TIPSET STÅR FAST: GULD!

Mycket talar för att Tre Kronor lyfter VM-bucklan på söndag

HOCKEY

INNSBRUCK

Tre matcher kvar.

Sedan kan Tre Kronor lyfta VM-bucklan i Wiener Stadthalle.

Det som såg ut som en omöjlig dröm, kan bli verklighet på söndag.

Jag tror på en önskerepris för Bengt-Åke.

Jag satt själv på läktaren 1987 och såg Bengan gå ut på isen och hämta segerbucklan, som lagkapten för Tre Kronor.

Ärmarna var uppkavlade på den rutiga kavajen och hela ansiktet var ett enda jätteleende.

Det finns så mycket som talar för det här laget:

Kemin. Ett perfekt lagbygge, där storstjärnor som Daniel Alfredsson och Henrik Zetterberg visar vägen med ett enormt jobb på isen. Bengt-Åke har knappt gjort en ändring i kedjor och backpar sedan lagets samlades i Jönköping den 18 april.

Harmonin. Det här är ett leende landslag. Det finns inga grupperingar eller spelare som håller sig för sig själva. Det är en för alla, alla för en.

Målskyttet. Tre Kronor är VM:s i särklass målgladaste lag. Svenskarna har gjort 30 mål på sex VM-matcher - 5,0 i snitt per match. Målmässiga tvåan Kanada har gjort 26, Tjeckien 17.

Kan aldrig vara tvärsäker

Målvaktsspelet. Henrik Lundqvist har ännu inte kommit upp i den slutspelsform han hade i Frölunda. Men när han dit i slutspelet, då är han nästan omöjlig att göra mål på.

Power play. Har fungerat dåligt tidigare i turneringen, men mot Lettland gjorde svenskarna fyra mål i numerärt överläge. Motståndet var naturligtvis svagt, men var ändå viktigt att det lossnade.

VM-spelet hittills. Vi vann en grupp med lag som Kanada, USA och Finland. Jag tror inte att många trodde det när VM startade.

Nu möter vi Schweiz i kvartsfinalen och det är den svagaste kvartsfinalisten på papperet. Efter förlusten mot Vitryssland i Salt Lake City 2002 kan jag aldrig vara tvärsäker längre. Det var jag den gången och det får jag fortfarande höra från folk som aldrig glömmer.

Men jag är övertygad om att vi slår Schweiz. Ganska lätt dessutom.

Tre Kronor har inte förlorat mot Schweiz i ett mästerskap sedan VM i München 1993 (4-6). Men det var i en betydelselös gruppspelsmatch. Innan dess får vi gå tillbaka till VM i London 1950 - för 55 år sedan. Då vann schweizarna med 3-2.

Enda hotet: Gerber

Det enda som skrämmer mig hos schweizarna är målvakten Martin Gerber, men honom har svenska forwards råkoll på efter hans säsonger i Färjestad.

Men jag står fast vid mitt tips att Sverige tar VM-guld.

Det går inte att ändra sig nu.

Teorierna har bara stärkts under resans gång.

Regerande världsmästarna Kanada har en stentuff kvartsfinal mot Slovakien i den tidiga matchen här i Innsbruck i morgon.

Jag tror att Kanada ryker redan där.

Det går naturligtvis aldrig att räkna bort kanadensare. De har en otrolig förmåga att plocka fram det sista ur kroppen när det verkligen gäller.

Men med tolv spelare som inte spelat annat än VM den här säsongen, tror jag inte att kanadensarna räcker till.

De har visat oroande tendenser att mattas under matcherna. Målvakten Martin Brodeur har heller inte varit den vägg han kan vara.

Sverige kan inte möta Kanada förrän i en eventuell final, så så länge tror jag inte att kanadensarna överlever.

Slovakien slår vi lätt

Vid en seger mot Schweiz väntar antingen Tjeckien eller USA för Sverige.

Då är det bara en match som skiljer från tredje raka VM-finalen.

Och Sverige har faktiskt plusstatstik mot både tjecker och amerikaner. De åtta gånger svenskarna mött Tjeckien i VM eller OS sedan Tjeckoslovakiens delning, har Tre Kronor vunnit fem och förlorat tre.

Samtidigt tror jag Slovakien blir skrällaget på andra halvan.

De slår först Kanada, sedan Ryssland.

Det ger en VM-final mellan Sverige och Slovakien.

Och då är det inget snack.

Sedan slovakerna blev självständiga har lagen mötts sju gånger i VM och OS. Slovakien har bara vunnit en av de matcherna på ordinarie tid. En enda.

SPORTBLADET GRANSKAR VM-KVARTSFINALERNA

Läs också:

Mats Wennerholm