Syrianska kan ta hem allsvenskan

Laul: Världens jämnaste liga är bäst – på att vara oförutsägbar

FOTBOLL

Kan det bli lilla Syrianska FC som höjer Lennart Johanssons pokal om ett knappt år?

Egentligen inte.

Men är det någonstans något sådant det ska hända, så är det i allsvenskan.

Syrianska FC gör sin första säsong i allsvenskan – men kan kanske redan vara med och utmana, enligt Robert Laul.
Syrianska FC gör sin första säsong i allsvenskan – men kan kanske redan vara med och utmana, enligt Robert Laul.Foto: Foto: JERKER IVARSSON

Allsvenskan – världens bästa fotbollsliga.

Jag har tipsat såväl intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) som vår egen marknadsavdelning på Sportbladet att göra en omfattande reklamdrive om allsvenskan som just ”Världens bästa liga”. Vända på begreppen, helt enkelt.

Alla vet att vid en internationell jämförelse är kvaliteten medioker, publiksiffrorna okej, fansengagemanget riktigt bra i flera storklubbar, insatserna i Europaspelet direkt undermåliga.

På en enda punkt håller allsvenskan värdsklass – oförutsägbarheten.

Den är världens jämnaste liga eftersom det varje år finns 6–8 lag som har en någorlunda realistisk möjlighet att vinna – och det är nästan alltid olika lag som vinner.

Snacka om en levande serie som det går att bygga ett värde kring genom att spela på rätt strängar. För ärligt talat: hellre en serie som lever året om, än enstaka svenska klubbar som då och då lyckas i Europa.

Det går säkert att med statistik bevisa att ett obskyrt land i långtbortistan har en ä n n u mer svängig tabell över senaste åren men det är detaljer i sammanhanget – allsvenskan är vår liga och på sitt alltså bäst i världen.

Favoriterna kan glömma guldet

Om man backar för att titta var de senaste tolv gulden hamnat har nio olika lag vunnit: Djurgården tre gånger, Malmö FF två, sedan har Helsingborg, Halmstad, Hammarby, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar och AIK vunnit var sin gång.

Det är heller aldrig favoriten som vinner.

I år skulle IFK Göteborg vinna – det var tränare, sportchefer och journalister överens om. Blåvitt slutade sjua.

I fjol var det tänkt att Elfsborg skulle ”promenera hem guldet” det men boråsarna slutade trea, klart passerade av Mikael Stahres AIK.

2008 fick visserligen Kalmar de flesta röster på fotbollens upptaktsträff men det var på sitt sätt ändå en sensation att ”bönderna” gick hela vägen till slut.

2007 hette favoriten Elfsborg igen som slutade fyra och Blåvitt vann.

Vi kan fortsätta backa bandet – eller räck upp handen alla ni som i vintras såg en total Skånedominans framför er under 2010? Eller trodde att AIK som allsvensk nykomling skulle ta ett silver 2006? Som därmed kopierade Djurgårdens silverbedrift från 2001 då bottentippade Hammarby ur tomma intet tog sitt historiska första guld.

Däremot hör det inte till vanligheterna att en nykomling verkligen vinner allsvenskan. Elfsborg gjorde det 1961, Öster -68, (jag kan ha missat någon).

Därför är det nog allt för optimistiskt att tro att lilla uppstickaren Syrianska skulle vinna 2011. Men glöm fan inte att det är allsvenskan vi pratar om!

Läge att sväva iväg lite

Jag tror att Syrianska kan ta många poäng på att de är ett spelande lag, jag tror på deras starka centrallinje med Jamaica-Miller i målet, Bajen-Sleyman som stopper, Barsom–Arneng i mittens rike och Peter Ijeh längst fram. Lägg därtill Sharbel Touma som far fram på någon kant. När det är drygt hundra dagar kvar till premiären måste man få sväva iväg lite. Det hade varit ganska coolt om det blev verklighet.

I mars ser tipset säkert annorlunda ut, i dagsläget vet vi inte hur breda trupperna blir, vilka spelare som lämnar eller vilka som kommer in.

Det är med andra ord ganska meningslöst att i december gissa kring en serie som inte ens i april går att tippa ordentligt.

Men om inte annat kanske den här artikeln innebär gratis kebab nästa gång jag besöker fotbollsstaden Södertälje.

FAKTA

LAUL GÖR DET OMÖJLIGA – TIPPAR TABELLEN JUST NU

1) HELSINGBORGS IF

Silvermedaljörerna har i skrivande stund bara tappat Marcus Lantz även om Joel Ekstrand är nära att försvinna. Visst betyder den förlusten/de förlusterna mycket, men en hel säsong med Alexander Gerndt i laget väger upp. HIF går in tryggt i säsongen 2011 och har en spelartrupp som kan utvecklas ännu mer.

2) ÖREBRO SK

ÖSK tar ett steg i taget – varför inte ett till i år? En del spelarförluster men tränaren Sixten Boströms spelsystem är så inarbetat det går att hantera. Avgörande för en topplacering kan bli att Nordin Gerzic stannar. Blickarna mot Alvaro Santos känns begåvade – om Boström får brassen i trim.

3) SYRIANSKA FC

Nykomlingen har redan gjort närmare 500 allsvenska matcher om man ser till rutinen i centrallinjen. Försvaret kan bli det som sänker uppstickaren (Haris Skenderovic försvinner) men tittar man i skrivande på nyförvärven som gjorts – Johan Arneng och Sharbel Touma – plus Peter Ijeh måste Syrianska rankas högt i ett preliminärt förhandstips.

4) MALMÖ FF

Ni vet hur det är med allsvenskan och hur det brukar sluta ”året efter” för vinnaren. Under 2000-talet bara Djurgården som lyckats upprepa bedriften två raka titlar. Om de inte redan försvunnit riskerar Malmö att ha spelare som fokuserar på att bli utlandsproffs. Och trycket kommer bli hårt på att MFF ska lyckas i Europa framåt sensommaren.

5) IF ELFSBORG

Nä, det känns som att det är dags att ge upp Elfsborg nu. Jag har tippat dem som seriesegrare två år på raken men Magnus Haglund har – trots en av Sveriges bästa trupper – inte levererat. Inget tyder i dagsläget på att boråsarna får ordning på sitt försvarsspel 2011 heller.

6) IFK GÖTEBORG

Årets totala genomklappning avslöjade brister vi inte upptäckte under guldracet mot AIK 2009. IFK Göteborg är ett lag med få offensiva idéer. Nästa säsong riskerar samarbetet mellan sportsliga ledningen (läs: Håkan Mild) – tränarteamet – spelarna att hacka ordentligt.

7) KALMAR FF

Svårbedömt. Å ena sidan en del utvecklingsbara spelare som kan bli bättre. Å andra sidan centrala nyckelspelare som riskerar att bli sämre, plus att ett par redan kickats. Finns tveksamheter kring brassespåret och ska något lyfta Kalmar redan 2011 är det i så fall nya Guldfågeln Arena.

8) DJURGÅRDENS IF

Fortfarande ojämnt men trots allt: ett år mer samspelta. Sharbel Touma försvinner men innebär ingen avgörande förlust. Djurgården marscherar långsamt framåt och kan ta en placering eller två. Mycket talar för att nye managern Magnus Pehrsson kan kliva in redan under sommaren – vilket kan bli en skjuts i rätt riktning.

9) BK HÄCKEN

Tippades högt inför årets säsong men föll ner i en avgrundsdjup svacka efter en bra start. Har fortfarande en bra trupp trots vissa spelarförluster. Rimligen borde Häcken veta ungefär var de står och anpassa eventuella nyförvärv efter det (här finns en del stålar) och göra en stabil säsong.

10) MJÄLLBY AIF

Klart att Mjällby kan komma högre upp i tabellen, det visade laget under 2010. Men här räknar jag kallt in att både Moestafa El Kabir och Patrick Osiako försvinner, eventuellt någon ytterligare. Risken är att laget överpresterade en aning under premiäråret, och andra året i högsta serien blir då ofta problematiskt.

11) TRELLEBORGS FF

Bottenlag i våras, topplag i höstas. När bitarna föll på plats igen i Tom Prahls lagbygge är TFF svårslaget och tar sina poäng. Men har varit skadedrabbat i många år, och ska det bli en ny övremittenplacering gäller det att fysteamet gör sitt jobb under försäsongen.

12) AIK

Blir lite mer lugn och ro runt laget, i alla fall på tränarsidan, än det var under större delen av 2010. Om det blir lugn och ro runt klubben återstår att se efter hur styrelsens ekonomiska räddningsaktion faller ut. Sett till truppen har Gnaget tappat Walid Atta och Dulee Johnson och det kommer att kännas på planen.

13) GAIS

Försäljningen av Wanderson ledde inte ner i superettan som många befarade. Men mycket mer uträttade inte Gais. Det ser ut att bli bottenstrid 2011 också men göteborgsklubben är tillräckligt rutinerad och stark att klara en sådan. Smart värvning i Eric Bassombeng – eller inte…

14) IFK NORRKÖPING

Har redan förstärkt truppen ganska smart, här finns mycket allsvensk rutin och fler värvningar är annonserade. Ny manager i Jan ”Party-Janne” Andersson som kanske inte uträttar några storverk men ”Peking” har en hygglig chans att rädda sig kvar i högsta serien.

15) HALMSTADS BK

En tränare lyfter inte ensam ett lag. Eller det kanske han gör? Det känns som att Josep Clotet Ruiz chans att rädda HBK handlar om vilka spelare han kan locka eller låna från (samarbetsklubben) Espanyol. Men i dagsläget känns det inte som att Halmstad har en allsvensk trupp, hur intressanta idéer nya tränaren än må ha.

16) GEFLE IF

En ekonomi i fritt fall talar för nya spelarförsäljningar för en förening som redan sålt allt de fått fram (nåja). Krävs ett mirakel om Pelle Olssons gäng ska kriga sig till ännu ett allsvenskt kontrakt. Glöm inte att Djurgården genom ett självmål av Prince Ikpe-Ekong räddade Gefle i höstas.