Drömmen om ny dubbel sprack

Herrarna föll men damerna vann för tionde året i raf

SPORTBLADET

Tre segrar av tre möjliga och dessutom utklassning totalt i Finnkampen. Då var det svårt för Carolina Klüft att inte vara nöjd, trots att längdhoppet kändes "sådär".

För herrarna blev det däremot en tung förlust.

Klüft.
Foto: Jimmy Wixtröm
Klüft.

Det var ingen sjukamp för Carolina Klüft, men väl tre grenar på två dagar. Efter segrarna på 100 meter och i stafetten på 4x100 meter blev det dessutom vinst även i längdhoppet.

Men 6,34 var lite i underkant, tycker Klüft själv.

– Löpningen känns bra. Men sedan händer inget i hoppet. Som vanligt, säger hon, men tillägger snabbt:

– Fast jag hoppade ändå längre än i EM-finalen och hade egentligen inte ont någonstans.

Efter två skadefyllda höstar väntar nu äntligen en rejäl grundträningsperiod igen. Carolina Klüft har i princip bestämt sig för att stå över inomhussäsongen och vill nu ge längdhoppet sin första ärliga chans.

För inte heller 6,62 i EM-kvalet är ett resultat hon egentligen är särskilt nöjd med.

– Med tanke på skadan blev den här säsongen som den blev. Men jag håller ju inte på med det här för att harva på de här längderna.

– Samtidigt är det skönt att känna den här revanschlusten, det var länge sedan jag såg fram emot en grundträning så mycket som nu.

Kallt bad för Olsson

Dessutom kändes det nog rätt skönt att ha bidragit till ännu en seger i Finnkampen. Med hjälp av bland annat fyra trippelsegrar blev det till slut ren och skär utklassning och Sverige vann med 226–182 – den tionde raka segern över finländskorna.

Inte undra på att förbundskapten Stefan Olsson var nöjd – och det trots att herrarna hade en tung andradag och föll med 214–195.

– På damsidan var det löpgrenarna som avgjorde, det var skönt med till exempel Charlotte Schönbecks segrar på 1 500 och 800 meter, säger Olsson efter uträttat dopp i den kalla vattengraven.

– Sedan är till exempel sådant som "Carros" tre segrar sådant som värmer lite extra.

Bättre än väntat

Även på herrsidan fanns självklart några ljusglimtar. Som Niklas Arrhenius dubbel i kula och diskus. Eller som tappert kämpande Nil de Oliveira, som vann 400 meter och långa stafetten, blev tvåa på 200 meter och dessutom var med i laget som förlorade på 4x100.

Men den finländska trippelsegern i spjut – som väntat den kanske största höjdpunkten för publiken – blev spiken i en redan fast igenspikad kista.

– Det är små marginaler, vi fick inte de där poängen i början av dagen som vi kanske hade behövt, säger Olsson.

– Å andra sidan var min kalkyl på minus 30 poäng och det blev ju bara 19.

Jens Bornemann/TT