– Ni gör fel, Hammarby

Allsvenskan överens – nio år är för ungt: ”Rena rovdriften”

Massor av läsare har hört av sig till Sportbladet efter granskningen.
Massor av läsare har hört av sig till Sportbladet efter granskningen.
FOTBOLL

Inte en enda allsvensk förening anser att det är rätt att värva nioåringar.

Desto fler tycker däremot att det är helt förkastligt.

– Det är rena rovdriften på barn, säger Thomas Westerberg, ungdomsansvarig i Norrköping.

Telefonen går varm, fall eller fall trillar in i mejlkorgen.

Efter att Sportbladet i onsdags publicerade den första artikeln i granskningen om jakten på de allra yngsta talangerna i fotbollen har mängder av ledare och föräldrar hört av sig för att förklara hur storklubbarna försöker värva barn.

Att döma av berättelserna är det först och främst ett Stockholmsproblem.

”Inte samma här”

Den bilden förstärks när Sportbladet ringer runt till representanter för ungdomsverksamheterna i de allsvenska klubbarna.

– Konkurrensen gör att det trissas igång i Stockholm. Vi upplever inte det på samma sätt här, säger

Robert Lövenklev från Kalmar.

– Vi är ensam storklubb i vår stad, det är förstås en fördel, säger Mats Engqvist från Malmö FF.

”Helt vansinnigt”

Trots detta: att värva nioåringar är inte okej oavsett hur konkurrenssituationen ser ut – det är föreningarna överens om.

– Det är alldeles för tidigt. I den åldern måste det vara på lek. Det är ingen bra idé att plocka ett barn från sitt kompisgäng i sin hemmiljö, säger Ghayath Moro, ordförande i Syrianska.

IFK Norrköpings ungdomsansvarige Thomas Westerberg säger att han brinner för just de här frågorna och att han hoppas att Sportbladets granskning ska få ordentligt fart på debatten.

– När det handlar om nioåringar, som i det här fallet, är det rena rovdriften på barn. Det är helt vansinnigt, säger han.

Flera av föreningarna berättar också att de jobbar aktivt mot just värvningar av barn.

Däribland Göteborgsklubbarna, som trots att man är lokalkonkurrenter inte upplever samma problematik som finns i Stockholm. I Häcken får alla ungdomsspelare och ledare en manual där klubben förklarar sina värdegrunder och i IFK Göteborg är man enligt ordföranden Kent Olsson kanske till och med FÖR noggranna.

– Men det är viktiga frågor där man inte får göra fel. Vi har en policy som säger att en ledare aldrig får kontakta en spelare utan att prata med någon central person i klubben först.

FAKTA

Enkät

1. Är det okej att värva nioåringar?

2. Var går gränsen för sådana värvningar?

3. När börjar ni toppa lagen?

4. Vad händer med de som inte platsar?

Häcken

Ingmar Österman, fotbollsansvarig ungdom

1. Det är fel, absolut. Vi jobbar inte på det sättet över huvudtaget.

2. Vid 16 år. Vi har en breddverksamhet fram tills dess.

3. Från när man går upp till 11-manna, vid 13 år, har vi ett förstalag. Innan dess är det ingen toppning alls.

4. Vi har alltid två lag så alla som vill får spela. Så länge man kommer till våra träningar och vill spela så får man det.

IFK Göteborg

Kent Olsson, ordförande

1. Nej, det är det inte. När de är så små är det lek som gäller. Det går heller inte att se om någon kommer bli en bra spelare i den åldern.

2. Någonstans runt 15 år, eventuellt 14 i något fall. Det känns rimligt, då börjar man söka in till gymnasiet.

3. Vi är nog extremsena, vi börjar inte med det förrän i juniorlagen. Det baseras på filosofin att man inte vet vem som blir bra. Utvecklingen är alltid individuell.

4. Från det att man toppar, det vill säga från juniorlaget kan det bli dags att söka andra klubbar. I många fall vet spelarna redan vart de vill och då får de förstås gå till den klubben. Annars hjälper vi till.

Djurgården

Tommy Davidsson, sportchef ungdom

1. Alla klubbar får ju göra som de vill, men vi har ingen rekrytering i den åldern.

2. Från 13 år och uppåt.

3. Vi har nivågrupperad verksamhet från fjärde klass, alltså från när man är 10 år.

4. Vi har ju hur många lag som helst, faktiskt ända upp till att man är 19 år.

Halmstad

Håkan Hallberg, ungdomsansvarig

1. Vi befinner oss inte i den situationen att vi behöver göra det. I Stockholmsklubbarna är det ju en batalj om spelarna. Vi är inte tvungna att göra som de gör och gör det inte heller.

2. Vid 15 års ålder kanske. Vi har ett bra samarbete med klubbarna runt omkring och har bra koll på vad som finns från 13-14-årsåldern.

3. Toppa är ett fult ord, vi pratar om nivåanpassning. Och det gör vi vid cuper och liknande från 10 år, men annars inte - även om vi så klart nivåanpassar när vi tränar.

4. Vi slänger aldrig ut några spelare. Inte förrän de är 16 år, då kan vi säga till dem att de inte platsar i 17-årstruppen.

Kalmar

Robert Lövenklev, ungdomsansvarig

1. Nej, det är det inte. Deras tanke antar jag är att förutse vilka nioåringar som kommer att bli bra men det går inte. Konkurrensen gör att det trissas igång i Stockholm.

2. Någonstans vid 14-15, då behöver man en viss mängd träning om man är ambitiös.

3. Man ska skilja på toppning och nivåanpassning. Om man är tidigt utvecklad kan man spela med äldre till exempel. Resultat blir viktigt vid ungefär vid 14 – vi vill gärna vinna DM till exempel.

4. Alla som får plats får vara med när de är unga. Från 15 och uppåt kanske vissa ska spela på en annan nivå och då hjälper vi till.

Gefle

Dan Andersson, ungdomsansvarig

1. Vi gör inte det. Vi tycker att man ska spela där man bor. Men i Stockholm är det ju en annan kamp om spelarna.

2. Från det året man fyller 15 år. Då brukar vi bjuda in dem, på hösten.

3. Vi har ingen nivåanpassning, utan man spelar med sin åldersgrupp. Men de spelare som är duktiga kan flyttas upp en åldersgrupp, från att man är 13 år.

4. Vi har så många lag som krävs. Har vi 40 17-åringar så gör vi så många lag som vi behöver.

Helsingborg

Hans Carell, ungdomsansvarig

1. Jag kan bara prata för oss, och vi gör ingen sådan rekrytering - aktivt. Men vår grundläggande princip är att ha en så bra ungdomverksamhet som möjligt, och många kanske vänder sig till oss.

2. Vi har ingen gräns. Från 5 till 11 år får alla vara med och spela. Från 12 år handlar det om vår akademi och där börjar vi trappa upp.

3. Från 12 år. Alla som kommer till HIF vet att från 12 år bara finns ett visst antal platser och alla får inte plats. Det brukar vara 18-20 spelare per åldersgrupp.

4. Där har vi bra samarbetsföreningar i Helsingborgsområdet.

Gais

Leif Gjulem, sportchef ungdom

1. Det är en väldigt svår fråga. Men värva i ordets rätta bemärkelse, att locka barn och ungdomar till en klubb, tycker jag är fel.

2. Det året de fyller 14 år. Då tittar vi på spelare i vårt område, en timme ifrån oss.

3. Vid 14 år, då sker en uttagning. Annars har vi nivåanpassningar från 11-12-årsåldern, men det är inget statiskt utan olika från träning till träning.

4. Vi har kanske 20-22 barn i varje åldersgrupp och det brukar bara vara en eller två spelare som inte kan komma med (efter 14 års ålder). Då hjälper vi dem till en annan förening.

Syrianska

Ghayath Moro, ordförande

1. Nej, det är alldeles för tidigt. Då måste det fortfarande vara på lek. Och det är ingen bra att plocka ett barn från sitt kompisgäng.

2. 14-15 någonting tycker jag. Då ser man potentialen lite mer och situationen är helt annorlunda.

3. Samma ålder, 14-15 ungefär. Men vi har också två juniorlag för att ungdomarna utvecklar sig individuellt. Det betyder inte att man är bortkastad bara för att man spelar i det andra laget, tvärtom vi vill att alla ska få chansen.

4. Vi försöker ta ett socialt ansvar. I mån av plats och ledare får alla vara med. Om en spelare som är 19 får lämna klubben försöker vi hjälpa till att hitta ett nytt lag.

Malmö FF

Mats Engqvist, ungdomsansvarig

1. Vi värvar inte nioåringar, vi behöver inte det. Vårt nioårslag behöver inte vinna.

2. Runt 15 ungefär, när det kommer in elitpojkläger och spelaragenter. Vi har många som söker in till vårt fotbollsgymnasium och det gör man vid den här tiden.

3. Syftet är att producera a-lagsspelare, inte att vinna i tidigt ålder. I de yngre lagen talar vi aldrig om att toppa. Om man spelar en final kanske inte alla kan få spela exakt lika mycket, men grunden är att alla ska gå gott om speltid.

4. Vi har 43 samarbetsklubbar i vårt nätverk och spelarna brukar hitta rätt klubb. Det viktiga är att de fortsätter att spela fotboll för utvecklingen är individuell.

Örebro

Lennart Sjögren, sportchef, (svarar för Örebro SK Ungdom)

1. Generellt känns det fel. Det kan vara så att killarna själv vill komma, men som allsvensk klubb söker vi inte upp så unga spelare.

2. 15-16-17 år - åren före junioråldern. Då kan vi erbjuda en bra utbildning.

3. Vi pratar inte om att toppa utan och nivåanpassning. Man kan spela i äldra lag om man är tidigt i sin utveckling.

4. Vi har verksamhet för alla - ingen slås ut. Vi har inte satt några begränsningar alls. Det är en resursfråga men i dagsläget har vi inte behövt begränsa.

IFK Norrköping

Thomas Westerberg, ungdomsansvarig

1. Nej, det är helt vansinnigt. Det är helt omöjligt att ställa en prognos för nioåringar. Vi vill istället bjuda in till ett samarbete mellan klubbarna.

2. Så sent så möjligt. 16-17 år kanske, då är prognosen mycket säkrare och det handlar inte längre om rovdrift på barn.

3. Vi ska ha jämna lag fram till 13 års ålder. Även senare vill vi ha ett elitlag och ett spelarutvecklingslag, så att man inte förlorar spelare.

4. De får fortsätta i våra spelarutvecklingslag fram till de är 19. Om de måste lämna klubben efter det ska vi stötta och hjälpa dem till en ny klubb. Det handlar om att ta ansvar för fotbollskulturen.

Elfsborg

Tony Lundqvist, ungdomsansvarig

1. Nej. Det finns ingen anledning att börja så tidigt. Man ska få vara barn.

2. Vi har en breddverksamhet upp till 15 år. Innan dess gör vi inga värvningar.

3. Alla får spela hos oss, men från tioårsåldern börjar vi med nivågrupper. Men det är lika mycket träning, lika bra tränare, samma cuper för alla spelare.

4. Det brukar vara 4-5 stycken av 15-åringarna. Då hjälper vi dem till andra klubbar.

AIK

Leif Karlsson, sportchef ungdom

1. Vi värvar inte aktivt nioåringar, men för oss är inte gränsen knivskarp. För många unga kan det vara bättre att vara kvar där man bor och man ska vara extremt restriktiv i unga åldrar.

2. Vår policy är att börja skapa relationer vid tio års ålder i det som vi kallar talangrekrytering. Men vår verksamhet bygger väldigt mycket på samarbetsföreningar och många gånger kan det kanske vara bättre att i stället för att "värva" spelaren jobba med att spelarens tränare får utbildning av AIK.

3. Ungdomsakademi startade för två år sedan och då från 11 års ålder. Parallellt med det har vi utvecklings- och baslag där akademitränarna har ett ansvar att följa upp även dessa spelare. Från i år startar akademin från nio års ålder där akademitränarna har fullt ansvar för hela åldersgruppen. Föräldrarna får själva välja om man vill att deras söner ska bedömas inför säsongen eller ingå i baslagen. Viktigt att notera är att vi har anställda välutbildade tränare på hel- och deltid i dessa åldersgrupper, vilket vi för övrigt har i hela akademin hela vägen till vårt juniorlag.

4. Man har alltid en plats i AIK:s verksamhet, ända upp till 18 årsålder. Så länge det finns tillräckligt många som vill spela ihop. Det har varit viktigt för mig.

Fotnot: Sportbladet har förgäves sökt Mjällby och Trelleborg.