Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Rekordmannen

Tomas Svenssons tolfte säsong med Champions League

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ingen i hela världen har gjort fler Champions League-finaler än Tomas Svensson.

Och ingen har vunnit sex i rad.

På onsdagkvällen inleder rekordmannen sin tolfte CL-turnering i sin fjärde klubb.

– Mitt personliga mål är kvartsfinal, säger Valladolidnyförvärvet.

I dag tjuvstartar säsongens stora handbollsfest, Champions League, med rumänska Constanta mot spanska Valladolid.

Och längst bak hos spanjorerna hittar vi en svensk legendar som var så nära att lägga av i våras men i stället nu inleder sin tolfte Champions League-säsong i sin fjärde klubb – Tomas Svensson, 41.

Sportbladets efterforskningar visar att ingen spelare har gjort fler finaler i CL, som startade säsongen 1993/94, än Eskilstunagrabben.

Tillsammans med spanjoren Mateo Garralda har Svensson gjort hela åtta finaler. Han har vunnit sex av dem. Sex CL-segrar har också Garralda och dennes landsmän David Barrufet och Andrej Xepkin.

– Men ingen har sex segrar i rad, säger Svensson stolt.

Svensson vann med Bidasoa 1995 innan han gick till Barcelona och tillsammans med dess Dream Team vann fem raka troféer.

Det är en svit som förmodligen aldrig kommer att slås.

Blir det en nionde final, eller för den delen en tionde semifinal?

– Det är väl att ta i kanske. Det blir otroligt viktigt att vara med långt fram i gruppspelet så man får en, jag kan inte säga ”lätt” uppgift i de här sammanhangen, men ”mindre omöjlig” uppgift i åttondelen, säger Svensson.

– Tar man sedan en seger i åttondelen måste man göra en heroisk insats i kvarten för att gå vidare. Men mitt personliga mål är att vi ska nå minst en kvartsfinal.

I gruppspelet (där fyra av sex lag går vidare) har Valladolid sluppit de allra största förhandsfavoriterna som Ciudad Real, Barcelona, Kiel och Hamburg. Man ställs mot Montpellier (Frankrike), Chekovski Medvedi (Ryssland), Pick Szeged (Ungern), Constanta (Rumänien) och Paok (Grekland).

– Men för mig är Montpellier en minst lika stor favorit som Ciudad Real, Kiel och Barcelona med tanke på sina nyförvärv (Nikola Karabatic och Vid Kvaticnik) och att man vunnit turneringen en gång tidigare (2003).

– Men på papperet är ju Alingsås grupp makalös om man tittar på meritlistorna.

Vilka är dina favoriter till segern då?

– Mina fem största favoriter är Barcelona, Ciudad Real, Kiel, Montpellier och Hamburg, men bakom dem finns flera väldigt bra lag.

Valladolid tillhör inte 2000-talets fyra storklubbar i Spanien (Barcelona, Ciudad Real, Ademar Leon och Portland) och har bara varit med i CL en gång (semifinal 2007).

Men man är obesegrade i ligan i år.

– Det har gått jävligt bra, säger Svensson, som varit en nyckelspelare i säsongsinledningen.

– Personligen har det gått över förväntan med tanke på att det är ett nytt försvarsspel. Vi har bara släppt in 22 mål i två matcher och det är ett gott betyg.

En stor anledning varför Svensson valde Valladolid var tränaren, den spanske världsmästarcoachen från 2005 – Juan Carlos Pastor.

– Jag var sugen på att lära mig lite mer och jag har har haft för många dåliga tränare på klubbnivå på slutet för att jag ville sluta med den smaken i munnen.

Säger alltså Tomas Svensson – 41 år och med elva CL-turneringar bakom sig och sex segrar på åtta finaler.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet