Hockey

Svedbergs succé – bäste svensk i AHL

Ny lysande insats i natt

I våras tog Niklas Svedberg SM-guld med Brynäs.
I våras tog Niklas Svedberg SM-guld med Brynäs.Foto: Bildbyrån

PALM SPRINGS. Niklas Svedberg stod för ännu lysande insats i kassen när hans Providence slog Portland i natt.

Nu är den unge SM-mästaren bäst av alla svenska målvakter i AHL.

Sin sensationella insats med Brynäs under det gloriösa slutspelet i våras till trots, är Niklas Svedberg den minst rutinerade av alla blågula målvakter med NHL-kontrakt. Men just nu straffar han samtliga som fortfarande spelar i Nordamerika.

I Providence 2–1-seger över Oliver Ekman-Larssons och David Rundblads Portland tog han 36 av 37 skott och därmed seglar han upp som femma i AHL:s målvaktsliga, en placering för Robin Lehner i Binghamton.

Facit efter nio spelade matcher:

1,75 insläppta mål, och en räddningsprocent på 94 %.

Det är så fina siffror att den odraftade 23-åringen från Stockholm definitivt har chansen att bli Tuukka Rasks backup i Boston Bruins när NHL-säsongen väl börjar.

■ ■ ■

Apropå stora talanger med kopplingar till Brynäs gjorde Sebastian Wännström sitt första AHL-mål när Peoria slog Chicago Wolves med 3-2.

■ ■ ■

Adam Larsson svarade för både mål och assist i Albanys välbehövliga 5–3-seger borta över St. John's – och fick sällskap i målprotokollet av landsmannen Jacob Josefson.

■ ■ ■ 

Samma kvot – 1+1 – stod Tim Erixon för då Springfield Falcons tog säsongens tionde seger, med 5–2 mot Norfolk, och befäste sin ställning som topplaget i den östra konferensen.

■ ■ ■

Adirondack, å sin sida, befäste sin ställning som samma divisions jumbolag med en ny förlust mot Syracuse – och då var det ingen större tröst för Erik Gustafsson att även han både gjorde ett mål (säsongens första) och spelade fram till ett.

■ ■ ■

Mattias Ekholm (Milwaukee) stod också för mål under natten – och Carl Klingberg (St. John's), David Ullström (Bridgeport), Fredrik Claesson (Binghamton) och Magnus Pääjärvi (Oklahoma) bidrog med assists.