Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

- Ta ifrån Carl Lewis OS-gulden

Legendaren erkänner dopning - nu rasar svenske världsettan

Carl Lewis erkänner nu att han testats positivt för dopning.

Det får svensk friidrott att rasa.

- Ta ifrån honom OS-gulden, säger höjdhopparen Stefan Holm.

Lewis lämnade tre positiva dopningsprover före sommarspelen i Seoul 1988.

- Det var ett annat klimat då. Det var hundratals som testades positivt och slapp undan med en varning, säger han till amerikanska tidningen Orange County Register.

Lewis, nu 41 år, sa att de medel som spårades i hans prover, efedrin och ett par andra stimulantia, inte gav honom någon fördel som idrottsman.

Kunde blivit avstängd

Om amerikanska OS-kommittén handlat rätt och anmält fallet till det internationella friidrottsförbundet hade Lewis troligen blivit avstängd från spelen.

- Man borde ta ifrån honom OS-gulden från 1988. Han skulle inte fått vara med överhuvudtaget. Det är ju inget snack om att han var dopad då, säger Stefan Holm.

Lewis säger att han aldrig avsett att dopa sig, utan att han fick i sig preparaten genom kosttillskott.

- Han har alltid varit min stora idol, men han har gjort fel. Man har själv ett ansvar för vad man stoppar i sig. Jag undrar vilka de andra hundratals positivt testade var. Det är ingen slump att resultaten har gått ner sedan 80-talet. Det är skrämmande och upprörande att amerikanska förbundet inte anmälde det här, säger Stefan Holm.

Lewis har vunnit nio OS-guld. Han fick ta över Ben Johnsons guldmedalj 1988 efter att Johnson åkt fast för att ha använt anabola steroider.

- Självklart försöker Carl Lewis tona ner vad han gjorde. Han tjänade miljoner och åter miljoner på sin idrott. Han vill inte stå upp för det här för han vill inte ha en asterisk bredvid sitt namn. Det är ingen skillnad på honom och Ben, säger Morris Chrobotek, Johnsons förre agent.

Lewis tillbakavisar kraven på att han ska tvingas lämna tillbaka sina OS-medaljer.

"Låg moral"

Ingen kan tas ifrån en medalj för att de själva erkänt att de varit dopade. De måste åka fast i ett blodprov.

- Det skulle behövas en lagändring så att man kan fälla de som erkänt. Lewis visar på en otroligt låg moral. I princip hävdar han att alla var dopade. Han har inga skrupler. Friidrotten har inte råd att besvärtas med fler dopningsskandaler, säger Ulf Karlsson, förbundskapten i friidrott.

Jill Sjölund

Avslöjandet vållar förvåning: Jag vill gärna tro att han handlat i god tro

Malin Ewerlöf-Krepp, 30, f d medeldistanslöpare:

- Jag har alltid litat på Carl Lewis. Han har jobbat hårt mot dopning, så det här är verkligen inte bra. Men det är stor skillnad på efedrin och anabola steroider. Det är bra att det kommer upp så folk blir mer försiktiga.

 

Miro Zalar, 46, f d stavhoppare:

- Jag kanske är naiv, men jag vill gärna tro honom när han säger att han handlade i god tro. Jag har aldrig misstänkt att han har varit dopad. Just nu tycker jag inte att det finns någon anledning att ta i från honom OS-guldet från 1988, men om det kommer fram mer får man väl fundera på det.

 

Maria Akraka, 36, f d medeldistanslöpare:

- Det är väldigt tråkigt för friidrotten, Lewis är en av de största genom tiderna. Men det beror på om han var medveten om vad han stoppade i sig. Det är vidrigt att amerikanska friidrottsförbundet sopade allt under mattan. Man undrar vilka fler som åkt dit.

 

Niklas Wallenlind, 34, f d häcklöpare:

- När jag hörde anklagelserna trodde jag inte på dem för han har ju varit så emot sådant. Men jag blir nästan ännu mer upprörd över att USA:s förbund har vetat om det här och dolt det under så lång tid. Det gör mig förbannad. Om man ska ta i från honom någon medalj eller inte beror på vilket preparat det var.

 

Susanna Kallur, 22, häcklöpare:

- Det är hur tragiskt som helst. Hemskt. Han borde inte få behålla OS-gulden från 1988. Reglerna om att han inte kan förlora dem borde ändras. Det är orättvist för de andra som tävlade.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet