Sportbladet har testat Sydkoreas VM-vapen

Sveriges VM-motståndare har släpat med sig 80 kilo av nationalrätten

SPORTBLADET

GÖTEBORG. VM-läger i en månad, 3-3-försvaret och kimchi – där har ni Sydkoreas tre VM-vapen.

Sveriges motståndare har släpat med 80 kilo av nationalrätten från Sydkorea.

Sportbladet har testat den på spelarhotellet.

– Vi åt också extra mycket kimchi innan vi åkte, för att ha det i blodet, säger överledaren Kim Jin Soo till Sportbladet.

Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN

Sydkoreanerna har som vanligt förberett sig mycket väl för VM.

Medan Sverige fick tolv dagar inför sin premiär laddade koreanerna ihop i en månad innan de reste över till Europa.

Där kunde de gnugga på sitt ovanliga och man-man-orienterade 3-3-försvar.

Och när den koreanska truppen väl reste över till Europa tog de med sig det viktigaste av allt: nationalrätten kimchi – den starka, inlagda och syrade salladskålen som man äter till det mesta.

Har egen McDonalds-meny

Fem lådor med sammanlagt 80 kilo kimchi har de släpat med sig.

– De tar alltid med sig egen kimchi när de reser utanför Asien, säger truppens lagvärd Jenny Sandberg.

Maten är viktig i landet.

– Sydkorea ska vara det enda landet i världen med egen McDonalds-meny, med mat som är lite starkare.

Sportbladet bjöds in att smaka kimchin när vi besökte spelarhotellet på Hisingen i går.

Den här gången åt de det till hamburgare sedan hotellet missat att de skulle ha sen lunch.

Har med sig riskokare

Vid ett bord uppe i hotellkorridoren hade truppen dukat upp kimchin bland all snabbmat.

På bordet stod också en av de två riskokare man har på rummen.

– De kokar sitt ris på lite speciellt sätt, säger Sandberg.

Sportbladets utsände får en djup plasttallrik och två pinnar. En av spelarna klipper med en sax av lite kimchi och en annan står beredd med en stor vattenflaska om det skulle bli för starkt.

”Har det i blodet...”

Det är starkt – och gott.

– Kimchin är en del av vår vardag, förklarar veteranen Lee Jae Woo.

Överledaren Kim Jin Soo:

– Det är viktigt att vi får kimchin då och då. Vi åt också extra mycket kimchi innan vi åkte, för att ha det i blodet.

I kväll återstår det att se om kimchin ska kunna knäcka svenskarna.

FAKTA

SÅ GÖR DU DIN EGEN KIMCHI

Ingredienser:

1 kg salladskål.

1 dl havssalt, grovt.

125 gram rättika, färsk.

1 msk ingefära, riven.

1,5 msk vitlök, pressad.

1,5 dl purjolök, hackad.

2,5 msk kodjochang (koreansk chilipasta).

0,5 msk strösocker.

0,5 msk fisksås.

TILLAGNING

1. Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på ett mindre lock eller tallrik. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå en dag.

2. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Skala och strimla rättikan fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättslutande lock.

3. Låt stå i kylskåp tio dagar före servering. För att skynda på jäsningsprocessen kan man låta den stå i rumstemperatur en dag innan man ställer den i kylskåp. Då tar det fem-sju dagar innan den är klar.

Receptet är hämtat från tasteline.com.