Aftonbladet
Dagens namn: Petronella, Pernilla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey

”Varit i kontakt med några svenska lag...”

Janne Karlsson talar ut om avskedandet i KHL

Janne Karlsson.   Janne Karlsson. Foto: BILDBYRÅN

Jan Karlsson, 54, blev den andre svenske huvudtränaren i KHL någonsin – och precis som Bengt-Åke Gustafsson fick han sparken från Moskvaklubben Atlant.

För första gången berättar nu Karlsson om det hastiga avskedet och hur han ser på framtiden.

– Jag har varit i kontakt med några svenska klubbar, säger han.

Den 3 november 2011 fick Bengt-Åke Gustafsson sparken från Atlant, efter bara några månader som huvudansvarig. Han efterträddes av Jan Karlsson, som fram till dess hade varit Gustafssons assistent.

Karlsson fick vara kvar på posten i knappt ett år.

Den 20 oktober fick även han sparken – och sedan har det varit tyst runt den tidigare HV-tränaren.

”Tyvärr Janne...”

Det var efter en förlust mot Dynamo Moskva som klubbledningens tålamod var slut. Då hade Atlant, som inledde serien lovande, förlorat åtta av nio matcher.

– Det var inga konstigheter. Vi hade ett möte efter matchen, precis som vi brukade ha efter alla matcher, och de sa bara att ”tyvärr Janne, nu måste vi hitta på något”.

Hade du på känn att det skulle hända?

– Nja, du vet att om du torskar tre–fyra matcher i rad så börjar det brännas, det är så det fungerar i KHL. Det är väl åtta-nio tränare som redan har fått sparken och då är vi inte ens inne i december. Jag har inga problem med det, även om jag givetvis önskat att det fanns lite mer långsiktighet.

Fin meritlista

Jan Karlsson är en av Sveriges mest meriterade tränare med en meritlista som är snudd på unik. Med Conny Evensson och Stephan Lundh vann han SM-guld med Frölunda både 2003 och 2005. Som huvudtränare för Linköping förde han klubben till SM-final både 2007 och 2008. Två år senare förde han HV 71 till SM-guld.

Dessutom var Karlsson Bengt-Åke Gustafssons högra hand när Tre Kronor vann OS-guld i Turin.

Och suget att fortsätta som huvudtränare är fortfarande starkt.

– Herregud, ja är sugen som sjutton på det här. Jag har inga problem alls med det som hände i Atlant. Vi har trivts fantastiskt bra i Ryssland och jag skulle inte tveka på att bli tränare där igen. Gärna för en klubb som vill bygga på lite längre sikt.

”Stänger inga dörrar”

Just nu befinner sig Jan Karlsson och hustrun Carina någonstans i Europa. På grund av skatteskäl kan han inte återvända till Sverige förrän tidigast i början av februari.

Hur ser du på att träna ett lag i elitserien?

– I den här branschen går det inte att utesluta någonting. Jag stänger absolut inga dörrar vare sig för elitserien eller någon annan liga i Europa.

Är det några elitserieklubbar som har hört av sig?

– Jag har varit i kontakt med några.

Handlar det om den här säsongen eller nästa?

– Både och, men mer vill jag inte säga om det.

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet