Stannar till 2011

Hemma-VM – då ska kaptenernas lagbygge vara klart

Stort förtroende Ola Lindgrens och Staffan Olssons kontrakt går ut ett halvår före hemma-VM 2011 – nu talar allt för en fortsättning längre än så.
Stort förtroende Ola Lindgrens och Staffan Olssons kontrakt går ut ett halvår före hemma-VM 2011 – nu talar allt för en fortsättning längre än så.Foto: FOTO: BILDBYRÅN, AFP
SPORTBLADET

ZAGREB. Lagbygget är inte färdigt och Sverige arrangerar VM 2011.

Därför lutar det åt en förlängning för Ola Lindgren och Staffan Olsson.

– Det finns inga hinder, säger Lindgren till Sportbladet.

Trots två raka VM-förluster (i går mot Frankrike med

28–21) – Ola Lindgren och Staffan Olsson har varit en succé som förbundskaptener.

Sverige spelar nu om en femteplats som bäst i VM.

– Jag hoppas vi är där nu; strax bakom en semifinal, även om jag hade en lite förhoppning om att vi skulle kunna nå en semi här, säger Olsson.

Lindgren har, precis som Olsson, njutit av att vara tillbaka i VM-sammanhang.

– Det har varit fantastiskt roligt och det här laget är inte på något sätt färdigt.

Hur långt är det till det där sista steget som tar er till en semi?

– Får vi behålla den här stommen och alla får jobba in sig så kan vi ta det steget till 2011. Då har man två år på sig och det är nog det som krävs, säger Ola.

”Är något extra”

Och 2011 arrangerar Sverige VM – ett halvår efter att Lindgren/Olssons nuvarande kontrakt går ut – kontrakt som skrevs på innan Sverige fick VM.

– Jag har upplevt två stora mästerskap och vet hur roligt det kan vara. Det är något extra, säger Olsson.

Därför lutar det åt att succéparet fortsätter.

– Självklart är det något som lockar, säger Olsson.

Efter en utvärdering direkt efter VM ska förbundskaptenerna redan i slutet av februari diskutera framtiden med förbundet.

– Kanske kommer vi redan då in i ett snack om vad som ska hända efter 2010, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Båda förbundskaptenerna dubbeljobbar som klubbtränare vid sidan av. Lindgren tycker att det ”fungerar bra” medan Olsson tycker att belastningen ”i längden blir tuff”.

Enligt Tjernberg finns det dock en hel del att göra med stödapparaten kring landslaget, vilket därmed skulle underlätta för förbundskaptenerna.

”Finns inga hinder”

– Det finns inga hinder för att vi skulle vara med då (2011). Det är bara den andra biten som ska lösas, säger Lindgren.

Olssons kontrakt med Hammarby går ut i sommar och enligt Tjernberg är det fullt möjligt att heltidsanställa en förbundskapten och låta den andre vara assistent.

– Vi håller alla dörrar öppna, säger landslagschefen.

FAKTA

FRAMTIDEN ÄR BLÅGUL

Det nya svenska landslaget ska vara flygfärdigt 2011–12.

En genomgång av konkurrensen då visar att framtiden tillhör Sverige.

Frankrike

Den fantastiska generationen med Omeyer, Dinart, Narcisse, Gille och Fernandez tog VM-guld redan 2001. Men de är inte så gamla som man vill tro, 30-32 år, och kommer att hålla ett par år till. Men den tunga belastningen i dagens klubbhandboll gör att man inte håller på lika länge som Wislander-generationen.

Ryssland

Den gamla supermakten (också i handboll alltså) slogs ut redan i gruppspelet och har en lång väg att gå.

Spanien

De spanska problemen är, som vi såg här i VM, bara i sin linda.

Danmark

EM-guldet i fjol var peaken för det här laget. De flesta viktiga spelare – som Christiansen, Hvidt, Lars T Jörgensen och Knudsen – är alla över 30 år. Återväxten är helt okej men Danmark dominerar inte längre i UVM och JEM – det gör Sverige.

Kroatien

Man kramar i detta VM ur det sista ur sin fantastiska generation storspelare. Återväxten ser skaplig ut men de kommer inte nå sina förebilders höjder.

Tyskland

Är mitt inne i en generationsväxling nu och har faktiskt överraskat lite i VM. Men Sveriges nya generation är bättre än den tyska.