Almgrens finalrecept: Tryffelmajonnäs

Jagar rekord – och Pekings bästa hamburgare

SPORTBLADET

PEKING. Andreas Almgren sparkar loss inför sitt f­örsta globala senior­mästerskap.

Men när det gäller mat är han ingen nyburgare.

Han har en passion ­­­för – hamburgare. 

Den färskmalda l­yxtypen och helst med tryffel­majonnäs.

– Jag har redan kollat in Pekings bästa hamburgare. Vi får se om jag hinner dit, säger han.

Andreas Almgren gjorde ett fantastiskt sista träningspass på landslagets precamp i japanska Marugame.

Han sprang på tider som pekar mot nytt svenskt r­ekord.

Och 800 meter kan han prata hur länge som helst om. Det förvandlas snabbt till ett maraton.

Men nämn ordet hamburgare och han pratar ännu mer och ännu snabbare än han springer.

Du som lyssnar blir nästan hungrig.

Han kan åka en omväg på tiotals mil när han är ute i världen i jakten på den p­erfekta hamburgaren.

– Jag har alltid gillat hamburgare. Sedan började jag läsa om det och sedan var jag fast. Nu googlar jag ”best hamburger” i varje ny stad jag kommer till. Jag har ­redan hittat en i Peking, men den restaurangen låg elva kilometer från hotellet. Och den burgaren såg inte så god ut. Så vi får se om jag hinner dit, säger Almgren.

”Då blir det pommes”

Och här handlar det inte om världsomspännande hamburgerkedjor.

Där sätter Almgren aldrig ner löparskorna.

– Nej, nej, nej. Det ska b­ara vara det bästa. Färskmalt och nybakat bröd. Och rätt tillbehör. Tryffelmajonnäs är favoriten. Den går faktiskt bra att blanda med ketchup.

Men du ser inte ut som om du smäller i ­dig ­hamburgare fem dagar i veckan?

– Nej, det gör jag inte heller. Den här tiden på året unnar jag mig en burgare en till två gånger i veckan. Då tar jag bara vatten till och möjligen en sallad vid sidan av. Men det är mest rent kött. Det är min njutning. Men under grundträningen kan det bli oftare och gärna pommes till. Men då springer jag två mil om dagen o­ckså.

Tog guld på nuggets

Ja, kunde Usain Bolt vinna tre OS-guld 2008 på en diet av Chicken Nuggets så känns ju hamburgare som ett betydligt bättre alternativ.

Även om Bolt skippat sina nuggets den här gången.

– Ja, det är bättre mat på hotellet nu. Och jag har blivit äldre och klokare, säger Bolt.

Den perfekta hamburgaren enligt Andreas Almgren

Färskt högrev med 20–30 ­procents fetthalt.

Tärnas, kyls ner och grovmals sedan i köttkvarn.

Formas till burgare.

Stek eller grilla på hög värme för snabb skorpa och bevar-ande av köttsafterna.

Läggs mellan två färska brödskivor med valda tillbehör och helst tryffel-majonnäs.

Ät och njut.