Lidström stoppade Forsberg i natt

Backveteranen vann duellen i Stanley Cup

HOCKEY

NEW YORK

Detroits taktik för att stoppa Peter Forsberg var att sätta en svensk på honom.

Niclas Lidström låg som ett häftplåster på Forsberg i nattens match.

Han lyckades så bra att Forsberg inte kunde skjuta ett skott under ordinarie matchtid.

Istället avgjorde Detroits Fredrik Olausson på övertid.

Fredrik Olausson sköt Detroits segermål i natt. Men det var en annan svensk som spelade huvudrollen. Nicklas Lidström stoppade effektivt Colorados Peter Forsberg.
Fredrik Olausson sköt Detroits segermål i natt. Men det var en annan svensk som spelade huvudrollen. Nicklas Lidström stoppade effektivt Colorados Peter Forsberg.

Efter nattens match leder Detroits semifinalserien med 2-1 mot Colorado.

Mycket tack vare ändringen av bevakningen på Forsberg.

Under de två första matcherna hade Forsberg Chris Chelios som bevakare. I den första matchen neutraliserade han svensken. I den andra gjorde Forsberg ett mål och hade tre assists.

Därför gick det svåra uppdraget i natt till Niclas Lidström.

Foppa utan målchanser

Han neutraliserade inte Forsberg men skar av hans ytor så mycket att Foppa inte kunde skjuta ett enda skott under ordinarie matchtid.

– Sensationellt bra, var ESPN-kommentatorernas omdömme.

Ändå behövde Forsberg inte mer än 27 sekunder på sig för att organisera Colorados ledningsmål i matchens första powerplay.

Han tog pucken på höger sida av Haseks bur. Dribblade bort några motståndare innan han passade till Joe Sakic vars skott styrdes in av Rob Blake.

Länge såg det ut att bli matchens vinnande mål. Ända tills försvararen Greg de Vries med handen slog in pucken i eget mål dryga fem minuter in i tredje perioden.

Detroit bäst i förlängningen

Då hade Lidström, Fedorov och Tomas Holmström skapat kaos i Colorados försvar.

Två utvisningar i slutet av sista perioden gav båda lagen chansen att avgöra.

Men för första gången i semifinal-serien visade både Dominik Hasek och Patrick Roy att de tillhör världens bästa målvakter.

I förlängningen tog Detorit kommandot och hade otaliga chanser att avgöra innan Fredrik Olausson sköt ett hårt skott rakt framifrån förbi annars suveräne Roy. Det var svenskens tionde slutspelsmål i karriären.

Wolfgang Hansson