Färgsprakande kick off av Gothia Cup

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Fotbollsfebern efter VM har kanske lagt sig för de flesta. Men för 32 200 spelare i Göteborg har den nått sin topp.

På måndagen invigdes världens största ungdomsturnering i fotboll på Ullevi – Gothia Cup.

Inför ett fullsatt Ullevi och under ett totalt vuvuzelaförbud – arrangörerna ville inte att talen skulle tutas sönder – invigdes den 36:e årgången av världens största ungdomsturnering i fotboll.

Turneringen brukar alltid slå något rekord, men i år deltar exakt lika många lag som i fjol, 1 567 lag från 71 länder, eller totalt närmare 32 200 spelare.

– Vid sidan av Sverige är Tyskland det land som i år har flest lag här, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson, tillika klubbdirektör i Häcken, klubben som står bakom Gothia Cup.

”Stabil ekonomi”

– Visst ger den oss en stabil ekonomi. Men minst lika viktigt är att vi i klubben har fått ett internationellt kontaktnät som få andra klubbar har, säger Dennis Andersson.

Som vanligt blev invigningen en färgsprakande tillställning med show och dans, där samtliga lag marscherade in nationsvis. Andersson anser att det på invigningen går att se vilka kontinenter där fotbollen är på frammarsch.

– För tio, femton år sedan var det Afrika. Nu är det Asien. Bara från Indien kommer 32 lag i år, säger han.

FAKTA

Turnering som ger klirr i kassan

Gothia Cup pågår den 18–24 juli.

Totalt deltar 1 567 lag från 71 länder. Det betyder cirka 32 200 spelare. Arrangörerna räknar med att cirka 20 000 ledare och föräldrar också kommer till turneringen, vilket betyder att turneringen lockar 52 200 personer till Göteborg under veckan.

Deltagare och spelare beräknas spendera cirka 350 miljoner kronor den vecka som turneringen pågår, vilket ger skatteinkomster till staten på 148 miljoner kronor.

Mest udda land som har ett lag med i år är Laos, som tidigare inte haft något lag med i turneringen.

2009 gjordes 20 133 mål under turneringen.

BK Häcken arrangerar Gothia Cup.

Källa: Gothia Cup och Turismens utredningsinstitut. (TT)

TT