra fyra mål i cupen mot Malmö, sprang den ljusblå backlinjen sönder och samman.

Malmö FF–BP 2–1

1–0 Alex Nilsson (6), 2–0 Alex Nilsson (64), 2–1 John Guidetti (90).

Alex Nilsson, 17, gjorde debut genom att avgöra matchen på egen hand. Fast Guidettis övertidsmål var matchens snyggaste…

AIK–Malmö FF 2–0

1–0 Kenny Pavey (2), 2–0 Antonio Flavio (40).

Ett krisande AIK fick god hjälp på traven. Pontus Jansson och Johan Dahlin gav bort varsitt mål – och så var den matchen körd.

Malmö FF–AIK 1–0

1–0 Agon Mehmeti (41).

Revanschen kom direkt och det var aldrig något snack: Malmö var bättre från första till sista minut. Debutmatch för Rexhepi.

Malmö FF–Gais 1–0

1–0 Ivo Pekalski (22).

Det började bra när Pekalski nickade in ledningsmålet. I andra låste det sig och Gais kunde ha fått med sig en poäng.

Örebro–Malmö FF 0–3

0–1 Jiloan Hamad (14), 0–2 Agon Mehmeti (16), 0–3 Daniel Larsson (72).

En av årets allra vassaste insatser av Malmö. De himmelsblå sprudlade av spelglädje och vann stort mot hemmastarka Örebro.

Malmö FF–Gefle 2–0

1–0 Daniel Larsson (30), 2–0 Agon Mehmeti (55).

Här vann Malmö två gånger: först med 1–0, sedan med 2–0. Varför? Den första matchen stoppades i paus på grund av ösregn.

Halmstad–Malmö FF 0–2

0–1 Agon Mehmeti (42), 0–2 Agon Mehmeti (66).

Ytterligare en tung bortaskalp. Agon Mehmeti visade toppform och efter segern var Malmö bara en poäng bakom Helsingborg.

Malmö FF–Elfsborg 1–0

1–0 Daniel Andersson (79).

Målet var tursamt, men ack så viktigt. Andersson tvingade bollen över mållinjen med sin nick och MFF gick upp i serietopp.

Åtvidaberg–Malmö FF 3–3

0–1 Agon Mehmeti (13), 0–2 Daniel Larsson (35), 1–2 Jesper Arvidsson, 2–2 Paulus Roiha (46), Oscar Möller (65), 3–3 Yago Fernandez (89).

En märklig fotbollsmatch där portugisbacken Yago Fernandez var iblandad i tre baklängesmål och en poängräddande nick.

Malmö FF–Helsingborg 2–0

1–0 Dardan Rexhepi (17), 2–0 Wilton Figueiredo.

En skånsk derbyfest där MFF – med 18-årige D-Rex i spetsen – drog det längsta strået. En given nyckelmatch, inte minst mentalt.

Djurgården–Malmö FF 1–0

1–0 Kennedy Ibgboananike (24).

En brutalt uppvaknade efter derbyfirandet. Djurgården ägde mittfältet och Sharbel Touma skojade friskt med systersonen Jimmy .

Trelleborg–Malmö FF 0–3

0–1 Jiloan Hamad (27), 0–2 Daniel Larsson (80), 0–3 Guillermo Molins (90).

I skymundan ett av årets mest imponerande resultat med tanke på att TFF kom femma i serien och älskar att möta storebror.

Malmö FF–Kalmar 0–1

0–1 Daniel Mendes (86).

Malmö hade chansen att dra ifrån men efter chockförlusten var HIF istället ikapp, vilket fick Molins att snacka om Simpsons.

Häcken–Malmö FF 0–4

0–1 Daniel Larsson (15), 0–2 Guillermo Molins (25), 0–3 Yago Fernandez (72), 0–4 Yago Fernandez (80).

Ett skoningslöst MFF körde över Häcken – en replik till HIF som vann med 3–0 två dagar tidigare. Serieledningen var intakt.

BP–Malmö FF 0–4

0–1 Jeffrey Aubynn (59), 0–2 Agon Mehmeti (79), 0–3 Dardan Rexhepi (83), 0–4 Daniel Andersson (90).

Siffrorna blev stora men det satt långt inne den här gången. Inhopparen Aubynn löste knutarna genom att språngnicka(!) in ettan.

Malmö FF–Mjällby 2–0

1–0 Jiloan Hamad (17), 2–0 Agon Mehmeti (45).

Stadion kokade innan avspark och exploderade efter slutsignal. Hamad och Mehmeti fixade segern – å så var gouldet himma igen…

Sammanställning: Oskar Månsson