Aftonbladet
Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hattrick av ”Zäta”

Kaptenen inblandad i ALLA mål mot St Louis

TAMPA. Henrik Zetterberg är lik het som en annan stor svensk idrottsman med som förknippas med bokstaven Z.

I natt gjorde han hat trick – och kompletterade med två assist.

Och då har han just varit förkyld...

– Ja, jag kanske ska vara det oftare. Jag behövde nog ledigheten. Nejdå, pucken går min väg nu, det känns riktigt bra, säger Detroit-kaptenen till Sportbladet efter 5-3-segern över St. Louis.

Ja, det är uppenbarligen något magiskt med de största svenska idrottsstjärnorna och bokstaven Z.

Vi har Zlatan i Paris – och ”Zäta” i Detroit.

Den förstnämnde låg bakom tre mål när PSG krossade Toulouse igår – och den sistnämnde var ännu värre när Detroit under natten tog revansch på St. Louis med en 5-3-seger hemma i Joe Louis Arena.

Red Wings-kaptenen var inblandad i samtliga fem kassar. Han gjorde själv tre , varmed han fullbordade ett hat trick – och spelade fram till de övriga två.

– Ja, pucken studsar min väg just nu. Det känns riktigt bra och det är roligt. Men jag har bra medspelare också och fick väldigt fina passningar av ”Jonte” Ericsson och Brunner vid mina mål, säger han ödmjukt när vi talar med honom efter rekordkvällen.

”Inte kunnat träna på två dagar”

Det allra mest anmärkningsvärda i sammanhanget är att den 32-årige medelpadingen legat sjuk i influensa de senaste dagarna och länge var osäker på om han skulle kunna spela fredagsnattens match.

– Jag har inte kunnat träna på två dagar och kanske var det just det som gjorde sugen. Jag behövde få vila lite, skämtar han.

Sanningen är att Zetterberg, sjuk eller inte,  är mitt uppe i sin bästa säsongsstart på länge – eller kanske någonsin.

– Det är ju först efter jul jag brukar komma igång så för mig var det kanske bra att slippa tragglandet i oktober, november och december, skämtar han vidare.

Nytta av lockout-spelandet

– Nej, allvarligt, jag tror att jag haft väldig nytta av att jag spelade i Schweiz under lockouten och redan kommit igång. Det känns väldigt bra nu, det gör det.

Att han fått ökat ansvar som kapten tror han dock inte har så mycket med den rungande formtoppen att göra.

– Nä, det vet jag inte. Jag har haft samma slags ansvar i flera så det är nog ingen större skillnad, menar han.

Det må så vara, men när den nye kaptenen visar samma ledaregenskaper som i natt mildras i alla fall saknaden efter den förra.

Ericssons första mål

Det var fler svenskar som hade stor del i nattens seger. Jonathan Ericsson gjorde till exempel sitt första mål och bidrog med en assist – och Johan Franzén stod för tre assist som ställföreträdande Tomas Holmström framför kassen.

– Ja, ”The Mule” var riktigt bra i den här matchen, berömmer ”Zäta”.

– Men det allra viktigaste är att vi kunde komma tillbaka och slå St. Louis efter den inledande 0-6-förlusten mot dem. Det känns väldigt gott.

För Blues fortsätter Patrik Berglund leverera. Han prickade in sitt femte mål för säsongen i ”The Joe” och ser ut att gå mot sin bästa NHL-säsong hittills.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet