Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey

Oskarshamn favoriter – duckar inte för trycket

I kväll startar slutspelsserien

Oskarshamns tränare Fredrik Söderström   Oskarshamns tränare Fredrik Söderström Foto: Bildbyrån

Oskarshamn går in i slutspelsserien som favoriter och laget med bäst utgångsläge.

Och tränaren Fredrik Söderström duckar inte för favorittrycket:

– I en sån här serie går det inte att hålla på och larva sig och säga något annat än att man vill vinna den, säger han.

LÄS OCKSÅ PLUS Succédragen som lyft Leksand mot toppen Kvalspelet för en eventuell SHL-plats är en djungel. Sex klubbar, lag tre–åtta i den allsvenskan tabellen, gör nu upp om vem som ska möta förloraren av AIK och Tingsryd om möjligheten att få kvala mot ett SHL-lag.

Oskarshamn slutade trea i allsvenskan och får med sig tre bonuspoäng inför de blott fem omgångar som ska spelas.

– Vi har bäst förutsättningar, det kan vi inte vifta bort. Men utifrån vårt sätt att se det har vi byggt upp en trygghet i att vi spelat bra under en längre tid.

LÄS OCKSÅ Superguide: Allt om SHL-kvalet Har blivit favoriter

Det ger oss ett självförtroende som ska var välbehövligt, säger Fredrik Söderström.

Oskarshamn startade allsvenskan med tre raka förluster, men har sedan dess varit ett stabilt topplag. Tillsammans med Leksand målas smålänningarna upp som favorit att vinna slutspelsserien.

– Vi har pratat en del om att vi nämns i förhandssnacket och det tror jag inte ska vara något som besvärar oss. Att vinna är naturligtvis vad vi går för. Samtidigt är det en oerhört skör serie när det bara är fem matcher, säger Söderström.

Speciell match

Oskarshamn inleder slutspelsserien med hemmamöte med just Leksand. En speciell match på flera sätt för Fredrik Söderström. Han är född och uppvuxen i Leksand och har varit juniortränare i klubben. Pappa är legendaren Dan Söderström och stora delar av familjen, och även vänskapskretsen, bor kvar i dalametropolen.

– När pucken väl släpps har jag inga som helst bekymmer att inse vilket lag som behöver vinna matchen, och det är vi. Visst, jag har både familj och vänner där men så ser hela Hockeysverige ut i dag. Alla är buksvågrar i en hockeymässig mening. Det är inget som bekommer mig.

Det skulle inte kännas konstigt att spela bort Leksand från chansen att gå upp i SHL?

– Nej, det kanske leder till att jag inte får komma på några grillkväll i sommar, men då får det vara så. Leksand har gjort en imponerande resa den här säsongen. Men jag tycker inte att jag ska behöva bära ansvaret för om det nu blir så.

”Inte förberedda på SHL-kval”

Debatten kring Tingsryds möjligheter att klara av SHL-spel, sett till publikkapacitet och ekonomi, har debatterats flitigt. I Oskarshamn är möjligheterna om möjligt ännu mindre.

– Jag såg ett uttalande senaste i dag från vår klubbchef att han inte var det minsta förberedd på SHL-spel, och det är en sanning i det. Skulle det overkliga inträffa får vi ta det därifrån, men det är över mitt huvud. Sportsligt har jag ansvaret att vi tar oss någonstans, sedan får de andra herrarna börja snickra om det blir nödvändigt, säger Fredrik Söderström.

Leksand Oskarshamn Tingsryd AIK
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet