Fransk polis utreder friidrotts-VM 2021

Usain Bolt har varit senaste mästerskapens stora namn. Men om han finns med till VM 2021 är högst osäkert.
Foto: Bildbyrån
Usain Bolt har varit senaste mästerskapens stora namn. Men om han finns med till VM 2021 är högst osäkert.
SPORTBLADET

Göteborg såg fram emot ett friidrotts-VM men fick aldrig ens presentera sitt bidrag. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson rasade och krävde åtgärder.
En utredning av fransk polis är nu igång.

Khaddi Sagnia är en av Sveriges största framtidsnamn.
Foto: Bildbyrån
Khaddi Sagnia är en av Sveriges största framtidsnamn.

Inför friidrotts-VM 2021 hoppades Sverige få mästerskapet till Göteborg – lagom till stadens 400-årsjubileum.
Trots att det endast var två kandidater till arrangemanget: Göteborg och Eugene, gick mästerskapet snabbt till Eugene utan att Göteborg ens fått presentera sin ansökan.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson rasade och var fast besluten om att det inte hade ”andats rent spel”.
Enligt uppgifter ska förre IAAF-presidenten Lamine Diack ha gett friidrotts-VM till den amerikanska staden efter att ha fått ”hemliga” brev av Sebastian Coe, tidigare vice-president i IAAF. Diack ska ha rekommenderat Eugene då de ska ha gett bäst ekonomiskt bud, skriver SVT. Efter en omröstning blev det 23–1 till Eugene – trots att Göteborg inte ens fått presentera sig.

"Fuffens bakom lyckta dörrar"

För tre veckor sedan krävde Eriksson att fransk polis skulle undersöka hur tilldelningen av mästerskapet gått till.
– Min uppfattning är att hela processen har varit oprofessionell. Vi kan acceptera att förlora VM till USA, men inte när det pågår fuffens bakom lyckta dörrar, jag menar, de har ju inte ens tillåtit oss presentera vår ansökan, sa Eriksson då till Sunday Times.

Nu får Eriksson sin utredning. Enligt BBC ska fransk polis ha startat en utredning sedan tio dagar tillbaka för att klargöra vad som egentligen hände under budprocessen.
– Det finns saker vi behöver få klarhet i, säger en talesperson för fransk polis till Reuters.

Bästa möjligheten

Sebastian Coe, nuvarande ordföranden i Internationella friidrottsförbundet IAAF, hävdar att det var den förre ordföranden Lamine Diack som drev igenom beslutet, men att han själv stod bakom det.

– För det första så har vi röstat igenom städer utan kandidatsförfarande tidigare. För det andra var det inte IAAF som förde fram Eugene, det gjorde USA:s friidrottsförbund, som den bästa möjligheten inom den överskådlig tid att få VM till USA, säger Coe i en radiointervju med BBC.