Aftonbladet
Dagens namn: Ivan, Vanja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Bäckis” får lida för stjärnornas lathet

Calle Johansson: Han får jobba för tre i egen zon

Jag är i Washington och det blåser försiktig medvind kring Capitals.

Men utan unge målvakten Michal Neuvirth hade laget inte haft så många poäng.

Foto: ap

Washington är ett lag som vaggats in i en falsk trygghet, som tror att de kan göra sex mål i varje match.

Nicklas Bäckström tvingas dra ett tungt lass när han spelar med Alexander Semin och Alex Ovechkin. För om de två struntade i defensiven i fjol, så ger de fullständigt f-n i den i år.

Jag kan jämföra med hur det var i Detroit i mitten på 90-talet, när Sergei Fedorov gjorde som han ville och mycket mål, men man vann aldrig något. De vann matcher, men aldrig några troféer förrän Scotty Bowman tvingade Fedorov att spela back med orden: ”Du spelar back tills du lärt dig spela defensivt i egen zon”.

Det är kanske att hårddra det. Men Ovechkin och Semin måste lära sig att spela defensivt och ta ansvar, annars vinner inte Washington någonting.

Semin har varit här i sex år, men kan fort-farande inte prata engelska.

Han förstår vad man säger, men har en tolk med sig. Bara en sådan grej tycker jag är ett tecken på att man är för egotrippad. Då vill man ju inte tillhöra laget.

Bäckström är lagets motor

Bäckströms status i Washington växer däremot för varje besök jag gör.

Han är i dag den klart viktigaste spelaren i det här laget. Alla pratar om Ovechkin, men det är Bäckström som är motorn. Dessvärre blir han hämmad av att han får jobba för tre i egen zon. Och när det går tungt för Ovechkin och Semin, spelar de inte pucken, utan bara skjuter.

Jag hade hellre sett att man flyttade tillbaka Mike Knuble med Ovechkin och Bäckström, och därmed fick färre egotrippare i samma kedja.

Man förstår att det finns ett jäkla kunnande i det här laget då man trots allt är med i toppen. Men det är också frustrerande, att veta hur bra det verkligen kunde bli.

     

Matcharrangemangen i Sverige är en katastrof jämfört med NHL:s.

Samtliga svenska elitlag skulle skicka över en representant för att se ett par matcher och kopiera NHL-lagens koncept, då skulle det bli lite roligare för folk att titta på hockey här hemma.

     

Pittsburghs superstjärna Sidney Crosby tog en fajt häromkvällen. Han blev frustrerad när laget inte spelade bra och klev fram och visade att han också kan ta på sig blå-stället och få skit under naglarna. Jag tycker det är riktigt bra gjort, och ett tecken på att han vill vinna.

Calle Johansson

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet