Lagrell: Jag slutar 2012

Förbundsbasen redo att lämna över – efter 20 år

Lagrell har varit ordförande för Svenska Fotbollförbundet sedan 1991. 2012 lämnar han posten.
Lagrell har varit ordförande för Svenska Fotbollförbundet sedan 1991. 2012 lämnar han posten.Foto: Scanpix
FOTBOLL

Om ett drygt år tar eran slut.

Då lämnar Lars-Åke Lagrell sin post som ordförande för Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

– Min ambition är att jag slutar vid årsmötet 2012, säger Lagrell till Sportbladet.

Han valdes till ordförande 1991.

Knappt 20 år senare aviserar Lars-Åke Lagrell att det är över.

– Jag vill sparka igång valberedningen. Jag vill inte komma sommaren 2011 och säga ”om ett år slutar jag”. Min ambition är att jag slutar vid årsmötet 2012. Nu vet alla det, säger han.

Vid årsmötet till våren lär Lagrell bli omvald eftersom han är enda kandidaten. Men där och då inleds sista året som fotbollsbas.

– Jag kommer aldrig att svika fotbollen. Oavsett vem som tar över kommer jag att hjälpa och stötta den personen, säger Lars-Åke.

Anledningen till att han slutar är åldern, 2012 fyller Lars-Åke 72 år.

– Jag är frisk och mår bra i dag. Men vill göra allt för att ordförandebytet blir planerat. Det tar ett och ett halvt år för valberedningen att hitta rätt person, säger Lars-Åke och fortsätter:

– Min efterträdare måste sikta högre än att ”bara” efterträda mig. Han eller hon måste också fylla luckan efter Lennart Johansson. Kanske inte genom att bli Uefa-ordförande (Europeiska fotbollsförbundet) men i alla fall en plats i exekutivstyrelsen. Dit når man genom att vara duktig i Uefas olika kommittéer och skaffa sig inflytande.

Egna fotbollsmagasin

Viktiga områden som Lagrell kommer att jobba vidare med under 2011 är nya nationalarenan Swedbank Arena samt klubb tv-projektet som innebär att varje allsvensk förening stöttas med en webb-tv-studio att sända fotbollsmagasinprogram ifrån.

– En krönikör på Dagens Nyheter skrev en gång att ordföranden bara jobbar med förbundskaptenstillsättning och tv-avtal. Det är totalt felaktigt. Det handlar om att sköta det vardagliga, se till så vi har kontroll på ekonomin och svarar för oss i alla olika frågor. Här måste valberedningen vara aktiv och informera de olika kandidaterna vad ett ordförandeuppdrag faktiskt innebär, säger Lars-Åke Lagrell.

Olika tolkningar

Valberedningens ordförande Börje Sandgren hade på känn att ”Lagrell-eran” tar slut 2012.

– Han pratade om det på en ordförandekonferens i Tyskland i somras. Men det tolkades lite olika vad han egentligen menade. Nu får vi klara besked och det är bra. Vi är beredda och har redan börjat fundera, säger Börje Sandgren som menar att uppdrag: hitta en ny Lagrell drar igång på allvar efter vårens årsmöte då valberedningen 2011 väljs.

– Jag vill absolut fortsätta som ordförande. Det är en stimulerande och viktig uppgift att hitta vem som ska ta över svensk fotboll. Det viktiga är att den personen kan hålla ihop svensk fotboll, säger Börje Sandgren.

FAKTA

SPORTBLADETS ROBERT LAUL OM KANDIDATERNA ATT TA ÖVER

FAVORITEN

Susanne Erlandsson, 54, vice ordförande förbundsstyrelsen. Sägs vara Lars-Åkes önskeval som sin efterträdare. Men med dagens vice ordförande skulle förbundet knappast förnyas särskilt mycket. Erlandsson har gått i Lagrells skola i flera år. Samtidigt har hon den rutin och internationella erfarenheten som kanske krävs.

UTMANAREN

Lars-Christer Olsson, 61, före detta Uefa VD. Var Lennart Johanssons högra hand när denne styrde Uefa. Bor i Schweiz och har ett stort internationellt kontaktnät. Jobbar just nu på konsultbasis för intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef) för att lösa krisen i allsvenskan. Sef kan mycket väl lansera Lars-Christer som sin kandidat att ta över efter Lars-Åke.

DOLDISEN

Karl-Erik NIlsson, 54, vice ordförande IK Oddevold. Före detta Fifa-domare som tar plats i förbundsstyrelsen från 2011, ersätter Gillis Persson som slutar efter tolv år. Karl-Erik Nilsson har varit socialdemokratiskt kommunalråd i Emmaboda samt organisationschef över U21-EM på hemmaplan 2009. En comming man – men för grön?

ALLSVENSK KLUBBLEDARE ELLER DISTRIKTSORDFÖRANDE

Inte särskilt troligt men det går heller inte att räkna bort att någon allsvensk klubbledare eller distriktsordförande kliver fram och kandiderar. Däremot är spekulationer om Thomas Bodström bortkastade. Bodström har sagt till mig att det inte är intressant på 5-10 år.