Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ystads skräll

Nu tror skåningarna på SM-final: Vi är så heta

IFK Ystad fortsätter skrälla i handbollens SM-slutspel.

Efter en mäktig andra halvlek borta mot Sävehof i går verkar ingenting omöjligt för skåningarna.

- Vi är så heta nu. Det här kan räcka hur långt som helst, säger Ystads segerorganisatör Dalibor Doder.

Med sina sju mål var Doder matchens lirare och överglänste Sävehofs båda landslagsstjärnor, Kim Andersson och Jonas Larholm.

- Det verkade som de led av att vara favoriter. Vi har allt att vinna och är fullpumpade av självförtroende efter kvartsfinalsegern över Drott, säger "Dado" som tillsammans med resten av laget hade en tung första halvlek.

Timeout - då lossnade det

- Vi tog en timeout där vi bara pratade försvar och när vi väl fick det att fungera bakåt lossnade det även framåt.

Efter att Sävehof kontrollerat matchen och gått till halvtidsledning med 15-12 fick laget problem. Det stora och tunga försvaret tappade greppet om den vesselsnabbe Doder.

- Jag gillar när jag får utrymme och kan trampa igenom. Andra halvlek var riktigt rolig, ler Doder.

Sävehofs spel kollapsade och med fyra minuter kvar att spela ledde IFK Ystad med fem mål, 22-27. Ett vilt chansande Sävehof lyckades reducera till 26-27 men var aldrig nära att kvittera.

Starkt försvar

- I andra halvlek gör vi en riktigt stark försvarsinsats, säger IFK Ystads tränare Jan Karlsson.

- Det passar tydligen oss ypperligt att slå i underläge och att spela utan press.

Ni har varit riktigt ojämna över hela säsongen, varför är ni så bra just nu?

- Vi har med skiftande resultat gått runt på många spelare under hela serien. Nu i slutspelet försöker jag ta ut max av laget i varje match och det är nog en stor del av förklaringen.

Nästa match i Ystad går inte förrän om en vecka - är det bra eller dåligt?

- Det kvittar nog. Vi måste vara ännu bättre än vi var i dag om vi ska slå ett revanschlystet Sävehof, avslutar Jan Karlsson.

Mattias Larsson

Skräll-Ystad - våren som kan sluta med SM-guld

18/2 Drott (h) 27-25

Ystads målvakt Anders Persson skadar knät i mitten av andra halvlek. In kommer 19-årige Philip Åkesson som bommar igen totalt. "Jag vet inte ens vad han heter men deras målvakt gör ju ett osannolikt inhopp", muttrar Drotts Magnus Andersson.

10/3 IFK Skövde (h) 30-28

Segern innebär att alla topplagen (RIK, Drott, Skövde och Sävehof) fått lämna Österporthallen utan poäng denna säsong. Sju dagar senare spelar Ystad oavgjort borta mot tokjumbon IFK Malmö och missar chansen att hamna på den hett eftertraktade fjärdeplatsen.

2/4 Drott (b) 22-25

Första kvartsfinalen i bäst av tre. Expertisen tippar Drott i två raka. Kontringsspecialisten Fredrik Petersén springer sönder Drott som enkelt konstaterade att man fortfarande har goda chanser att nå semin.

5/4 Drott (h) 21-20

Krzysztof Fatalskis blir matchhjälte när han med matchens sista mål bryter en förbannelse. För första gången i historien är Ystad i SM-semifinal.

14/4 Sävehof (b) 26-27

Med landslagsspelarna Kim Andersson och Jonas Larholm var Skövde favoriter. Men vad gör det när Dalibor Doder är på lekhumör? Nu måste Sävehof vinna i "omöjliga" Österporthallen.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet