– Jag räknar med att bli testad av spelarna

Vinnerborg om NHL-debuten

HOCKEY

NEW YORK. I natt blir svenske domaren Marcus Vinnerborg historisk.

Som första europé någonsin dömer han en NHL-match.

– Jag räknar med att bli testad av spelarna. Det blir alla rookies, säger han till Sportbladet.

Domaren Marcus Vinnerborg dömer mötet mellan Dallas Stars och Anaheim Ducks i natt. Han blir den förste europén att döma en NHL-match.
Domaren Marcus Vinnerborg dömer mötet mellan Dallas Stars och Anaheim Ducks i natt. Han blir den förste europén att döma en NHL-match.Foto: bildbyrån

Efter ett dussintal matcher i farmarligan AHL är det alltså dags för Marcus Vinnerborg att kliva ut på den stora scenen i natt.

Det sker i American Airlines Center i Dallas, i en batalj mellan divisionsrivalerna Dallas Stars och Anaheim Ducks.

– Det känns såklart inspirerande att få komma upp på så hög nivå och bryta ny mark. Samtidigt kan jag inte förneka att anspänningen höjs, säger han medan han packar väskan inför resan till Texas.

Debuten har alla förutsättningar att bli händelserik, för mellan Stars och Ducks kokar mycket ont blod. Det är lätt att få för sig att Marcus chefer medvetet låter honom börja med ett riktigt eldprov.

”Kommer bli testad”

– Jag har ingen aning om hur de resonerat, men oavsett vilka lag som spelar är det en utmaning att döma sin första NHL-match, säger han själv.

– Som rookie kommer jag att bli testad av spelarna, så är det alltid. Jag är ett nytt ansikte med en ny dialekt och de vill veta vad man går för.

Redo för slagsmål

Hårda tag är dock inget som skrämmer smålänningen – han har hunnit vänja sig i AHL.

– Av de elva-tolv matcher jag dömt har det varit slagsmål i alla utom två. Så jo, jag vet vad som kan vänta. I de lägena har jag dock gjort klart för mina kollegor att jag fortfarande inte är helt van vid bedömningsnivåerna och att de därför måste ta lite större ansvar.

Marcus blir inte ensam svensk på isen under sin första NHL-match. I Anaheim finns ju Andreas Lilja och i Dallas trion Loui Eriksson, Tom Wandell och Nicklas Grossman.

– Jag känner ingen av dem närmare, men det ska bli kul att träffa landsmän och byta några ord på svenska. Det gör man alltid, säger han.

Vinnerborg dömer fajten i Dallas ihop med veteranen Paul Devorski och fortsätter i morgon natt till Denver för match mellan Colorado och San Jose.

FAKTA

Andra svenska världsdomare

Tennis

Lars Graff – har dömt herrfinalen i Wimbledon 2009.

Fotboll

Martin Hansson – uttagen till fotbolls-VM 2010.

Handboll

Rickard Canbro och Mikael Claesson – ska döma hemma-VM 2011.

Boxning

Stefan Nordin – rankad som en av de sex bästa i VM 2009.

Bandy

Håkan Sjösten – har dömt flera Världsmästerskap.