Fasth är hela Nordens hopp

”Jag känner inte något extra tryck”

SPORTBLADET

AUGUSTA

Ensam, så in i norden ensam.

En enda spelare från de nordiska länderna är med i årets Masters i golf:

Niclas Fasth, Sverige.

ENSAM ÄR STARK - OCH FASTH Svenske golfaren Niclas Fasth är det enda nordiska hoppet i Masters i Augusta. Övriga stjärnor har inte kvalat in eller tackat nej till stortävlingen.
Foto: CHRISTER HÖGLUND
ENSAM ÄR STARK - OCH FASTH Svenske golfaren Niclas Fasth är det enda nordiska hoppet i Masters i Augusta. Övriga stjärnor har inte kvalat in eller tackat nej till stortävlingen.

Sportbladet mötte Niclas efter tisdagens träningsrunda på Augusta, och hans spontana kommentar var:

- Blött och kallt - men absolut inte jävligt.

I morgon eftermidag vid halv fyra, svensk tid, går han ut tillsammans med gamle legendarerna Gary Player, Sydafrika, och amerikanen John Rollins.

Som vanligt när det handlar om Masters blir det med nån slags skräckblandad förtjusning.

- Det är ju en extrem tävling på många vis...men det är extremt på ett positivt sätt, säger Niclas.

- Jag menar, det kan hända så oväntade saker hela tiden. Det är smalt, långt och svårt och det finns dessutom en del "intressanta" vattenhinder. Jag gillar det. Det ska bli kul!

I fjol gjorde Niclas sin debut i Masters. Det blev snabb sorti via en 76- och en 75-runda, cutten missad, men Niclas lärde sig massor.

- Jag spelade inte bra då. Men jag har fler slag i bagen nu. Förra året spelade jag mest med fade och hade problem när jag skulle slå bollen med draw. Men det har jag lärt mig nu. Det kommer att bli betydligt lättare förmig att ta mig runt banan.

"Jag kände mig sänkt"

Den gångna helgen missade Niclas cutten i Bell South Classic, men det betyder inte att han är i dålig form.

- Nej, jag hade feber och kände mig helt sänkt. Nu mår jag mycket bättre och tycker att formen är rätt så god.

Niclas hyr ett hus i Augusta tillsammans med frugan Marie och sonen Adam, 18 månader. Han spelade ett 18-håls träningsvarv redan i söndags, vilket han knappast ångrar nu. Det dåliga vädret har gjort att en hel dags förberedelser har gått förlorade för de spelare som anlände först under måndagen.

Parnevik kvalade inte in

Nu när varken Jesper Parnevik, Per-Ulrik Johansson eller Carl Pettersson har kvalat in - och dansken Thomas Björn tackat nej efter att ha blivit pappa - står Niclas Fasth här i Masters med hela Nordens färger att försvara.

- Äh, inte känner jag något extra tryck för den sakens skull. De enda krav jag känner kommer från mig själv, säger han.

Ensam är inte bara stark, ensam är dessutom Fasth.

Peter Wennman