Aftonbladet
Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Landeskog på väg att vinna Calder Trophy

Ny succé för Colorado-rookien i natt

Gabriel Landeskog.   Gabriel Landeskog. Foto: AP

NEWARK. Peter Forsberg och Daniel Alfredsson är de enda svenskar som lyckats göra det tidigare.

Men nu börjar det se ut som att även Gabriel Landeskog kan vinna en Calder Trophy.

Efter två nya poäng i natt är han delad etta i målligan för rookies – och tvåa i poängligan.

– Det vore förstås häftigt, men det är inget jag tänker på nu. Jag vill bara hjälpa mitt lag att vinna, säger 19-åringen till Sportbladet efter Colorados nollning i Columbus.

Mats Sundin gjorde inte. Inte Nicklas Bäckström heller. Och inte bröderna Sedin.

Men Gabriel Landeskog har alltså stor chans att bli den blott tredje svensken i historien att bärga trofén som årligen delas ut till årets rookie – och i så fall också den förste på sexton år.

Uppe i 16 mål

Målet den 19-årige stockholmaren gjorde när Colorado klappade till stackars Columbus med 5-0 i natt var hans sextonde för säsongen och de enda nykomlingar som gjort lika många är Philadelphias Matt Read och Vancouvers Cody Hodgson.

Eftersom han samtidigt adderade en assist passerade Gabriel också Ryan Nugent-Hopkins i poängligan för rookies och ligger nu på andraplats med sammanlagt 36 poäng, fyra färre än ett Adam Henrique från New Jersey.

Dessutom är svensken rookien med allra bästa plus/minus-statistik.

Så man behöver inte alltför livlig fantasi för att föreställa sig Gabriel Landeskog på scenen på Wynn under NHL Awards i juni...

Själv vill han dock inte ens tänka tanken.

Två poäng upp till slutspel

– Det är klart att det vore häftigt, men jag funderar inte alls på det just nu. Man får se vad som händer efter säsongen, just nu vill jag bara hjälpa mitt lag att vinna så mycket. Det är det som betyder något, säger han när vi når honom efter Columbus-matchen.

Ja, för Avalanche är i högsta grad indraget i det infernaliska racet kring slutspelsstrecket i väst. De ligger efter nattens triumf på elfteplats men har bara två poäng upp till Dallas precis ovanför strecket.

– Det kommer att bli stenhård kamp ända in till mållinjen, det kan man vara säker på. Det är så oerhört jämnt i vår konferens, säger Gabriel.

”Pigg och bra”

Det är under den sortens prövningar, när fem månaders stenhårt krigande just är avslutat och intensiteten i spelschemat ändå bara ökar, många rookies kroknar, men Colorados nye stjärna har fortfarande svikt i steget..

– Det finns såklart dagar när man känner sig lite hängig för det är väldigt påfrestande just nu, men man får se till att vila både kropp och knopp ordentligt mellan varven och jag känner mig i huvudsak pigg och bra. Framförallt är det fortfarande väldigt roligt att spela, säger han.

Så talar potentiella Calder Trophy-vinnare...

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet