Aftonbladet
Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Sa nej – nu spolas han för alltid

Kim Ekdahl Du Rietz nobbade Olsson igen: ”Han får inte frågan igen”

Kim Ekdahl Du Rietz.   Kim Ekdahl Du Rietz. Foto: AP

Den ene Kim tackade ja.

Den andre tackade nej – igen.

Nu får inte Kim Ekdahl Du Rietz frågan igen – även om Sverige går till OS.

– Nej, det törs jag säga, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Förbundskapten Staffan Olsson.   Förbundskapten Staffan Olsson. Foto: AP

På tisdagsförmiddagen, när handbollslandslaget presenterade sin trupp till OS-kvalet, bekräftades Sportbladets avslöjande från i går:

Kim Andersson gör comeback i landslaget igen efter att tackat för sig efter VM i fjol.

Andersson fick frågan trots att förbundskaptenerna ställde ett ultimatum till honom inför uttagningen av EM-truppen i december: spelar du inte EM är du heller inte med i OS-kvalet.

Andersson fick också frågan trots att Andreas Cederholm, som varit skadad sedan EM, väntas vara helt spelklar till kvalet den 8-10 april och är uttagen i 18-mannatruppen.

– Ett modernt ledarskap ska väl vara situationsanpassat, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Men Cederholm är med i 18-mannatruppen som reserv på högernio, bakom Andersson och EM-succén Johan Jakobsson. Bara 16 man skrivs in dagen före kvalet börjar och Niclas Barud är den andre reserven i 18-mannatruppen.

”Han har inte motivation”

Den andre Kim, Ekdahl Du Rietz, som nobbat landslaget sedan hösten 2014, fick också frågan om OS-kvalet trots att han fått samma ultimatum som Kim Andersson inför EM.

Men där fick förbundskaptenerna, efter att Ekdahl Du Rietz funderat ett dygn, nej igen.

– Motiveringen var densamma som tidigare: han vill vila och vara ledig när det är landslagsperioder. Han har inte motivation att spela i landslaget, säger Olsson.

Ekdahl Du Rietz har fått frågan inför i princip varje uttagning till ett mästerskap eller kvalmatch men tackat nej hela tiden.

Nu har Staffan Olsson och Ola Lindgren tröttnat. Nu får Kim EDR inte frågan igen – även om Sverige skulle nå OS i Rio och 26-åringen i höstas i Sportbladet öppnade för att ett OS lockar.

– Nej, det törs jag säga. Om inget oförutsett inträffar så får Kim inte frågan igen, säger Olsson.

Kim Andersson och ett OS då?

– Det har vi inte pratat om. Det har vi inte pratat med någon spelare om. Vi har sagt att nu tar vi kvalet först och ser om vi når OS.

Stenmalm saknas

Landslagscomeback gör också mittnian Jim Gottfridsson efter sin tuffa fotskada.

– Vi mötte hans Flensburg med PSG nu i helgen. Han ser bra och fräsch ut. Han håller inte igen och är inte rädd. Sedan saknar han lite tajming och speltid men det kommer han att få nu. Det betyder mycket för oss att Jim är med.

Den enda som saknas från EM-truppen är Philip Stenmalm, som har en stressfraktur i foten och väntas vara borta i sex-åtta veckor.

Med Andersson och Gottfridsson tillbaka tycker Olsson att man har en bättre trupp i OS-kvalet än i EM.

– Det är klart att Kim har en annan potential än Cederholm. Det behöver man inte hymla om. En Kim i stöten är en av världens bästa högernior. Där är inte Cederholm – ännu, säger Olsson.

Sverige kommer att ligga på läger i Ystad i fyra dagar innan man åker till Malmö där OS-kvalet avgörs i ett gruppspel med tre matcher för Sverige på tre dagar mot Iran, Slovenien och Spanien. De två bästa lagen i gruppen är klara för OS i augusti.

Staffan Olsson Kim Ekdahl Du Rietz Kim Andersson Handboll
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet