San Jose tvingades ta in målvakt från ”gatan”

”Är sånt man bara hör om på tv”

Jordan White på Sharks bänk.
Jordan White på Sharks bänk.Foto: AP
HOCKEY

NEW YORK. San Jose tvingades ta in en reservmålvakt från ”gatan” i natt.

Ändå vann de, på straffar, borta mot Vancouver.

White under uppvärmningen.
White under uppvärmningen.Foto: AP

När det under matchdagen visade sig att Anti Nittymäki, på grund av skada, inte skulle kunna byta om till matchen mot Vancouver var det för sent för Sharks-ledningen att kalla upp en ersättare från farmarlaget.

Så man fick se sig om i omgivningarna – och hittade Jordan White, 22-årig keeper i universitetslaget British Columbia Thunderbirds.

”Sånt man hör om på tv”

Han fick signera ett endagarskontrakt och satte sig sedan att vakta båsdörren åt bortalaget i Rogers Arena.

– Min coach på skolan tog in mig på sitt kontor och förklarade situationen för mig, berättar den tillfällige NHL-debutanten för nhl.com.

– Jag försöker bara få perspektiv på upplevelsen. Det här är sånt man bara hör om på tv eller läser i tidningar, men jag tycker är jättekul.

Det är inte första gången i år en amatörmålis får rädda NHL-lag i samma prekära läge.

Vann på straffar

Inför en match i New York i början av december tvingades Phoenix kalla in Tom Fenton, en kommunikatör som inte hade spelat en hockeymatch på två år.

Han behövde dock aldrig ställa sig i kassen – och det behövde inte Jordan White i natt heller.

Han kunde istället, från bästa platsen i arenan, se hur hungriga hajar, som sköt sammanlagt 45 skott mot en suverän Roberto Luongo, kunde kriga sig till ett 1-1-resultat mot serieledarna – och sedan vinna på straffar.

Henrik Sedin gjorde – efter förspel av Daniel, förstås – ett rasande snyggt backhand-mål i första perioden, men det hjälpte alltså inte.

Nu har Canucks förlorat tre matcher i rad.