”Stäng av dem på livstid”

Förre förbundskaptenens hårda dom mot fuskarna

Foto: SCANPIX.
SPORTBLADET

Söndagen den 14 juli 2013 var en mörk dag för friidrotten.

Sveriges förre förbundskapten Stefan Olsson, 51, är trött, ledsen och irriterad på de svarta rubrikerna.

Hans dom är hård:

– Stäng av dem på livstid, säger han till Sportbladet.

Först tidernas näst snabbaste man, Tyson Gay.

Därefter fem jamaicaner varav en var superstjärnan Afasa Powell.

Söndagens dopningsavslöjanden slog ner som en bomb och har väckt starka reaktioner runt om i världen. Förre förbundskaptenen och nuvarande idrottschefen för svensk friidrott, Stefan Olsson, är en av många som har tröttnat.

– Det känns jäkligt jobbigt och man blir förbannad, det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han.

Dels tycker han att det är en självklarhet att alla ska tävla på rättvisa förhållanden. Dels tappar sporten i förtroende gentemot publik, sponsorer, samarbetspartners och de ungdomar man hoppas locka till sig.

Vad får det här för konsekvenser?

– Risken finns att det här blir vardag, att det blir blasé. Någon åker dit och sedan går man vidare med livet. Så får det inte bli.

Vad gör man åt det?

– Jag tycker att man måste ha en hårdare straffskala. Just nu kommer de alldeles för lindrigt undan. Titta bara på Justin Gatlin som var borta i två år, sedan var han med i leken igen som att inget har hänt. Det är inte hållbart.

”Vem i hela världen kan man lita på?”

I en intervju med Sportbladet pekade förre häckstjärnan Robert Kronberg, 36, ut de han menar är de riktiga bovarna i sammanhanget.

Agenter, managers, tränare och teamen kring de aktiva.

Stefan Olsson håller med helt.

– Det var förnuftigt av Robert, det är ändå rätt stora pengar i omlopp och det styr för mycket. Alla måste hjälpa till för att få en ren idrott, från de högsta politiska organen till de minsta galaarrangörerna, för det här är inte acceptabelt.

Först Gay, sedan Powell. Kan Usain Bolt vara dopad?

– Jag hoppas inte det och jag tror inte det. Men en kväll som denna... det är som Mikael Wiehe sjunger: "Vem i hela världen kan man lita på?". Det är trist att läsa dåliga bortförklaringar när världens främsta är dopade. Att de inte visste, att de ber om ursäkt, att de hoppas få en chans till. Stäng dörren för dem, säger Olsson.

”Mäktigt av Ekelund”

Som skarp kontrast till de mörka rubrikerna finns 16-åriga stjärnskottet Irene Ekelunds supertid (22.92) i finalen av ungdoms-VM.

Nytt mästerskapsrekord, och bara en tiondel från Linda Haglunds 34 år gamla svenska rekord.

– Det kändes nödvändigt en dag som denna, det ger mig energi och framtidstro, säger Olsson och fortsätter:

– Det är ofattbart bra. Att avsluta på det sättet efter sex lopp på fem dagar, det är mäktigt.

Vad säger du om hennes beslut att nobba senior-VM?

– Jag har full respekt för det. Man glömmer lätt att hon bara är 16 år gammal och har många mästerskap framför sig. Vad jag förstår är det hennes egen önskan och då ska inte vi försöka övertala henne.