Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Klart: Pehrsson ny tränare för MFF

”Jag har fått internationell erfarenhet”

MALMÖ. SM-guld är det enklaste kravet. Betydligt värre är gruppspel i Champions League.

Välkommen till ditt nya jobb, Magnus Pehrsson. Är du mannen som kan ta MFF till nästa nivå?


– Jag har skapat mig en erfarenhet. Nästa år blir mitt 14:e som tränare eller ledare. Jag har fått internationell erfarenhet. Jag tror att det har varit viktigt för att jag har fått det här jobbet.

Malmö FF har sökt efter en tränare som ska ge laget en stabil plattform som ska göra dem till vinnare såväl nationellt som internationellt.

Magnus Pehrsson har bara en framgång som tränare. När han förde upp Sirius till superettan. 2006.

– Jag har varit på tidpunkter i klubbar där förutsättningarna inte har funnits fullt ut samtidigt som jag själv varit för spretig och tagit för stort ansvar och inte blivit tillräckligt vass som tränare, säger Magnus.

Han har haft manageransvar i Åtvidaberg och Djurgården och styrde det mesta i Gais innan han försvann till danska mästarlaget Aalborg där det kraschade fullständigt efter att han tagit i över i samma läge som han nu gör i MFF.

– När jag tog över Aalborg, ja. Men i dag känns det som att det finns en väldig uthållighet (i MFF), en bra organisation, bra struktur, mycket pengar, en egen arena och det finns ingen finanskris som precis har slagit till. LÄS OCKSÅ MFF-fansen: ”Inte det namn man hade hoppats på...”

”Ett totalt luftslott”

– I Aalborg var det en ekonomi som var ett totalt luftslott. Ett halvår efter att jag tillträtt hade åtta spelare försvunnit. Man hade ett helt imperium som inte var värt någonting. Det var ingen storklubb ett halvår efter att jag kommit dit.

Tiden som tränare för Djurgården slutade med att Magnus sa upp sig efter hot från så kallade supportrar.

– Klart att de första veckorna därefter var en tuff tid där det fanns många olika tankar men redan en månad efter var jag fast besluten om att jag ville vara en fotbollstränare.

Tog kontakt i oktober

Återkomsten kom som förbundskapten för Estland.

– Det gav mig väldigt mycket tid till att jobba med hur vill jag spela fotboll. Se mycket fotboll. Ta mycket intryck. Jag träffade många tränare och läste mycket om ledarskap. Jag landade väldigt bra både i mig själv och mitt sätt att se på fotboll. Mitt tränarskap har utvecklats väldigt mycket, säger Magnus Pehrsson.

Erfarenheten av internationell fotboll som förbundskapten under 30 landskamper var en av hörnstenarna för att MFF valde Pehrsson som ny tränare efter Kuhn.

MFF tog kontakt i mitten av oktober och har låtit en utomstående headhuntingfirma intervjua Pehrsson.

– Det viktiga för oss var att se om deras analys stämde överens med den uppfattning vi hade fått i de intervjuer vi hade gjort, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

LÄS OCKSÅ PLUS Laul: Så här slutar allsvenskan 2017

Allsvenskan i fotboll Magnus Pehrsson Malmö FF

MFF-tränare på 2000-talet

Fakta: MFF-tränare

Tränare för Malmö FF under 2000-talet:

2017: Magnus Pehrsson.

2016: Allan Kuhn.

2014–2015: Åge Hareide.

2011–2013: Rikard Norling.

2008–2011: Roland Nilsson.

2006–2007: Sören Åkeby.

2002–2005: Tom Prahl.

2000–2001: Michael Andersson.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet