STJÄRNAN SPELADE OLAGLIGT I SVERIGE

Gais skyttekung Wanderson utan tillstånd: Får inte arbeta här

FOTBOLL

GÖTEBORG. Wanderson do Carmo, 23, leder skytteligan och har gjort 16 allsvenska mål för Gais.

Han värderas till över 25 miljoner kronor.

Men han har spelat de två senaste månaderna utan uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

– Har tillstånden gått ut får man inte arbeta här, man befinner sig olagligt i Sverige, säger Refik Sener på Migrationsverket.

2004 avslöjade Sportbladet att dåvarande skyttekungen i allsvenskan tillika brasilianaren, Afonso Alves, spelat utan giltigt uppehålls- och arbetstillstånd.

Senare framkom att Alves inte varit ensam. Ytterligare fall uppmärksammades och Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser skärptes.

De allsvenskan klubbarna är väl medvetna om att det krävs tillstånd från Migrationsverket för utländska spelare som inte kommer från EU- eller EES-länder för att de ska få spela.

Spelat utan tillstånd

I första omgången av årets allsvenska lät Örgryte inte nyförvärvet Nathan Coe stå mot Gais (Gaisseger 5–1) eftersom målvaktens arbetstillstånd inte var klart.

När Sportbladet inför årets säsong kontrollerade arbetstillstånden för allsvenskans utländska spelare fanns det tre spelare, Jorge Ortiz, AIK, Monday James, Hammarby och Wanderson do Carmo, Gais, vars uppehålls- och arbetstillstånd gick ut under sommaren.

James och Ortiz har sökt och fått förlängda tillstånd direkt när föregående tillstånd gått ut.

Wanderson do Carmos uppehålls- och arbetstillstånd gick ut 27 juli. Först 17 september har brasilianaren sökt ett nytt uppehålls- och arbetstillstånd.

Han har därmed spelat flera allsvenska matcher utan nödvändiga tillstånd efter 27 juli.

– Under den perioden har han inte haft rätt att arbeta och formellt vara i Sverige, säger Refik Sener, pressinformatör på Migrationsverket.

”Upptäckte det själv”

– Skulle en person utan de här tillstånden stoppas i en trafikkontroll så hade det sannolikt upptäckts. Man kan då dömas till dagsböter, säger Sener.

Gais medger att de missat att anfallsstjärnans arbetstillstånd gått ut.

– Han har ett fyraårskontrakt och vi har fått besked från Migrationsverket att det inte är några problem att få uppehålls- och arbetstillstånd för den tiden, två plus två år, säger Gais klubbdirektör Sebastian Arby.

Gaisledningen missade dock att tillståndet gick ut 27 juli.

– Det var Wanderson själv som upptäckte det när han tittade i passet. Han kontaktade en av våra ledare och tillsammans skickade de in en ny ansökan.

Hur kunde ni missa det?

– Jag vet inte. Det känns givetvis inte bra, men det är inget vi gjort medvetet, säger Arby.

Sent i går kväll var Sportbladet i kontakt med Wanderson do Carmo. Han hänvisade till Gais klubbdirektör, men menade också att alla hans papper är i ordning och att de gäller till nästa år.

FAKTA

UR SVFF:S TÄVLINGSBESTÄMMELSER

24.4 Icke EU/ EES-medborgare

Innan speltillstånd utfärdas krävs att SvFF erhållit ITC från spelarens senastenationsförbund. Därutöver måste spelaren, såvida inte Migrationsverkets bestämmelser säger annat, uppvisa ett av Migrationsverket utfärdat uppehållstillstånd och/eller när så erfordras arbetstillstånd.

(...)

Om spelaren inte har rätt att vistas i landet är spelaren att betrakta som okvalificerad.