Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

I natt skriver Mats Sundin historia

Blir andre svensk i Hall of Fame: ”Cirkeln är sluten”

I natt blir Mats Sundin historisk.

Som andra svensk någonsin blir han en del av NHL:s prestigefyllda Hall of Fame.

– Det känns som mitt livs cirkel är sluten, säger han.

Mats Sundin är tillbaka i Air Canada Centre för att ta plats i NHL:s Hall of Fame. Tidigare (bilden) har han fått sin tröja#13 upphissad i arenan.   Mats Sundin är tillbaka i Air Canada Centre för att ta plats i NHL:s Hall of Fame. Tidigare (bilden) har han fått sin tröja#13 upphissad i arenan.

Börje Salming var först 1996. Sent i natt följer nästa Torontohjälte in bland NHL:s allra största genom tiderna.

Tillsammans med Adam Oates, Pavel Bure och Joe Sakic ska Mats Sundin vid 01.30 i natt kliva ut i svenskens forna hemborg, Air Canada Centre i Toronto, för årets Hall of Fame-ceremoni.

”Fanns inte på kartan”

– När jag spelade fanns det inte ens på kartan. Du tror inte att du har en chans att nå dit. Det är väldigt smickrande och ärofyllt att tillhöra den här gruppen. Det känns som mitt livs cirkel är sluten, säger Mats Sundin i en intervju med Toronto Star.

Mats Sundin gjorde sin första säsong i NHL 1990/91 för Quebec Nordiques, efter fyra säsonger trejdades han vidare till Toronto där han sedan växte till en ikon och hyllad lagkapten. På 1346 NHL-matcher stod ”Sudden” för 1349 poäng, flera av dem med en fruktad backhand.

– Det utvecklade sig till ett jättebra skott för mig, jag hade mycket självförtroende med min backhand, säger han.

Hyllar Evensson

Att han satt stora avtryck långt utanför Toronto syns på det faktum att han trots brist på Stanley Cup-ringar blir invald redan under det första möjliga året.

I intervjun med Toronto Star hyllar han tre personer lite extra för sin framgångsrika karriär. Dels före detta förbundskaptenen Conny Evensson som han vann VM med 1991 och 1992 men också lagkamraten Doug Gilmour och bortgångne tränaren Pat Burns.

Familjen på plats

Med sig i Toronto har han frun Josephine, föräldrarna, båda bröderna och några vänner.

Och så den stora ögonstenen, tre månader gamla dottern, Bonnie.

– Det sätter allt i perspektiv. Det första hon gör när hon vaknar är att le brett. Jag säger till Josephine, ”titta, hon är precis som jag, glad varje morgon”.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet