Segern ger Sverige ett drömläge: ”Helt perfekt”

Segern ger Sverige bra chanser i mellanrundan.
Segern ger Sverige bra chanser i mellanrundan.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Gårdagens resultat öppnade upp ett hopplöst läge för Sverige i VM.

Nu har man rena drömprogrammet mot en VM-semifinal.

– Jag tror att det räcker med seger mot Serbien och Kroatien, säger Ola Lindgren.

Efter chockförlusten mot Argentina såg det ut som om Sverige skulle få kämpa om en OS-kvalplats (sämst sjua) i mellanrundan i Malmö.

Men i går gick resultaten Sveriges väg.

Man slog Polen och kommer därmed, tack vare att inbördes möte går före allting annat, vara före polackerna hela tiden så länge man står på samma poäng.

– När vi nu går vidare med två poäng så var det mycket viktigare att ha tagit dem mot Polen än Argentina, säger Kim Ekdahl Du Rietz, då han inte ser sydamerikanerna som ett hot i mellanrundan.

”Helt öppet nu”

Danmark slog Kroatien och ryckte i tabelltoppen.

– Helt perfekt för oss, säger Johan Sjöstrand.

Kroatien och Serbien går därmed in i mellanrundan med bara ett poäng var.

– Det är helt öppet nu. Det är fantastiskt. Målet är att mobilisera det hjärta vi visade i dag. Då vet jag att vi kan gå långt, säger Tobias Karlsson.

Schemat är också perfekt för Sverige.

– Jag tror att det räcker med seger mot Serbien och Kroatien om Danmark slår Polen i första matchen, säger Ola Lindgren och räknar därmed också med att Argentina inte blir något hot.

– Då får vi sex poäng och det ska nog räcka.

Måste göra jättematch

Sedan återstår Danmark i sista matchen.

– Och de kan vara helt klara då om de slagit Polen och Argentina.

Låter som rena drömprogrammet, Ola?

– Det vill jag inte säga, men visst har det öppnat sig på bara en dag. I går var det helt andra tankar. Nu har resultaten gått med oss.

Men det krävs naturligtvis oerhört mycket för att slå både Serbien och Kroatien.

– Vi måste börja med att göra en jättematch mot Serbien för att slå dem, säger Lindgren.

Oscar Carlén:

– Vi har hela tiden trott på att vi har bra chans mot alla lag på vår ”halva” och det fortsätter vi tro på.

FAKTA

FÖRUTSÄTTNINGARNA – SÅ HÄR SKA SVERIGE LYCKAS MED NYA BRAGDER OCH TA SIG TILL VM-SEMIFINAL

Läget är plötsligt väldigt bra på pappret för Sverige. Det finns massor av scenarior men segrar över Serbien och Kroatien blir förmodligen måsten för att nå semifinal. Sista matchen mot Danmark gäller då förhoppningsvis bara vem som ska bli etta respektive tvåa i gruppen.

Vad måste fungera? Allt. Precis som mot Polen. En maximal tändning hos alla spelare. Extrem offervilja att ta smällar såväl i anfall som i försvar. Kyla i avslutningarna. Straffar måste sättas. Kantlägen får inte slarvas bort. Snabba kontringar utan någon som helst tvekan i satsningen framåt.

Vem blir nyckelspelare? Målvakterna igen. Det räcker inte att Sjöstrand är bra. Mattias Andersson måste också få stå och lyckas. Tobias Karlsson och Magnus Jernemyr är på väg att bli ett klassiskt mittlås.

Vem måste höja sig? Niclas Ekberg behöver få tillbaka tron på sig själv i frilägen. VM är på en högre nivå än han är van vid men han har kapaciteten i sig. Dalibor Doder får inte tveka i lägen där han ska utnyttja sin snabbhet och extrema bolltalang.

Sveriges matcher:

I morgon: Sverige–Serbien i Malmö. Söndag: Sverige–Kroatien i Malmö. Tisdag: Sverige–Danmark i Malmö. 28/1: Semifinal (Malmö). 30/1: Final och bronsmatch (Malmö).