Aftonbladet
Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”När vi mötte honom tänkte jag bara wow”

Devils-svenskarna hyllar nypensionerade Lidström

NEW YORK. Nicklas Lidström är det stora samtalsämnet även under Stanley Cup-finalen.

När några av New Jersey Devils svenskar sätter sig på intervjupodiet i The Rock i Newark för presskonferens handlar nästan alla frågor om den nypensionerade legendaren.

– När vi mötte dem stod jag och tittade på honom under uppvärmningen och bara tänkte ”wow”, säger unge rookien Adam Larsson.

Det brukar handla om drömmen om bucklor, forechecking-strategier och matchhjältar som Anze Kopitar under finalcirkusen i Stanley Cup.

Men under torsdagen stjäl Nicklas Lidström showen i Newark – där Devils och Kings går och väntar på match 2 på lördag – med sitt beslut om pensionering.

När Devils-svenskarna Johan Hedberg, Henrik Tallinder och Adam Larsson intar intervjupodiet efter lagets träning handlar nästan alla frågor om hur de ser på sin legendariske landsman.

– Det är en ledsam dag, om än kanske väntad. Han är antagligen den bäste svensk som någonsin spelat hockey, säger Hedberg och fortsätter:

”En utmärkt person”

– Jag är verkligen hedrad över att ha fått spela med honom i landslaget några gånger. Han är en utmärkt person och får kanske inte riktigt den respekt han förtjänar hemma i Sverige, förmodligen för att han är så lågmäld och därför hamnar lite i skuggan av profilstarkare personligheter.

Henrik Tallinder är lika vördnadsfull i sina kommentarer.

– ”Lidas” är en ikon. Vem ser inte upp till honom? Alla vill vara som honom och spela som honom, säger han.

Ja, Adam Larsson till exempel. Den 19-årige rookien har Lidström som idol och blev direkt tagen när han såg honom under Devils bortamatch mot Detroit i början av april i år.

– Jag spelade inte den matchen, men var med på värmningen och då stod då bara och tittade på honom och tänkte ”wow”, säger han.

– Jag tror alla unga spelare i Sverige ser upp till honom och vill vara som honom och när jag en dag ser tillbaka på min karriär hoppas jag kunna se tillbaka på något lika bra.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet