De nobbar guldsuccén

MFF och HIF i topp – trots det väljer lagen bort 4-4-2: ”Gäller att tro på sina idéer”

viktiga Guillermo Molins och Marcus Lantz är två av spelarna som bidragit stort till att Malmö FF och Helsingborg slutade i topp den gångna säsongen.
viktiga Guillermo Molins och Marcus Lantz är två av spelarna som bidragit stort till att Malmö FF och Helsingborg slutade i topp den gångna säsongen.Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Malmö och Helsingborg sopade mattan med de allsvenska lagen i år. Men det beror inte på att båda klubbarna spelar 4-4-2. Det menar de svenska tränarna – som heller inte kommer ta efter succélagen.

– Inget spelsystem är bättre än någon annat, säger Kalmars Nanne Bergstrand.

Det var dubbelt skånskt i den allsvenska tabellen i år. Och det var dubbelt skånskt med marginal. Örebro, som tog en klar tredjeplats på 52 poäng, hade hela tretton poäng upp till HIF på andraplatsen.

Men enligt de allsvenska tränarna hänger framgångarna inte ihop med att båda lagen spelar med ett 4-4-2-system. Sportbladets rundringning visar att de andra klubbarna inte tänker ta efter årets guld- och silverlag. I stället vill nästan alla bygga vidare på sina egna metoder.

– I så fall skulle man tagit efter Göteborg och AIK bara för att de gick bra året innan. Det gäller att tro på sina idéer, säger Norrköpings tränare Janne Andersson.

Kämpa slår system

Han menar att det finns många saker som är viktigare än en uppställning.

– Spelsystemet är sällan avgörande. En enkel sak som att kämpa ordentligt betyder mycket mer.

Kalmars tränare Nanne Bergstrand, som de senaste åren experimenterat en del just när det gäller uppställningar, håller med.

Gäller att få ut max

– Det finns liksom inget spelsystem som är bättre än något annat. Det handlar om att välja det system där man får ut max av så många spelare som möjligt.

Däremot förvånas vissa av att 4-4-2 är på frammarsch igen, eftersom trenden tidigare gått mot att spela med tre centrala mittfältare, gärna i ett 4-2-3-1-system.

– Det ska bli intressant att se var det tar vägen. Det kan vara lite av en brytpunkt, säger Alf Westerberg, assisterande tränare i Trelleborg.

FAKTA

1) MFF och HIF vann/kom tvåa med 4-4-2-upplägg. Kommer ni att ta efter?

2) Hur är, rent taktiskt, upplägget inför 2011?

3) Vad är speltrenden nästa säsong?

Alf Westerberg

ass. tränare, Trelleborg

1. Nej, vi kommer inte att ta efter dem. Vi kommer ha samma utgångspunkt som vi hade i år. Det har fungerat bra och vi litar på det.

2. I grunden har vi spelat 4-2-3-1 som man kan anpassa lite efter vilka spelare vi har att tillgå. Två nycklar är att toppforwarden ska kunna hålla boll och att man vågar ha ett offensivt tryck på kanterna.

3. Det är intressant att Malmö och Helsingborg spelade 4-4-2, trenden har varit att spela 4-2-3-1 ett tag. I alla fall har det varit vanligt att ha två centrala balansspelare på mittfältet. Det ska bli intressant att se var det tar vägen.

Pelle Olsson

tränare, Gefle

1. Vi har spelat 4-4-2 så länge jag har varit i klubben och det lär vi fortsätta med. Just nu har vi fem forwards i truppen där alla passar bäst i 4-4-2.

2. Det viktiga för oss är att vara kompakta och aktiva i försvarsspelet. Vi möter många lag med tre centrala mittfältare och då gäller det att sätta press vid rätt tillfällen. Offensivt vill vi spela bollen framåt i stor utsträckning, vi är inte så possesion-beroende.

3. Det är en större olikhet nu jämfört med tidigare - lagen spelar på olika sätt. Vi har 4-4-2-lag, 4-2-3-1, 4-3-3 och så vidare. Däremot försöker de flesta vara tydliga: när det är svårt att kontinuitet på spelarsidan blir det ännu viktigare att ha den när det gäller taktiken.

Alexander Axén

tränare, Gais

1. Det får vi se. Det beror på vad vi får för toppar. Men det är mest en lek med siffror. När det gäller nya anfallare har vi inte bråttom, det viktiga är att det blir rätt.

2. Vi är inte främmande för förändringar, men det blir mest finjusteringar. Men det är klart att vi måste förbättra anfallsspelet, där finns det mycket att göra. Bakåt var vi sjätte bäst i allsvenskan, så där har vi en bra grund att stå på.

3. Fler och fler lag försöker spela fotboll, vilket naturligtvis är oerhört glädjande. Jag önskar att ni skrev lite mer om det positiva och öppna spelet i allsvenskan. Många matcher i höstas var väldigt bra. Fler och fler lag jobbar väldigt mycket med passningsspelet.

Magnus Haglund

tränare, Elfsborg

1. Inget är skrivet i sten, och vi spelade 4-4-2 i några matcher den gångna säsongen. Vårt anfallsspel bygger på ett snabbt passningsspel. Spelsystemet är inte det viktiga.

2. Vi ska jobba hårt med försvarsspelet. I år var vi inte lika bra bakåt som tidigare. Vi släppte in 12-15 mål för mycket för att vara med och utmana allra högst upp. Offensivt är vi väldigt starka, vi gjorde 55 mål i år.

3. Jag tror att vi får se en blandning av 4-4-2 och 4-2-3-1. Och jag tror att vi får se fler centrerade mittfältare. Jag tror att vi kan få se fyra centrala spelare på mitten i många lag, och då får ytterbackarna sköta mycket av kantspelet, både framåt och bakåt. Vi är inte heller helt främmande för det.

Peter Gerhardsson

tränare, Elfsborg

1. Vi tar inte efter något lag. Och Malmö och Helsingborg spelar 4-4-2 på helt olika sätt. Sifferuppställningar är ointressant för mig.

2. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre, så vi kommer att göra några justeringar. Vi släppte in för många mål i år och måste förbättra det etablerade passningsspelet.

3. Allsvenskan är inne i en positiv trend med fler spelande lag, vilket är väldigt roligt. Jag tror att det kommer att fortsätta så. Fler vill vinna med ett positivt tänk. Vi och Mjällby har visat att det som nykomling går att hänga kvar med ett passningsorienterat synsätt.

Jonas Olsson

tränare, IFK Göteborg

1. Det får vi se. Vi har blandat väldigt mycket och inget är hugget i sten. Men rent spontant svarar jag nej på den frågan.

2. Vår ambition är alltid att spela en bra anfallsfotboll. Den här försäsongen kommer vi att skippa styrkepassen i Munkebäcksgymnasiet och i stället fokusera mer på bollen. Rent taktiskt blir det nog som vanligt. Vi vill vinna på ett underhållande sätt.

3. Jag tror inte att vi får se någon ny supertrend, som det brukar bli när man blivit inspirerad under ett mästerskap. Det blir nog ganska blandat.

Peter Swärdh

tränare, Mjällby

1. Vi bygger vidare på vår variant på 4-4-2. Man får inte heller glömma att Malmös 4-4-2 och Helsingborgs skiljer sig väldigt mycket åt.

2. Vi har varit stabila defensivt och hittat bra omställningar. Vi är på väg att utveckla ett mer etablerat spel. Det är vårt mål att få större variation. Vi vill kunna skapa fler målchanser när vi möter lag som ligger lågt i banan.

3. Jag tror de två olika spelmodellerna kommer stå mot varandra det mer kontringsbetonade mot det mer spelstyrande. Trenden har pågått ett par år, bland annat att det är betydligt fler svenska lag som spelar med en utpräglad forward.

Nanne Bergstrand

tränare, Kalmar FF

1. Det är spelarmaterialet som avgör hur vi spelar. Hur vår trupp ser ut vet jag förhoppningsvis i början av januari. Jag hoppas på totalt fem nya spelare.

2. I dagsläget finns det inget som tyder på att vi kommer byta spelsystem. Det är bara förändringar i spelartruppen som skulle kunna påverka det.

3. Jag tycker inte det finns någon given trend. Det är snarare så att svensk fotboll har breddats. Det används flera olika spelmmodeller och det är bra. Vi hade en period när alla spelade 4-4-2 och på ett ganska likartat sätt.

Per-Ola Ljung

ass. tränare, Helsingborg

1. -

2. Vi bygger vidare på det vi har men vi ska utveckla oss. I försvaret handlar det om att hitta en, i brist på bättre ord, manual. Grunden är att vi ska ha en spelare i press och två som täcker i alla lägen. Sen handlar det om att prioritera. På mittfältet är till exempel presspelet ibland viktigare än täckningspositionerna.

3. Jag tycker att det finns en rätt bra mix av trender, det är det som gör allsvenskan intressant. Vi och MFF har kört 4-4-2, Örebro kör 4-3-3 medan många andra lag spelar 4-2-3-1 i grunden. Och så finns det en sådan som Nanne, som kan variera uppställning från match till match.

Jan Andersson

tränare, Norrköping

1. Till att börja med är det viktigt att se att Malmö och Helsingborg spelade olika typer av 4-4-2. Vi kommer inte att ta efter, det går inte att göra det. I så fall skulle man tagit efter Göteborg och AIK bara för att de gick bra året innan. Det gäller att tro på sina idéer.

2. I grunden vill vi spela ett bra passningsspel och utnyttja att vi har en bra konstgräsmatta på hemmaplan. Rent konkret kommer vi spela 4-4-2 eller 4-2-3-1 - om vi ska prata siffror. Men det viktigaste för att nå framgång är inte vilken formation man spelar.

3. 4-2-3-1 har funnits ett tag men nu blev 4-4-2 populärt igen. Men det är inte taktik - det är spelsystem. Det man kan säga generellt är att fler tränare har en tydligare ide nu: "det är så här vi spelar!".

Roland Nilsson

tränare, Malmö FF

1. -

2. Vi jobbar vidare på den linjen vi har. 4-4-2 där passningsspelet är viktigt.

3. Jag tycker inte att man kan se några trender - det är olika för olika lag. Vissa spelar 4-4-2, andra 4-2-3-1 eller 4-3-3. Det finns många olika idéer.

Lars Mosander

ass. tränare, Örebro

1. Nej, vi fortsätter med det spelet som vi har gjort. Det finns ingen orsak att ändra det.

2. Vi spelar 4-3-3 med två offensiva och en defensiv central mittfältare. Många spelar tvärtom - de svänger triangeln på andra hållet - men för tillfället passar det spelartyperna som vi har att tillgå. Vi kan också vara flexibla men grunden ser ut på det sättet.

3. Det finns inget i Sverige som sticker ut jämfört med de europeiska trenderna, åtminstone sett till hur man formerar laget på plan. Det finns tre sätt att spela på som är vanligt: 4-2-3-1, 4-4-2 och 4-3-3.

Carlos Banda

tränare, Djurgården

1. Nej, det kommer vi inte att göra. Det finns mycket som de gjort bra, till exempel Helsingborgs försvarsspel och Malmös omställningsspel, men vi ska bygga vidare på det vi har.

2. Vi kommer spela ett 4-4-1-1-system i grunden, men det blir gärna 4-2-3-1 i anfall. Det blir i alla fall med en tia (släpande anfallare) och en nia (offensiv forward). Vi ska börja som vi slutade förra hösten ungefär. Vi vill fortsätta med att ha mycket boll i laget.

3. Att man kör med två balansspelare på mitten, att det inte räcker med en som städar där. Man blir också mer svårläst eftersom spelarna kan vandra i planen. En annan sak är att man ofta kör med en släpande anfallare bakom en mer offensiv.

Özcan Melkemichel

tränare, Syrianska

1. Nej, det ska vi inte. Vi har ett inövat spelsystem som vi kört i fem år. De har anpassat sitt spel efter spelarmaterialet och det sättet att spela passar inte oss.

2. 4-2-3-1 har varit jättelyckat för oss, vi kommer inte att göra så mycket ändringar. Man anpassar sig lite efter motståndarna men grunden är klar. Vi vill ha en teknisk fotboll med duktiga mittfältare och offensiva yttrar och ytterbackar som vågar lyfta fram.

3. Vi hoppas bli en trend i svensk fotboll! Många tränare säger att de vill spela boll, men så vågar de inte. Därför var det bra att Malmö vann - de vågar spela ut och släppa fram individerna. Tidigare har många lag vunnit bara på taktik och organisation.