Miss-lander

Veteranen Wislander: Vi saknar Lövgrens målskytte

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

Bilden är rätt typisk för handbollslandslagets VM-förberedelser 2003.

Magnus Wislander ligger på rygg i Jugoslaviens målområde och slår ut med händerna över en tappad inspelning från Staffan Olsson.

Men lugn. Bengan boys är på gång.

PLATT FALL Magnus Wislander svär efter en miss på Staffan Olssons inspel. Sverige förlorade mot Jugoslavien med 24–26 och säger sig sakna målskytten Stefan Lövgren.
Foto: ULF HÖJER
PLATT FALL Magnus Wislander svär efter en miss på Staffan Olssons inspel. Sverige förlorade mot Jugoslavien med 24–26 och säger sig sakna målskytten Stefan Lövgren.

– Vi fick ihop det ganska skapligt i försvarsspelet men brände lite många lägen. Med ett bra försvarsspel får man i längden ofta lätta mål framåt. Det hade känts värre om det varit svängdörrar bakåt, säger Magnus Wislander.

Det svenska försvarsspelet var väldigt bra i 50 minuter. Så långt var det Sveriges match men jugoslaverna utnyttjade effektivt läget man fick att vända till seger.

Lövgren – en ledare också

Men även om det svenska spelet i stort visade tecken på att vara på väg åt rätt håll syntes det tydligt att en viktig pusselbit saknas – Stefan Lövgren.

– I såna här lägen märker man hur väldigt mycket Stefan betyder. Inte bara som handbollsspelare och målskytt. Han är en ledare på planen som styr upp väldigt och tar tag i anfallsspel och tempo, säger Magnus Wislander.

När Jugoslavien gick ut till 3–2–1-försvar i slutminuterna kom det svenska anfallsspelet helt av sig. Det hade det inte gjort med Stefan Lövgren på planen. Han hade haft förmågan att ta sig igenom i de luckor som uppstod.

Negativt var förlusten och för många missade klara målchanser.

Positivt för Sverige var framförallt målvakterna Tomas Svensson och Peter Gentzel, samt försvarsspelet i första halvlek.

I dag är det match igen i Kinnarps arena mellan Sverige och Jugoslavien. Då behövs en vinst för att skapa lugn och ro inför sista förberedelseveckan inför VM.

Stefan Alfelt (sport@aftonbladet.se)