Aftonbladet
Dagens namn: Justus, Justina
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Sportbladet / Hockey

"Hoppas klubban håller”

Nicklas Lidström om skottet, guldet, och Peter Forsbergs hemliga tips

Foto: Jimmy Wixström
VÄSTERÅS

Nicklas Lidström hade slut på hockeyklubbor.

Den sista klubban hade han spelat med i tre matcher mot vanligtvis en match.

– Det sista jag tänkte innan jag direktsköt var att hoppas att klubban håller. Och det gjorde den, säger Nicklas Lidström, 36.

Tomas Ros
Tomas Ros

26 februari.

OS-final ishockey.

Sverige–Finland.

Inför matchen var det alldeles tyst i Tre Kronors ­omklädningsrum.

Ovanligt tyst.

– Det berodde nog på att alla förstod hur stort det var att spela en OS-final. Många i laget var rutinerade. Men det här toppade det mesta. Vanligtvis är det ganska livligt i Tre Kronors omklädningsrum. Jag vill inte säga att vi var tagna av allvaret, utan mer fokuserade, säger Nicklas Lidström när Sportbladet träffar honom på ett café i Västerås.

Nästan ett halvår har gått sedan OS-finalen. Matchen och framgången som blev Nicklas Lidströms revansch och kanske hela den gyllene generationens revansch.

 

Forsberg: skjut högt

– Jag har fått en del kritik för att jag varit dålig i Tre Kronor. Men jag kan inte hålla med. Visst har jag underpresterat ibland, men det finns många landskamper där jag varit nöjd med min insats. Därför kan jag inte tycka att OS-guldet var någon form av revansch, säger Nicklas Lidström.

När tystnaden i omklädningsrummet i Palasport Olimpico på söndagseftermiddagen den 26 februari infunnit sig tog Peter Forsberg till ordet.

– Skjut högt på Finlands målvakt Antero Niittymäki. Han går gärna ned på knä när han är skymd, sa Forsberg.

Forsberg spelar tillsammans med Niittymäki i Philadelphia Flyers och han känner väl till målvaktens svagheter och styrka.

– Inför varje match i OS brukade Bengt-Åke Gustafsson fråga om det var någon som hade taktiska tips om motståndarna. Och just det där om Nittymäki la jag på minnet, säger Nicklas Lidström.

 

Inga reservklubbor

Men det fanns ett orosmoment för Nicklas Lidström inför OS-finalen.

Klubban.

Han hade inga reservklubbor.

– Klubbtillverkaren Easton hade gjort speciella OS-klubbor. Men när jag testade dem i Turin kändes de lite mjuka. Som tur var hade jag med mig ett gäng klubbor från Detroit och fortsatte att spela med dem i OS. Men i sista grundspelsmatchen gick den näst sista klubban av och jag trodde aldrig att samma klubba skulle hålla i kvarten, semin och finalen. Vanligtvis byter jag klubba efter varje match, säger Nicklas Lidström.

Hade den sista av Lidströms ordinarie klubbor också gått sönder hade han tvingats att spela med de mjuka OS-klubborna.

– Då hade jag aldrig gjort mål på direktskott. En mjuk klubba är svår att bemästra vid direktskott, säger Lidström.

Och ett direktskott signerat Lidström avgjorde som sagt hela OS.

Men lika viktigt som skottet var förspelet till målet. Saku Koivu bryter av klubban vid tekningen och tvingas åka och byta. Det uppfattar Peter Forsberg blixtsnabbt och tar ned pucken i anfallszon. Mats Sundin åker över till samma sida som Forsberg och skapar ett två mot ett-läge.

 

Livet sig likt

– Jag minns inte om jag ropar till Mats att jag är fri eller om han ser mig någonstans långt bak. Men han läger en perfekt backåt-flipp och jag testade ett direktskott. Jag mindes Foppas tips från omklädningsrummet och siktade högt upp på klubbhands-sidan och det gick ju bra. Jag uppfattade inte att det var mål förrän jag såg att Mats Sundin jublade bakom mål. Och på tv-bilderna efteråt såg jag att det var ett jäkligt litet hål mellan Niittymäkis axel och ribban – men det räckte, säger Lidström och skiner upp.

Vi avbryts några gånger under intervjun. En ung tjej ska ha autograf till hennes pappa. Café-ägare vill att Lidström ska signera gästboken – bland annat.

Lidströms status har ökat något, men i övrigt är hans liv sig likt.

– Det jag har uppskattat efter guldet är att många verkar ha sett matchen och mitt skott. Det har hänt flera gånger under uppvärmningen inför NHL-matcher att motståndare åkt förbi och sagt ”nice shoot”. Jag har inte uppfattat vem eller vilka som grattat mig, men det har känts riktigt bra, säger Nicklas Lidström.

Guldpucken tog materialare Anders ”Pudding” Weiderståhl hand om och de ska Lidström få under sommaren. Klubban vill NHL Hall of Fame ha till sin internationella avdelning. Men det sade Lidström nej till.

– De fick mina handskar istället. Både puck och klubba ska upp i mitt souvenir-rum, säger Lidström.

Tomas Ros
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR

Populära bildspel via Shootitlive