”Är så glad att jag nästan blir tårögd”

Ekdahl Du Rietz stor svensk hjälte

1/16
SPORTBLADET

MALMÖ/STOCKHOLM. Joker i VM-truppen och sämst betald i landslaget.

Det är snart ett minne blott för 21-årige Kim Ekdahl Du Rietz som i dag fick sitt definitivia genombrott på den allra största scenen när Sverige slog Serbien med 28-24.

– Jag är så glad att jag nästan blir tårögd, säger Ekdahl Du Rietz till TV4 Sport.

Sverige och Serbien följdes åt i måstematchen i Malmö. Då klev en respektlös 21-åring fram och avgjorde matchen på egen hand.

”Är hans genombrott”

Som Sportbladet avslöjade i dagens tidning är Kim Ekdahl Du Rietz sämst betald i det svenska landslaget. Det är troligen snart historia för 21-åringen som ordnade det matchavgörande rycket med två raka mål till 23-20.

Johan Sjöstrand stod sedan för två suveräna räddningar innan Ekdahl Du Rietz, när Sverige var en man mindre, bombade in 25-21. Sverige vann med 28-24 och 21-åringen var en överlycklig hjälte efter segern.

– Jag är så glad att jag nästan blir tårögd, säger Ekdahl Du Rietz till TV4 Sport.

– Det var fantastiskt. I andra halvlek när vi började få några bollar upp var det bara en enda lång fest mot mål.

Matchhjälten hyllades stort av experten Claes Hellgren.

– Vi fick se en stor stjärna födas. Det är hans internationella genombrott. Det är inget att snacka om. Det är vibbar på riktigt, riktigt stora möjligheter här i framtiden, säger experten Hellgren.

Tung inledning

Sverige var piskade att vinna matchen mot Serbien, som bara hade fått med sig en poäng från det föregående gruppspelet. Nu står Sverige på fyra och har en stor möjlighet att utmana om en plats i semifinalerna.

Men det började tyngre.

Mattias Andersson fick chansen från start i mål men hade det tufft när Sveriges försvar svek. Vändningen blev målvaktsbytet efter tio minuter.

– Jag är i väldigt bra form och känner mig trygg. Men exakt varför det går så bra är svårt att svara på. Det känns stabilt bara, säger inhopparen Sjöstrand till Sportbladet.

Sjöstrand, Ekdal Du Rietz och Oscar Carlén såg sedan till att det blev svensk seger. Nu väntar en tuff match mot Kroatien härnäst.

– Det blir tufft mot Kroatien, men fortsätter vi så här har vi alla möjligheter. De ska vara bättre än Serbien. Kroatien är mycket stabilare, säger Sjöstrand.

FAKTA

Serbien–Sverige 24–28 (13–12)

Serbien: Marko Vujin 8 (3), Momir Ilic 5, Ivan Nikcevic 4, Zarko Sesum 3, Rastko Stojkovic 3, Alem Toskic. Sverige: Niclas Ekberg 6 (4), Kim Ekdahl Du Rietz 6, Oscar Carlén 5, Jonas Larholm 4, Kim Andersson 2, Dalibor Doder 2, Robert Arrhenius 2, Jonas Källman.

Publik: 9 213. (Malmö)